TOPlist

Aplikace Ultimate Guitar Tabs: Akordové nebe pro začátečníky i pokročilé

Ultimate guitar tabs

Rádi byste si zahráli nejnovější rádiový hit na kytaru? Nebo preferujete klasiku plnou komplikovanějších riffů? Ať už chcete proniknout do světa složitějších skladeb nebo jen vybrnkat Wonderwall před kamarády, Ultimate Guitar Tabs je aplikace, kterou potřebujete. Svými funkcemi vychází vstříc začátečníkům, je ale naprostou nezbytností i pro pokročilé hráče. Těžit z ní mohou nejen kytaristi, spoustu obsahu nabídne i pro hráče na ukulele, basu nebo třeba bicí.

Aplikace Ultimate Guitar Tabs, zkráceně Tabs, je rozsáhlá databáze akordů a tablatur. Oficiální webová stránka nabídne kromě samotných textů s akordy spoustu užitečných funkcí a je oblíbeným útočištěm mnoha hráčů. Snad i proto, že obsahově drží krok se světovou hitparádou a přitom nezanedbává slavné počiny minulého století. Vybrat si je možné téměř vždy z několika verzí akordů k danému textu – usnadnit výběr pomůže hodnocení i zařazení akordů a tablatur do kategorie pro začátečníky, pokročilé nebo kytarové profíky. Názorné předvedení komplikovanějších hmatů a postup krok za krokem nabídne už sic placená, ale oblíbená funkce Power Tab. Celkově má stránka velmi dobrou reputaci a kvalitní uživatelský obsah.

Ultimate guitar tabs

Co aplikace Ultimate guitar tabs nabízí:

Bohužel všechny funkce rozrostlé webové stránky se do jedné aplikace smrsknout nepodařilo, co je ale důležité – to nejpodstatnější a nejvyužívanější zůstalo a těší se velké oblibě:

  • Texty s akordy k nejnovějším songům i klasickým hitům na kytaru a ukulele
  • Diagramy akordů v několika možných proveditelných variantách
  • Offline přístup k oblíbeným písničkám
  • Synchronizace oblíbených položek z webové verze do aplikace a naopak
  • Jednoduché vyhledávání a uživatelské hodnocení obsahu
  • Možnost automatického scrollování akordů hraného titulu
  • Seznam Top 100 nejhranějších textů s akordy pro inspiraci

Mezi skvělé doplňkové funkce bezesporu patří i možnost transponovat akordy o semitóny a docílit tak přizpůsobení výsledné písničky vašemu hlasu nebo si ulehčit hraní pomocí jednodušších akordů. Pokud však nějaký akord neznáte nebo si nejste jistí prstokladem, stačí vždy kliknout na modrý interaktivní akord nacházející se nad textem a naskytne se vám pohled hned na několik návrhů, jak struny správně uchopit. Pro offline přístup stačí dané písničce udělit srdíčko a objeví se pod vaším účtem jak v záložce Favorites v aplikaci, tak na webu. Potěší i možnost spustit video k písničce přímo v aplikaci. Při fullscreen modu lze nastavit, jak rychle se bude daný text rolovat. Následně stačí zmáčknout tlačítko play a k hraní máte najednou volné obě ruce. Pro vizuálně náročnější je možné změnit i font textu. Z titěrných písmenek a následného mžourání na menších displejích mít strach také nemusíte, text lze bez problémů zvětšit nebo oddálit.

Ačkoli samotná aplikace stojí 86 korun, je možné si za další příplatek 221 korun otevřít cestu k dalším vychytávkám v podobě integrovaných mini aplikací, jako:

  • Rozšíření databáze o další texty a možnost předehry akordů
  • Přístup do databáze prstokladů 2 milionů hraných akordů
  • Praktická ladička
  • Tisk textů s akordy
  • Video lekce
  • Metronom

Ale i bez tohoto balíčku rozhodně nebude mít pocit, že jste o něco ochuzeni – funkce za příplatek se zdají být v tomto případě zbytečným luxusem.

Závěr – Ultimate guitar tabs

Rozsáhlá databáze sice nenabídne písničky v češtině, je to však jediným záporem této praktické aplikace. Začátečníky dokáže precizně navigovat, zatímco pokročilejší hráče neobtěžuje funkcemi, o které nestojí. Rozmanité využití činí z Ultimate guitar tabs mnohem více, než jen shromaždiště textů s akordy. Je to dokonalý nástroj, ve kterém se ukrývá vše, co by mohl hráč na kytaru či jiný nástroj potřebovat. Offline přístup k oblíbeným a často hraným textům je velmi užitečný, stejně jako možnost vyhnout se použití kapodastru skrze jednoduché transponování celé písničky. Design je čistý, vše je intutivní, nikde nic nechybí a zároveň nepřebývá. Nesetkáte se ani s náhlými pády nebo jinými neduhy. Aplikace je často aktualizovaná a obsah neustále roste. Pořizovací cena aplikace je sice trochu vyšší, rozhodně ale obhajitelná.

Ultimate Guitar: Chords & Tabs
Ultimate Guitar: Chords & Tabs
Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)