České zprávy: aktuální zpravodajství z českých médií

České-zprávy-aktuální-zpravodajství-z-českých-médií

Zajímá vás aktuální zpravodajství? Pak můžete otestovat aplikací České zprávy z dílny vývojářského studia Appress. Na jednom místě najdete zpravodajství z předních českých internetových médií. Podívali jsme se, co tento relativně mladý program vlastně umí.

Obsah článku

Co aplikace České zprávy slibuje?

Popisek v Obchodě Play je velice stručný: „Přečtěte si novinky z populárních českých MÉDIÍ.“ Pustili jsme se do pátrání, kdo je vlastně Appress, který za tímto programem stojí. V oficiálním repozitáři je pod tímto jménem publikováno celkem pět aplikací. Kromě takřka identických Новини України a Armenia Today je to například Language Learning (učení se čtením cizojazyčných textů) a Tasty 360 s výběrem videoreceptů. Všechny aplikace jsou si podobné skoro jako vejce vejci a dá se říci, že se jedná o standardní RSS agregátory vybraných zdrojů.

Jak České zprávy fungují v praxi?

Instalační balíček je velký jen 2,5 MB, takže v telefonu nezabere mnoho místa. Z hlediska oprávnění nevyžadují České zprávy nic vysloveně nestandardního (přijímat data z internetu, zobrazování síťových připojení, úplný přístup k síti a zabránění přechodu zařízení do režimu spánku).

Po prvním spuštění se zobrazí přehled čtrnácti českých zpravodajských serverů (nechybí iDnes, Novinky.cz, Lidovky.cz a další). Po klepnutí na zvolený zdroj se ukážou poslední publikované zprávy v chronologickém pořadí. Potažením směrem dolů se seznam aktualizuje. Jednotlivé články lze pak číst přímo v aplikaci, přes kontextovou nabídku je možné je sdílet (zde narážíme na strojový překlad Podíl) a otevřít v prohlížeči. Chybí jakékoli třídění do kategorií, takže lokální zpravodajství se mísí se zahraničím, sportem a ostatními rubrikami daného média. To může být vnímáno negativně, ale i pozitivně – například proto, že se hned po otevření dozvíte všechny novinky, aniž byste museli řešit rubriky.

Tímto způsobem je možné procházet aktuality z jednotlivých zpravodajských serverů. Kromě návratu na domovskou obrazovku lze mezi zdroji přepínat také rychleji prostřednictvím postranní nabídky.

Nezanedbatelnou část obsahu tvoří reklamní sdělení, kterých se nelze zbavit (není k dispozici žádná placená verze bez reklam). Permanentně je viditelný jeden proužek ve spodní části obrazovky, další jsou pak průběžně vkládány do seznamů zpráv. Reklamy sice není nijak nestandardně mnoho, nicméně možnost ji vypnout by jistě mnozí čtenáři ocenili.

Resumé

Tím jsme v podstatě vyčerpali vše, co aplikace České zprávy nabízí. Dá se říci, že se jedná o sice moderní, ale z funkčního hlediska poněkud omezenou RSS čtečku vybraných českých zdrojů. Jako první nevýhodu vnímáme nemožnost zvolit si, jaké zdroje chcete sledovat (nebo alespoň vyloučit ze sledování ty, které vás opravdu nezajímají). Nabízí se srovnání s dalšími aplikacemi podobného typu – například proti Zprávám Google chybí třídění článků podle kategorií, možnost nastavit si vlastní zdroje či sledovaná klíčová slova. Ve srovnání s Feedly zase chybí webové rozhraní, vlastní kategorie a celá řada pokročilých funkcí.

České zprávy jsou v Obchodě Play aktuálně na 90. místě v kategorii Nejlepší nové Aplikace. Je otázkou, zda je sem vynesl líbivý název, graficky zdařilá ikonka, nebo čtenáři, kteří na první místo staví rychlost, jednoduchost a přímočarost, což jsou nesporné rysy tohoto programu. Aplikace zatím zaznamenala přes stovku stažení a po deseti hodnoceních má slibnou známku 4,9. Instalovat ji můžete na zařízení s Androidem 5.0 a novějším.

Vyzkoušíte České zprávy, nebo používáte lepší aplikaci?
České Zprávy
České Zprávy
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)