Jak řešit hlášení „Byla zjištěna překryvná vrstva obrazovky“?

prekryvna-vrstva-obrazovky-nahledovy

V některých případech můžete narazit na dialog s hlášením „Byla zjištěna překryvná vrstva obrazovky“. Co v takové situaci dělat? To se pokusíme nastínit v následujícím návodu.

Hlášení „Byla zjištěna překryvná vrstva obrazovky“ se zpravidla objevuje v okamžiku, kdy nějaká aplikace požádá o schválení oprávnění (například pro přístup k poloze, kontaktům apod.). Jeho znění je následující:

Byla zjištěna překryvná vrstva obrazovky
Chcete-li změnit nastavení tohoto oprávnění, v Nastavení > Aplikace je třeba nejprve vypnout překryvnou vrstvu obrazovky.

Pokud klepnete na jediné možné tlačítko Otevřít nastavení, ocitnete se v nastavení, konkrétně v sekci Vykreslení přes další aplikace, kde je seznam programů, kterým můžete povolovat a zakazovat tuto funkci.

Co je vykreslování přes další aplikace? Například plovoucí „bublina“, používaná v mnoha komunikačních programech, jako jsou Facebook Messenger, WhatsApp a další. Aby tedy aplikace mohla vykreslovat tuto „bublinu“, musí to mít povolené.

Co dělat s hláškou „Byla zjištěna překryvná vrstva obrazovky“?

A právě zde nastává problém: v některých situacích takzvaná „překryvná vrstva“ překáží v další činnosti. Je tedy nutné příslušné aplikaci toto oprávnění alespoň dočasně odejmout. Háček je v tom, že se z dialogového okna nedozvíte, který program vyvolal překryvnou vrstvu a působil tak problém. Nezbývá tedy, než zkoušet. S největší pravděpodobností to bude nějaký „kecálek“ – můžete tedy postupně zakazovat vykreslování přes další aplikace Facebook Messengeru, WhatsAppu a dalším programům, využívajícím princip plovoucích „bublin“. Pokud to nezabere, nezbude než jednu po druhé zkoušet i další aplikace, které mají povolené vykreslování.

V našem případě byl opravdu na vině Facebook Messenger. Když jsme mu vykreslování přes další aplikace zakázali, dialog „Byla zjištěna překryvná vrstva obrazovky“ se již nezobrazoval. Samozřejmě vedlejším efektem tohoto opatření byla nefungující „bublina“ Messengeru. Opětovně lze povolení pro vykreslování přes další aplikace povolit v systémovém nastavení v sekci Aplikace, kde přejdete do Nastavení a dále do sekce Vykreslení přes další aplikace.

Zde pak najdete Facebook Messenger, otevřete ho a opětovně aktivujete volbu. Pochopitelně při dalším výskytu hlášky „Byla zjištěna překryvná vrstva obrazovky“ nezbývá nic jiného, než opět zakazovat a povolovat.

Alternativní a rychlejší řešení

Další možností je instalace aplikace Install Button Unlocker. Po instalaci stačí tento program spustit a přepínačem povolit jeho funkce. Pro tyto účely je však nutné povolit programu přístup k usnadněním, na což vás aplikace bude sama navigovat. Pokud tak učiníte, neměli byste již na hlášku „Byla zjištěna překryvná vrstva obrazovky“ narazit ani v případě, že máte u všech programů povolené vykreslování přes další aplikace.

Install Button Unlocker - Fix
Install Button Unlocker - Fix
Narazili jste na uvedenou chybovou hlášku? Jak jste ji vyřešili?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (24)