BlackBerry Priv: Stojí BlackBerry s Androidem opravdu za to?

blackberry priv náhledový obrázek

Netypický telefon BlackBerry Priv s vysouvací klávesnicí a upraveným Androidem na sebe rád strhává pozornost. Hardwarová klávesnice, která je BlackBerry vlastní, není jediným lákadlem. Speciálně upravený Android má nabídnout kompromis mezi funkčností a bezpečností BlackBerry s moderním systémem. O softwaru už se toho namluvilo hodně – jak se ale objemnější smartphone drží, co použité materiály a ovládání vysouvací klávesnice?

Na BlackBerry Priv jsou potřeba dvě ruce

Telefon má úhlopříčku displeje 5,4 palce, což je velikost, která se i u ostatních smartphonů stává hůře manipulovatelnou za pomocí pouze jedné ruky. Navíc je BlackBerry Priv poněkud buclatější kvůli hardwarové klávesnici. Ta tvoří záda telefonu a je jakýmsi poznávacím znamením a podpisem společnosti, po které uživatelé mnohdy sahají právě díky fyzicky přítomnému panelu s tlačítky.

blackberry priv

Displej by se dal lehce přirovnat k modelu LG G4, zejména díky svým živým barvám a dobrému kontrastu. Přibyla i nová funkce – oproti demo verzi má zahnutá část displeje zobrazovat i stav baterie.

Kvalita zpracování

Bez obalu – BlackBerry Priv není jedním ze smartphonů, který by se mohl pyšnit prémiovou kvalitou. To se však snaží vynahradit funkcionalitou a pohodlným držením v ruce. Zadní díl je pogumovaný, ale přes laciný dojem vás rychle přenese pocit, že telefon v ruce dobře drží a nehrozí mu vyklouznutí. Nejpodstatnějším prvkem je samozřejmě klávesnice.

blackberry priv zadek

Spousta uživatelů ve smartphone, který by zároveň disponoval Androidem i hardwarovou klávesnicí, doufalo. Očekávání BlackBerry plní a vysouvací klávesnice působí pevně a stabilně, mechanismus funguje bez sebemenších potíží. Jedna stížnost by však přece jen byla: samotné klávesy jsou opravdu velmi citlivé, proto může docházet k mylným stisknutím nechtěného písmena.

blackberry priv klávesnice

Slabší výkon?

Ačkoli BlackBerry na specifikacích u modelu Priv nikterak neškudlilo, skutečný výkon je přinejmenším zarážející. Letošní vlajkové lodě jiných výrobců nedotahuje ani v nejmenším a konkrétně AnTuTu udělilo smartphonu skóre 46 000 bodů, které je srovnatelné s modely HTC One M8 nebo OnePlus One. Což sice není tak špatný výkon, tyto telefony jsou však minulou generací a jejich cena se výrazně propadla, kdežto Priv bude k mání za 599 dolarů (asi 14 000 korun).

Chyba tedy nejspíš nebude v samotných specifikacích, nýbrž v optimalizaci. Doufejme, že aktualizace systému výsledný nestálý výkon vylepší.

Fotoaparát

BlackBerry telefony nejsou pro své fotografické schopnosti příliš opěvované – vylepší BlackBerry Priv společnosti reputaci? Samotná kamera s 18 MPx se tváří slibně, příliš velkou slávu ale nečekejte. Jako u jiných smartphonů funguje skvěle na slunečním světle, ale i při sebemenším ztmavení okolí klesá kvalita prudce dolů. Zkrátka průměr.

blackberry priv fotoaparát

Resumé

Ačkoli se nemůžeme dočkat více detailů, prozatím to vypadá, že BlackBerry Priv na první osahání příliš neoslní. Potencionální kupce bude lákat zejména hardwarová klávesnice spolu s bezpečnostními prvky. Je těžké vůbec stanovit, pro koho je telefon určen a jaká skupina zákazníků se do nepřesvědčivého pokusu spojení Androidu a BlackBerry pustí.

Zdroj: Androidauthority.

Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)