Aplikace Chromer: zrychlení prohlížeče Chrome, které opravdu funguje

chromer_ico

Už bychom asi nespočítali, kolikrát jsme na stránkách Světa Androida psali, že aplikace, slibující zrychlení systému, mají ve většině případů nulový účinek, případně svou činností odezvu zařízení ještě zhorší. Přesto se ale sem tam najde výjimka potvrzující pravidlo a právě do této skupiny výjimečných aplikací patří i nástroj Chromer, který si klade za cíl zrychlit celou řadu činností souvisejících s prohlížením webu.

Co je Chromer?

Zrychlit svůj telefon můžete například tím, že odinstalujete aplikaci Facebook. Kromě toho tímto krokem také prodloužíte výdrž baterie na jedno nabití, na které se tato aplikace citelně podílí. Další možností, jak dosáhnout viditelného zrychlení, je instalace aplikace Chromer, která je v Obchodě Play od prosince 2015.

Jak název napovídá, má něco společného s webovým prohlížečem Chrome, respektive s jeho vykreslovacím jádrem. Možná jste již něco slyšeli o funkci zvané Vlastní karty Chrome (Chrome Custom Tabs), kterou Google představil jako novinku v rámci loňské konference Google I/O. Ta dle oficiální nápovědy slouží „K zobrazení webového obsahu po kliknutí na adresu URL v aplikaci. Vlastní karta může vypadat jinak než běžná karta Chrome. Její vizuální styl například může být určen aplikací a nemusí obsahovat upravitelný adresní řádek.“ Další informace pro vývojáře můžete načerpat na webu Chrome Custom Tabs, odkud pochází také následující animace, porovnávající výkon vykreslovacícho jádra Chrome, Vlastních karet Chrome a WebView.

Porovnání výkonu: Chrome, Vlastní karty Chrome a WebView Porovnání výkonu: Chrome, Vlastní karty Chrome a WebView

Vlastní karty Chrome jsou tedy řešením, kterým Google dokáže dosáhnout viditelného snížení času, jenž aplikace potřebují pro načítání webových stránek. Jistým omezením však je, že toto řešení musí být realizováno vývojáři jednotlivých aplikací. Nebo, abychom byli přesnější: bylo to omezením.

Chromer je bezplatná aplikace od vývojáře Arunkumara s jediným účelem: umožňuje jakékoli aplikaci využít funkci Vlastní karty Chrome. Načítání webových stránek je přitom jednou z nejpomalejších činností, které vás na mobilním zařízení mohou zdržovat, takže účinky tohoto jednoduchého programu byste měli pocítit okamžitě.

Enable Chrome Custom Tabs for Every App on Android [How-To]

Enable Chrome Custom Tabs for Every App on Android [How-To]

Co Chromer slibuje?

Pokud si shrneme dosavadní poznatky, můžeme říci, že Chromer umožňuje používání Vlastních karet bez nutnosti jejich implementace vývojáři aplikací. Výsledkem by mělo být plynulejší, rychlejší a bezpečné prohlížení webu.

Jako hlavní výhody autor v popisku v Obchodě Play uvádí:

  • Minimální rozptylování od aplikace, kterou používáte (po ukončení prohlížeče se vrátíte zpět do původního programu).
  • Stránky se načítají relativně rychleji.
  • Nemusíte se znovu přihlašovat na webové stránky.
  • Vaše formuláře jsou automaticky vyplněny, pokud máte povoleno automatické vyplňování.
  • Můžete použít funkci úspory dat prohlížeče Chrome.
  • Při procházení Internetu je bezpečný díky aktualizacím Chrome. Jiné aplikace používající integrovaný WebView mohou mít problémy s bezpečností a výkonem.
  • Možnost zařadit několik odkazů do fronty a následně je otevřít později pomocí plovoucích bublin.

Ve srovnání s klasickým prohlížečem Chrome je Chromer rychlejší především proto, že se jedná o odlehčenou verzi, určenou výhradně pro účely rychlého zobrazování webových stránek. Přes kontextovou nabídku pak můžete otevřít stránku v Chrome a využívat všechny funkce, jako jsou záložky, historie a prohlížení ve více kartách.

Co budete potřebovat?

Budete potřebovat webový prohlížeč s podporu Vlastních karet. To je aktuálně pouze Google Chrome 45 a vyšší, které tedy musíte mít nainstalované, abyste mohli použít tuto aplikaci.

Google Chrome: Fast & Secure
Google Chrome: Fast & Secure

Jak Chromer funguje?

Aplikaci standardním způsobem nainstalujete z Obchodu Play. Po prvním spuštění se uživatele ujme průvodce, který na osmi obrazovkách vysvětlí základní principy. Bohužel nejen úvodní prezentace, ale i celý program komunikuje pouze v angličtině.

Poté se zobrazí seznam změn provedených v posledních verzích aplikace a následně se ocitnete na úvodní obrazovce.

Následně musíte Chromer nastavit jako výchozí prohlížeč. K tomu slouží tlačítko Set Default Browser, na které klepnete a v nabídce prohlížečů zvolíte Chromer. Doporučujeme tuto akci ještě jednou opakovat a při druhém pokusu použít volbu Vždy. Od tohoto okamžiku budou všechny odkazy otevírány na Vlastní kartě.

Kromě nastavení výchozího prohlížeče lze v aplikaci konfigurovat:

  • Secondary browser – sekundární webový prohlížeč.
  • Favorite share app – oblíbená aplikace pro sdílení.
  • Warm up browser – zapne udržování prohlížeče v operační paměti pro jeho rychlejší načtení.
  • Prefetch content – načítá odkazy s předstihem, takže jsou připravené dříve, než na ně klepnete.
  • Web Heads – otevírá odkazy do plovoucích bublin, které pak lze otevřít najednou.
  • Personalization – nastavení barev a vzhledu různých prvků prohlížeče.

Aplikaci jsme používali na telefonu Sony Xperia Z3 s Androidem 5.1.1 Lollipop. Skutečně můžeme potvrdit, že výsledky naplnily naše očekávání – webové stránky se načítaly očividně rychleji a plynuleji, a to i v případě náročnějších a pomalých webů.

Kontextová nabídka obsahuje jen ty nejnutnější položky, jako je sdílení, kopírování adresy, vytvoření zástupce na domovské obrazovce, hledání na stránce a otevření v aplikaci Chrome.

Náš dojem potvrzuje také redaktorka serveru AndroidPolice Rita El Khoury, která testovala Chromer na Nexusu 5. Dle jejích slov: „Po klepnutí na odkaz z nějaké aplikace se nyní otevírá Chrome, který působí odlehčeným a plynulejším dojmem. Možnosti nastavení jsou sice omezené, ale to se dá u aplikace, která má fungovat nepozorovaně v pozadí, očekávat.“

Resumé

Tato aplikace vlastně sama o sobě ani není plnohodnotným programem. Jedná se spíše o takový „oslí můstek,“ který dovolí používat místo těžkopádného prohlížeče jen jeho nejnutnější část. Výsledky jsou přitom patrné na první pohled. Pozitivně hodnotíme také skutečnost, že autor na aplikaci aktivně pracuje a minimálně několikrát za měsíc vydává aktualizace.

Drobnou výtku můžeme mít pouze k faktu, že aplikace není lokalizována do naší mateřštiny.

Chromer je šířen pod otevřenou licencí GPLv3, takže si ho můžete stáhnout a nainstalovat zcela zdarma. Podporován je Android 4.1 a novější a zejména na systémech čtvrté generace by zrychlení mělo být velmi razantní. Po více než 50 000 instalací se tento program může chlubit velmi vysokým hodnocením 4,7/5,0, dokazujícím, že drtivá většina uživatelů je s jeho fungováním naprosto spokojena.

Spokojený je i Petr Křehlík, který udělil maximální možné hodnocení a přidal krátký komentář: „Opravdu je hodně znát vyšší rychlost načítání stránek.“

Lynket Browser (previously Chr
Lynket Browser (previously Chr
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)