Chytrá domácnost: Jak na hlasový výstup v češtině?

hlasový výstup

V minulém díle našeho seriálu jsme se zaměřili na to, jak naučit chytrou domácnost přijímat naše hlasové povely. Dnes to vezmeme z druhého konce a ukážeme si, jak zajistit hlasový výstup v češtině. Chytrá domácnost k nám bude po tomto díle promlouvat plynule v češtině.

Hlasový výstup nesmí chybět, čeština je samozřejmostí

Na to, že k nám telefon s Androidem promlouvá v češtině, jsme si již díky počeštění chytrých karet Google Now zvykli. Možnosti jsou ale bohužel zatím pro tvorbu chytré domácnosti velmi omezené, a proto potřebujeme zajistit, aby chytrá domácnost mluvila podle nás. Tedy abychom byli schopní vytvářet libovolné hlasové povely a samozřejmě v češtině. Dnes si proto představíme velice jednoduchý návod, jak toho docílit.

Hlasový modul převodu textu na řeč – možností je více

Mobilní telefony dnes dokážou převádět text na řeč, což lze využívat v mnoha aplikacích – Google Now, překladači Googlu či třeba ve čtečkách knih. Standardně je v telefonu nainstalován převod textu na řeč od Googlu, který funguje online a dočkal se nedávno dokonce vylepšení. Bohužel v Taskeru nelze český jazyk s tímto modulem vybrat. Nemusíme ovšem smutnit, dalších možností je dost.

Osobně používáme v redakci aplikaci SpeechTech TTS s českým hlasem Iva. Aplikace samotná je k dispozici zdarma, hlas ovšem stojí 49 Kč. Po instalaci aplikace je nutné ručně povolit všechna oprávnění, abychom se dostali k výběru hlasu a mohli jej stáhnout. Po stažení a nainstalování je vhodné v nastavení zkontrolovat, zda je modul aktivován.

SpeechTechTTS
SpeechTechTTS

Jak naučit Tasker mluvit?

Hlasový výstup v češtině máme připraven a teď jej pouze stačí použít v Taskeru. Princip funkce je prostý – v Taskeru existuje akce Say, která pomocí hlasového modulu přečte zadaný text. Můžeme zde vybrat nainstalovaný SpeechTech TTS s naším českým hlasem. Číst lze libovolně zadaný text nebo hodnoty z proměnných, čísla apod. Můžeme měnit také výšku hlasu a rychlost čtení, ale tyto volby jsme při nastavování chytré kanceláře neměnili.

Pojďme si vytvořit jednoduché pravidlo, které se spustí hlasovým příkazem a jeho výstupem bude hlasová odpověď. Začněme opět v sekci Profiles, kde ikonou + vybereme možnost Event – Plugin – AutoVoice. V nastavení AutoVoice vyplníme do pole Command Filter řetězec „Ahoj chytrá domácnost. Jak se dneska máš?”, potvrdíme fajfkou a následně šipkou vlevo nahoře.

Tasker nás jako vždy vyzve k výběru akce, která se má provést. Volíme New Task a pojmenujeme například Pozdrav. Na další obrazovce ikonou + vybereme akci Say (stačí ji napsat do hledání). Nastavení je pak velice snadné – do první části stačí vepsat řetězec, který chceme, aby telefon nahlas přečetl. Tedy například „Zdravím tě, co si budeš dnes přát?“. U volby Engine:Voice je nutné stisknout ikonu lupy, vybrat SpeechTech TTS a následně hlas. Díky tomu bude text čten námi nainstalovaným modulem. Lze ještě měnit výšku hlasu či rychlost čtení, ale není to vůbec potřeba.

Po uložení máme hotovo. Nyní již stačí tradičně vyslovit „Ok, Google“ a následně říci „Ahoj, chytrá domácnost. Jak se dneska máš?“. Pokud je vše v pořádku, telefon nám odpoví „Zdravím tě, co si budeš přát?“.

Tasker – instalace a používání hlasového modulu

Tasker - instalace a používání hlasového modulu

Kde hlasový výstup využít a jaké jsou možnosti?

Samotnou funkci jsme si již demonstrovali na videu a hlasový modul plní vlastně jen jednu funkci – přečte text, který vyplníte. Akci Say lze tedy vložit k libovolnému příkazu a pokud si například poručíte zapnout světlo, do příkazu lze přidat i akci Say s textem „Zapnula jsem vám světlo“, abyste měli také hlasovou odezvu. Možností je nespočet a oceňujeme, že lze používat i proměnné. Pokud se tedy například chytré domácnosti zeptáte na teplotu, může Tasker toto číslo stáhnout z internetu, uložit do proměnné a tu pak akce Say přečte (ukážeme si v jednom z dílů).

V kombinaci s hlasovým vstupem můžeme do proměnné načíst třeba jméno a na základě podmínek, které v Taskeru fungují stejně jako v programovacích jazycích, zajistit odpovídající výstup. Pokud se například ohlásím jako „Ahoj, tady Honza“, můžu dostat jiný výstup a pravidlo, než když řeknu „Ahoj, tady Petr“. To lze jednoduše tak, že do políčka Command Filter v AutoVoice zadáte například „ahoj tady je (?<jmeno>.+)“. Nesmíme zapomenout na zatrhnutí Regex. Díky tomu se do proměnné jmeno uloží slovo, které bude na této pozici.

Při tvorbě akce pak vytvoříte podmínku, která bude hlídat hodnotu proměnné jmeno. Pokud v ní bude „honza“, provede určitý příkaz nebo sadu příkazů. Pokud jiný řetězec, zase můžeme zvolit jiné příkazy. Možnosti jsou díky tomu takřka neomezené a předvedeme si je v dalších dílech v praxi.

Příště se naučíme ovládat chytré osvětlení Philips Hue

V dnešním díle jsme si představili hlasový výstup v češtině, v tom příštím (již za týden) se konečně zaměříme na ovládání chytré elektroniky – osvětlení Philips Hue.

Využijete hlasové ovládání pro chytrou domácnost nebo běžné používání telefonu?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)