Bagel: tip na nejchytřejší svinovací metr nejen pro kutily

bagel_svinovaci-metr_ico

Bagel je digitální svinovací metr, který vám pomůže měřit, organizovat a analyzovat veškerá měření velikosti inteligentním způsobem.

Bagel Smart Tape Measure Kickstarter Video (Draft)

Bagel Smart Tape Measure Kickstarter Video (Draft)

Bagel je jediný metr budete skutečně potřebovat. Se třemi různými způsoby měření umí změřit prakticky cokoli. Kromě toho může také měření uložit, přidat hlasovou poznámku a posílat data do mobilní aplikace, kde můžete výsledky snadno organizovat a analyzovat. To jsou hlavní důvody, proč autoři označují Bagel jako „chytrý svinovací metr.“

Základní vlastnosti chytrého metru Bagel Základní vlastnosti chytrého metru Bagel

Pomocník do každé domácnosti

V běžném životě je pořád co měřit. Jednou potřebujete vědět, jak velká lednička se vám vejde vedle kuchyňské linky, jindy chcete znát velikost postele, abyste koupili správné prostěradlo, nebo třeba jednou za čas hodláte změřit výšku svých ratolestí. Asi nejčastějšími měřidly, používanými v domácnostech, jsou skládací, krejčovský a svinovací metry. Z natištěných či vygravírovaných stupnic se pak odečte příslušná hodnota a někam se zapíše.

Pomocník do každé domácnosti Pomocník do každé domácnosti

Bagel hodlá nahradit všechny tři výše popsané typy měřidel. Nabízí tři měřící režimy a výsledné hodnoty umí uložit do vlastní paměti. K záznamu je možné přidat hlasovou poznámku, abyste věděli, kterému rozměru odpovídá jaká hodnota. Když pak metr připojíte k chytrému telefonu, bude hlasová poznámka automaticky převedena na text.

Základní princip používání Základní princip používání

Tři režimy měření

Bagel nabízí celkem tři různé režimy měření:

  • String funguje jako tradiční svinovací metr. Jeho ohebná, ale přitom silná struna usnadňuje měření zakřivených objektů a ploch do délky až tří metrů. Naměřená hodnota se zobrazuje na displeji zařízení.

    Režim String Režim String

  • Wheel je režim, který využijete v okamžiku, kdy pro měření délky nebo vzdálenosti nemáte volné obě ruce. V tomto případě se používá kolečko na hraně krabičky, které otáčením měří vzdálenost. Maximální délka je v tomto případě až deset metrů.

    Režim Wheel Režim Wheel

  • Remote používá k měření ultrazvuk. Je tedy vhodný k měření v příliš vzdálených a/nebo těžko dosažitelných místech. Stačí pomocí laserového ukazovátka zamířit ultrazvukový senzor na objekty, zdi nebo stropy a Bagel vám řekne, jak daleko jsou. Tímto způsobem lze měřit na dálku až pěti metrů.

    Režim Remote Režim Remote

Další funkce a vlastnosti

Ukládání dat a zvukových poznámek

Po změření lze hodnotu uložit stiskem tlačítka. Jak již zaznělo výše, můžete také přidat hlasovou poznámku, který popisuje, co jste právě měřili. Už nebudete muset balancovat ve výšce s metrem a poznámkovým blokem, ani potřebovat k měření parťáka.

Ukládání dat a zvukových poznámek Ukládání dat a zvukových poznámek

Bluetooth připojení

Bez konektivity k dalším zařízením bychom těžko mohli Bagel označovat slovem „chytrý.“ Metr lze propojit se smartphonem přes Bluetooth a následně přenést veškerá měření do mobilní aplikace.

Bluetooth připojení Bluetooth připojení

Mobilní aplikace

Díky mobilní aplikaci nezapomenete ani neztratíte naměřené hodnoty. Kromě možnosti procházení a prohlížení měření lze také data exportovat do formátu CSV pro následné použití v počítači. Chcete-li například sledovat svou výšku, můžete si zobrazit graf, ukazující změnu v průběhu času. Aplikace bude zdarma pro Android a iOS.

Mobilní aplikace Mobilní aplikace

Interní paměť

Bagel nemusíte připojovat k chytrému telefonu po každém měření. Metr disponuje vnitřní pamětí, která pojme až sto měření s hlasovými poznámkami. Hodnoty lze prohlížet na digitálním displeji.

Interní paměť Interní paměť

Baterie

O napájení Bagelu se stará lithium-polymerová baterie, která vydrží v průměru 8 hodin nepřetržitého používání. K nabíjení pak stačí jakákoli nabíječka s konektorem microUSB.

Baterie Baterie

Volitelné jednotky

Ať už měříte v centimetrech nebo palcích, umí se Bagel přizpůsobit vašim potřebám. V mobilní aplikaci si dokonce můžete vybrat zobrazení měření ve stopách nebo metrech.

Volitelné jednotky Volitelné jednotky

Přesnost

Během vývoje autoři experimentovali s různými typy senzorů, ale nakonec se rozhodli vytvořit své vlastní, které si nechali patentovat. Chyba pro všechny tři režimy by měla být v rozmezí 0,5 % za normálních teplotních podmínek v místnosti. Vývoj dále pokračuje, pracuje se na firmwaru, který by měl chybu ještě snížit.

Přesnost Přesnost

Technické parametry

  • Displej: 0,96″ OLED
  • Kapacita interního úložiště: 32 MB
  • Baterie: Li-Pol 500 mAh
  • Bezdrátová konektivita: Bluetooth 4.0 BLE
  • Podporované OS: Android a iOS
  • Vzdálenost měření: strunou až 300 cm, kolečkem až 999 cm a laserem až 500 cm

Kde a za kolik Bagel pořídíte?

Bagel je zatím ve fázi výběru financí na zahájení výroby na serveru Kickstarter. Požadovanou částku 30 000 dolarů (732 000 Kč) se 33 dnů před koncem kampaně podařilo překonat více než šestkrát, takže projekt by měl být realizován. Aktuálně je v nabídce jeden kus chytrého svinovacího metru za 69 dolarů, tedy asi 1700 Kč. Bohužel částku velmi citelně navýší poštovné ve výši dalších 29 dolarů (700 Kč). V nabídce je ale například i zvýhodněný balík deseti kusů, který i s poštovným pořídíte za 525 dolarů, tedy v přepočtu 1280 Kč/kus. Očekávaný termín zahájení dodávek je listopad tohoto roku.

Zdroj: kickstarter.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)