ASTRO File Manager BETA: správa souborů v novém

ASTRO-File-Manager-BETA-správa-souborů-v-novém-ico

Ačkoli je Android na světě již déle než osm let, stále není jeho nativní součástí aplikace pro správu souborů. To otevírá prostor alternativám, kterých je v Obchodě Play skutečně mnoho. Stačí si jen vybrat dle svých osobních preferencí. Vyhovuje-li vám styl Průzkumníka z Windows, dost možná jste alespoň vyzkoušeli dnes téměř legendární ASTRO File Manager. K dispozici je ale i jeho testovací, oficiálně nevydaná verze ASTRO File Manager BETA, kterou jsme podrobili redakčnímu testu.

Co ASTRO File Manager BETA slibuje?

Jedná se o speciální instalační balíček pro testování předběžných verzí programu ASTRO File Manager. Může být instalován vedle standardní verze, aniž by jakkoli ovlivnil její fungování. Jako beta může samozřejmě obsahovat chyby nebo jiné problémy, na druhou stranu přináší možnost vyzkoušet si zdarma poslední novinky, aniž byste se museli obávat reklam či nákupů v aplikaci. Zásadními taháky mají být nová domovská obrazovka a vylepšené uživatelské rozhraní.

Jako hlavní vlastnosti a funkce jsou jmenovány:

  • Snadná správa a organizace souborů.
  • Jednoduchá a rychlá navigace.
  • Komprese více souborů do archivu a jeho následné sdílení.
  • Správa aplikací a přehled využití úložiště.

Jak ASTRO File Manager BETA funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 6.0.0.0002 jsme nainstalovali na redakční telefon OnePlus s Androidem 7.1.1. Po prvním spuštění je nutné odsouhlasit podmínky a zásady ochrany osobních údajů. Poté program požádá o oprávnění přístupu k fotkám, médiím a souborům, což je u aplikace tohoto typu standardní požadavek. Jako další pak bude chtít přístup k datům o používání, který využívá ke statistice posledního spuštění aplikací.

Tím je úvodní nastavení dokončeno a ocitnete se na nové domovské obrazovce, která třídí data podle několika kritérií:

  • Podle typu souborů (File Types) – zde můžete přejít k výpisu obrázků, zvukových souborů, videí, dokumentů, aplikací a stažených souborů.
  • Podle umístění (Storage Locations) – v tomto případě jsou data rozdělena na interní úložiště a lokální síť.
  • Cloudové služby (Cloud Services) – přímo z aplikace lze přistupovat k datům v úložištích Box, Disk Google, Dropbox, Facebook a OneDrive.

Poslední dvě sekce úvodní obrazovky jsou věnovány posledním otevřeným souborům (Recent) a oblíbeným (Favorites). Víceméně podobně pak funguje i postranní nabídka, která je dostupná kdekoli.

Soubory v jednotlivých sekcích jsou prezentovány vždy nejvhodnější formou, tedy například obrázky a videa v podobě zmenšených náhledů, dokumenty jako seznam souborů, aplikace ve formě ikony, názvu a popisku.

Po klepnutí na položku je možné přes nástrojovou lištu provádět všechny obvyklé operace, jako je kopírování, mazání, přesun, přejmenování, otevření, zobrazení podrobností a sdílení. Pochopitelně nechybí ani možnost označit více položek najednou. K dispozici je samozřejmě vyhledávání, několik způsobů zobrazení, nastavitelná velikost ikon a několik možností řazení (podle jména, data, velikosti, typu a umístění). V pokročilých vlastnostech pak lze nastavit třeba zobrazování přípon či skrytých souborů. Všechny možnosti jsou skryty pod nabídkou View Settings.

ASTRO File Manager BETA v síti

Přes nabídku Local Network lze procházet síť, do které je zařízení připojeno. Zobrazí se přehled skupin a v nich běžících počítačů, ke kterým je možné se připojit. Po zadání uživatelského jména a hesla lze pak procházet souborovou strukturu stejně snadno, jako lokální soubory. To můžete využít například ke kopírování dat z telefonu do počítače či naopak, nebo k přístupu k diskovému poli.

Jednoduchý přístup k datům v cloudu

Jak již zaznělo, ASTRO File Manager BETA podporuje i cloudová úložiště, jmenovitě Box, Disk Google, Dropbox, Facebook a OneDrive. Ani v tomto případě uživateli nekomplikuje život. Stačí si zvolit službu, povolit přístup a během okamžiku se můžete procházet po svých datech stejně, jako po souborech uložených v telefonu. Dokonce budete mít k dispozici i stejné funkce a možnosti, včetně snadného a intuitivního kopírování či přesouvání dat z a do telefonu. V tomto směru ASTRO jednoznačně předčí nativní aplikace zmiňovaných cloudových služeb. Bohužel jsme narazili na problém s Diskem Google, kde aplikace hlásila chybu Connection Failed, nicméně to připisujeme faktu, že se jedná o chybu testovací verze.

Zaujala nás možnost propojení s Facebookem, který spíše než jako cloudové úložiště vnímáme v roli sociální sítě. Pomocí ASTRO File Manageru se snadno dostanete ke všem fotkám a videím, publikovaným na této sociální síti pod vaším účtem. S daty pak lze pracovat – kromě prohlížení a otevírání je také snadno zkopírujete do telefonu.

Správa aplikací

ASTRO File Manager poslouží také jako správce aplikací. Jejich seznam lze třídit podle jména, velikosti či času posledního použití. Kromě odinstalace a zobrazení podrobností je nabízena ještě možnost provedení zálohy, kdy je APK balíček zkopírován do jiné složky. Aplikace podporuje také dávkovou zálohu a odinstalaci více aplikací najednou.

V sekci Tools v postranní nabídce pak najdete další užitečnou položku SD Card Usage, která přehledně vypíše seznam složek, seřazený od největších po nejmenší (volitelně též podle počtu souborů ve složkách). Snadno tak odhalíte největší „žrouty“ vašeho úložiště.

Resumé

Celkově máme z beta verze ASTRO File Managera velmi dobrý pocit. Moderní uživatelské rozhraní se zde snoubí s funkčností a snadnou dostupností všech důležitých funkcí. Uživatelé, zvyklí na práci s Průzkumníkem Windows, zde určitě nebudou tápat. Líbí se nám snadné propojení s cloudovými službami, jakož i jednoduché procházení dat v lokální síti. ASTRO File Manager BETA nabízí všechna úložiště pod jednou střechou s kompletní možností jejich správy.

Vytknout bychom mohli problém s připojením Disku Google, chybějící lokalizaci do češtiny a poněkud podivnou implementaci tlačítka Zpět. Nesmíme ale zapomínat na to, že aplikace je v testovací fázi a na jejím vývoji se pracuje. 9 MB velkou aplikaci lze instalovat na zařízení s Androidem 4.0 a vyšším. Dosud tak učinilo více než deset tisíc uživatelů.

ASTRO File Manager BETA
ASTRO File Manager BETA

Pokud by vám tento program nevyhovoval, můžete zkusit některý ze článku SvětAndroida doporučuje: 4 nejlepší správci souborů, případně z navazujícího čtenářského dílu.

Vyzkoušíte ASTRO File Manager BETA?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)