Boj o aplikaci Telegram se vyostřuje: Rusko ve velkém blokuje IP adresy Googlu i Amazonu

aplikace telegram zakaz rusko blokace

Oblíbená chatovací aplikace Telegram to má v Rusku těžké. Soud ji nechal zablokovat do té doby, než majitelé poskytnou šifrovací klíč a umožní ruským úřadům přístup k šifrovaným zprávám uživatelů. Zakladatel Telegramu to ale odmítl a začal hledat cesty, jak aplikaci v Rusku opět zprovoznit. Jenže přitvrdila i ruská strana, kdy kontrolní úřad Roskomnadzor začal blokovat i obrovské množství IP adres Googlu a Amazonu.

Šifrované zprávy aplikace Telegram jsou v Rusku nepřijatelné

Blokovaní Telegramu začalo tím, že Roskomnadzor instruoval poskytovatele internetu, aby začali blokovat přístupy na servery Telegramu. To ale uživatelé jednoduše překonali přes VPN a změnu proxy a i samotný Telegram udělal změny. Rusko se tak vydalo o úroveň výš a začalo blokovat obrovské množství IP adres Googlu a Amazonu. V době psaní článku šlo o 17,5 milionu IP adres.

blokovane ip adresy rusko Počet blokovaných IP adres, které kvůli Telegramu bylo zablokováno

Alexandr Zharov, šéf úřadu Roskomnadzor potvrdil, že IP adresy jsou blokovaný kvůli tomu, že Telegram využíval cloudové služby těchto společností. Jde tak o největší podobné blokovaní v historii ruského internetu. Nejde přitom o jediné blokovaní IP adres. Chatovací aplikace Zello je také stejně blokována, v médiích se ale o ni často nepíše, a to kvůli menšímu počtu uživatelů. Zde jde prozatím o zhruba dva miliony IP adres.

Zakladatel Telegramu Pavel Durov prozradil, že zatím nedošlo k výraznému poklesu uživatelské základny v Rusku, spíše jde o reklamu a počet uživatelů šel nahoru. Prozradil také, že chatovací aplikaci udrží za každou cenu online. Velké blokování tak zatím odnáší hlavně ruští občané, kteří třeba ani Telegram nepoužívají. Blokují se celé rozsahy IP adres. Rusové hlásí, že jím vypadávají nebo nefungují různé mobilní aplikace, webové služby, stránky velkých bank apod.

Dalším krokem je odstranění Telegramu z Google Play

Boj pociťuje i samotný úřad Roskomnadzor, který se už několikrát stal terčem útoku hackerů a pravděpodobně ještě několik jich čeká. Nemají totiž v plánu jen tak skončit, spíše naopak. Chtějí, aby byl Telegram odstraněn z Google Play i AppStore od Applu. Zároveň to stejné požadují i u alternativních serverů s APK soubory.

Telegram messenger je velmi oblíben u ruských novinářů a opozice, což byl jeden z důvodu, proč Moskva chce aplikaci blokovat. Používal ji ale také třeba mluvčí Vladimíra Putina pro konferenční hovory s novináři. Kreml nyní novináře navedl na službu ICQ. Ano, přesně na ten legendární kecálek, který měl každý nainstalovaný pár let zpátky. Od roku 2010 spadá pod skupinu Mail.ru.

Používáte Telegram, nebo jinou komunikační síť se šifrovanými zprávami?

Zdroje: arstechnica.com, techcrunch.com, theverge.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)