BioLite CampStove: kotlík co opeče párek, ale i nabije telefon

BioLite-CampStove-ico

BioLite CampStove je přenosný vařič, který při spalování větviček uvaří vodu a současně nabije váš telefon v místech, kde není k dispozici elektrická energie.

Když jsme v polovině února podrobně představovali „nabíjecí kotlík“ PowerPot, upozornil nás v diskuzi pod článkem jeden ze čtenářů na další zajímavé outdoorové vybavení, které je schopné dodávat energii telefonům, tabletům a jiným zařízením. Jedná se o CampStove společnosti BioLite a zdrojem energie je zde opět oheň. Konkrétněji je ze získaného tepla důmyslným systémem pomocí termoelektrického generátoru vyráběna elektřina, která roztáčí větrák, přivádějící více kyslíku k ohni, čímž je zajištěno lepší spalování. Zbývající energie je „odesílána“ do USB portu, do kterého můžete připojit nabíjené zařízení.

BioLite CampStove nabije váš telefon v přírodě BioLite CampStove nabije váš telefon v přírodě

Pokud se tedy často pohybujete „mimo civilizaci“, ať už lezete po horách, chodíte na několikadenní túry, nebo třeba rybaříte, pravděpodobně jste již řešili otázku, jak udržet naživu svůj chytrý mobilní telefon, jehož výdrž se v horším případě pohybuje kolem pouhého jednoho dne. Elektrické zásuvky v pařezech zatím ještě nejsou, přesto (nebo spíše právě proto) existuje celá řada možností, jako jsou například:

  • Vyměnitelné baterie (ne u všech telefonů lze ale akumulátor vyměnit jednoduchou cestou bez speciálního vybavení).
  • Externí akumulátory (při 14denním a delším výletě se ale již poměrně pronesou).
  • Solární nabíječky (v lese, na horách a za špatného počasí mají nízkou účinnost).
  • Jiné zdroje, které dokážou vyrobit elektrickou energii.

Právě do poslední zmíněné kategorie spadá BioLite CampStove, který vám dnes podrobně představíme. Jak zaznělo již v titulku: elektrickou energii získává z tepla, vzniklého spalováním.

Hlavní vlastnosti

Na oficiálních stránkách autoři jako hlavní klady svého řešení jmenují:

  • Nemusíte kupovat a starat se o zásoby paliva – s tímto produktem si sice nepřipravíte pokrmy vyžadující náročnější tepelnou úpravu, ale zato k získávání energie vystačíte s větvičkami, které posbíráte cestou. Nemusíte tedy sebou vláčet například propanbutanovou bombu, neboť palivo získáte „z darů přírody“.
  • Nabije vaše zařízení – díky proměně tepla v elektrickou energii dokážou tato „malá kamna“ dobít váš telefon, baterku a další pomůcky. Na rozdíl od solárních nabíječek jsou zcela nezávislá na okolních podmínkách – budou fungovat v létě stejně, jako v zimě, při slunečném počasí, v dešti, i na sněhu.
  • Šetří přírodu – při využití obnovitelných zdrojů jako paliva, místo ropných produktů, nezvýšíte svou uhlíkovou stopu.
  • Budete připraveni na nenadálé situace – CampStove přes svůj název není určen jen pro kempování a pohyb v přírodě. Využití najde při jakémkoli výpadku dodávek elektrické energie – třeba během bouřky či jiných přírodních katastrofách a událostech. Snadno tak udržíte v provozu zařízení na baterie bez ohledu na případnou nefunkčnost elektrické sítě.
  • Podpořte lepší svět – stejná technologie, jakou používá CampStove, slouží jako čistý a bezpečný zdroj energie v celém rozvojovém světě.
  • Zabaví vás – stejně, jako u táboráku, můžete sedět u CampStove, sledovat tančící plameny, upéci si marshmallow a trávit čas s přáteli.
BioLite CampStove vás zabaví BioLite CampStove vás zabaví

Jak funguje v praxi?

Z hlediska vzhledu může BioLite CampStove tak trochu připomínat kovové struhadlo s oranžovým batůžkem, nicméně otvory jsou důležitou součástí celého systému. Před prvním použitím (a pak každého půl roku) je nejprve nutné nabít interní akumulátor, který je součástí zařízení a slouží k úvodnímu roztáčení ventilátoru, přivádějícímu vzduch k ohni.

BioLite CampStove připomíná kovové struhadlo BioLite CampStove připomíná kovové struhadlo

Pokud potřebujete nabít telefon, jednoduše připevníte modul k boku kovové nádobky na dřevo (při přenášení je modul možné vložit dovnitř), rozložíte tři nožičky a postavíte zařízení na pevný základ. Modul obsahuje akumulátor a větráček, který skrze trubku vhání vzduch do spodní části nádoby. Poté do nádobky vložíte malé větvičky, šišky, kůru či úlomky dřeva, které následně zapálíte. Po deseti sekundách hoření stisknete přepínač Power na modulu do základní pozice, čímž spustíte větráček, který „přiživuje“ oheň. Když se oheň rozhoří, přepnete přepínač rychlosti ventilátoru na režim High. Díky ventilátoru a chytře umístěnému „potrubí“ údajně hoří dřevo v „palivové komoře“ velmi dobře, což je, s ohledem na primární funkci, zásadní. Nebudete prý potřebovat podpalovač, ani žádnou jinou chemii k založení ohně.

Potřebujete jen BioLite CampStove a větvičky Potřebujete jen BioLite CampStove a větvičky

Nad hořícím ohněm lze například uvařit vodu, nicméně s ohledem na stabilitu je vhodné používat spíše menší nádoby. Údajně lze tímto způsobem uvařit litr vody za necelých pět minut, přičemž budete potřebovat asi padesát gramů dřeva (pochopitelně závisí na použitém nádobí a síle ohně).

Princip fungování BioLite CampStove Princip fungování BioLite CampStove

Po asi šesti až deseti minutách by měly obě kontrolky na zařízení svítit zeleně, což je ten správný moment k připojení kabelu do USB portu, odkud začne připojený telefon odebírat energii. Port je schopen poskytovat proud o napětí 5 Voltů s příkonem 2 až 4 Watty a dodává ji tak dlouho, dokud budete přikládat palivo.

Po skončení nabíjení autoři doporučují uložení popela do země, zalití vodou a zahrabání.

Na oficiálním videu je vidět především jednodušší způsob použití, než v případě kotlíku PowerPot. V BioLite úspěšně vyřešili problém s napájecím kabelem, který je zcela oddělen od zdroje tepla a není tak nutné řešit jeho ochranu před ohněm, tudíž lze používat úplně obyčejný kabel, který je součástí balení telefonu.

Kotlík PowerPot má trochu složitější kabeláž Kotlík PowerPot má trochu složitější kabeláž

Logika zdánlivě pokulhává v přítomnosti akumulátoru, který slouží k roztočení větráčku, ale není možné ho použít k nouzovému nabití telefonu. Výrobce to vysvětluje tak, že baterie má podobnou roli jako akumulátor v autě – pomáhá nastartovat celý proces, ale není primárním zdrojem energie. Baterie tedy slouží k roztočení ventilátoru, a když termoelektrický generátor (TEG) začne dodávat potřebnou elektrickou energii, převezme hlavní roli.

Redaktorům serveru Gizmodo, kteří zařízení testovali, se také nezdálo smysluplné, že ventilátor se točí i v momentě, kdy chcete nechat oheň vyhasnout. I to ale výrobce dokázal vysvětlit: jedná se o bezpečnostní opatření, jehož cílem je úplné vyhoření paliva až na popel.

Srovnání BioLite CampStove s konvenčními alternativami Srovnání BioLite CampStove s konvenčními alternativami

Produkt otestoval také Jason Heaton ze serveru Gear Patrol, který vzal CampStove na výlet do severního Michiganu. První výtka se týkala tvaru nádoby (hluboký a úzký válec), který komplikuje přikládání dřeva, neboť může dojít k popálení od plápolajícího ohně.

Tvar nádoby komplikuje přikládání dřeva Tvar nádoby komplikuje přikládání dřeva

Vaření vody ale prý probíhá bez problémů – „kamínka“ jsou údajně dostatečně stabilní. Vzhledem k relativně malé velikosti ale můžete spalovat pouze menší větvičky, což na jedné straně znamená rychlé hoření, ale také vyžaduje téměř neustálé přikládání, jež komplikuje případné vaření (pro přiložení dřeva je nutné sundat nádobu). „Začali jsme s úplně vybitým iPhonem a stálo nás asi hodinu pokusů, omylů a chození po lese, trávené hledáním větviček, aby se telefon nabil asi o 8 %“, píše Heaton. Jeho názor sice není vysloveně pozitivní, nicméně závěrem konstatuje, že i těch osm procent může být zásadních, pokud se ocitnete v nouzi a budete potřebovat přivolat pomoc.

Nabíjecí stanice BioLite CampStove se snadno vejde do většího batohu – její rozměry jsou 21 centimetrů na výšku a 12,7 cm na šířku při hmotnosti 935 gramů.

Biolite Campstove Review

Biolite Campstove Review

Technické parametry

  • Velikost: výška 20,96 cm, šířka 12,70 cm.
  • Hmotnost: 935 g.
  • Palivo: z obnovitelných zdrojů biomasy (větvičky, šišky, dřevěné peletky, atd.).
  • Výkon ohně: 3,4 kW (režim LO), 5,5 kW (režim HI).
  • Výstupní výkon USB: kontinuální: 2 W/0,5 A při 5 V, maximálně 4 W/1 A při 5 V.
  • Kompatibilní zařízení: většina zařízení, které lze nabíjet z USB portu, včetně smartphonů.
  • Doba nabíjení: iPhone 4S (2G): 20 minut nabíjení vystačí na 60 minut hovoru. Doba nabíjení se liší podle zařízení a síly ohně.
  • Vaření: za 4,5 minuty uvaří 1 litr vody (v závislosti na síle ohně).
  • Součást balení: BioLite CampStove, zapalovač, sáček, manuál s instrukcemi, USB kabel (pro nabíjení interního akumulátoru).

Kdy, kde a za kolik?

BioLite CampStove můžete objednat na oficiálních stránkách za cenu 129,95 dolarů (v přepočtu bez daně a cla asi 2 600 Kč), přičemž poštovné je při objednávce nad 75 dolarů zdarma a e-shop posílá i do Česka (na Slovensko ale nikoli). Podporována je platba kartou nebo přes platební systém PayPal.

BioLite CampStove můžete objednat na oficiálních stránkách za cenu 129,95 dolarů BioLite CampStove můžete objednat na oficiálních stránkách za cenu 129,95 dolarů

Za 224,85 dolarů (asi 4 400 Kč bez daně a cla) pak pořídíte sadu „BioLite CampStove System“, jejíž součástí je navíc konvice (samostatně prodávaná za 49,95 dolarů) a přenosný gril (samostatně za 59,95 dolarů).

Tentýž produkt seženete i ve třech českých e-shopech, orientujících se na outdoorové vybavení. Podle Heuréky je nejlevnější v obchodě Live Cool, kde ho prodávají za 5 850 Kč. V e-shopu PowerGuy lze tuto „hračku“ zapůjčit – za první den zaplatíte 199 Kč, za každý další pak 64 Kč.

Zařízení BioLite CampStove jistě ocení všichni, kdož se často pohybují mimo dosah energie, ale dobře poslouží i jako nouzový zdroj v případech živelných katastrof apod.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)