TOPlist

Nejnovější aplikace z Google Play #215: víte, kdy vystřízlivíte?

Nejnovější-aplikace-z-Google-Play-#215-víte,-kdy-vystřízlivíte

Předposlední díl cyklu Nejnovější aplikace z Google Play v roce 2017 přináší tradiční sbírku čtyř nových aplikací. Představíme vám budík, který budí netradičně světlem. Dále tu máme programy, jež vám pomohou splnit novoroční předsevzetí: více se hýbat a šetřit peníze. Nakonec je tu ryze praktická aplikace, která vám prozradí, kdy vystřízlivíte po bujarém vánočním večírku nebo silvestrovských oslavách.

Wakeup Light – zkuste buzení světlem

Stejně, jako před týdnem, máme i v tomto díle aplikaci budíku. Jmenuje se Wakeup Light a už její název naznačuje, v jakém směru se odlišuje od většiny konkurentů: snaží se probouzet spáče světlem. Tedy abychom byli zcela konkrétní: Wakeup Light v nastaveném čase začne pomalu rozsvěcet obrazovku telefonu a během určené doby (10, 20, 30, … minut) ji rozzáří na maximum. Tato metoda probouzení by měla být přirozenější, než buzení zvukem či vibracemi. Ve verzi zdarma odpovídá barva svitu slunečnímu světlu, v placené variantě je pak možné barvu nastavovat dle libosti.

Programu jsme se věnovali minulý týden v samostatné recenzi a i po jejím vydání jsme pokračovali v testování. Na jeho základě můžeme konstatovat, že jde nesporně o zajímavý experiment. Pokud však spíte tvrdým spánkem, rozhodně doporučujeme za tento budík nastavit ještě konvenční alternativu. Také je vhodné v nastavení baterie vyjmout aplikaci z optimalizace, jinak ji systém může ukončit.

Po deseti dnech od publikace si tento program stáhlo mezi deseti a padesáti uživateli, zatím jediné hodnocení je známkou 5,0. Instalační balíček můžete použít na zařízeních s Androidem 7.0 a vyšším.

Wakeup Light
Wakeup Light

The Walk: Fitness Tracker Game – pohybem ku zdraví

Chystáte už si pomalu novoroční předsevzetí? Pokud většina z těch dosavadních zmizela do Hromnic v propadlišti dějin, možná potřebujete tu správnou motivaci. Aplikace Zombies, Run! přišla s konceptem motivace prostřednictvím hry, kterou hraje pět milionů hráčů po celém světě. Cílem je utéci davu zombíků, přičemž onen útěk se neodehrává na obrazovce smartphonu, ale ve skutečném světě. Autoři tohoto programu nyní přicházejí s další novinkou, postavenou na stejné myšlence. Jmenuje se The Walk, a jejím cílem je motivovat vás k chůzi.

I tentokrát se tedy jedná o aplikaci pro sledování sportovní aktivity (zde chůze), kombinující herní prvky. Plněním úkolů v reálném světě budete postupovat i ve hře. Aplikace vznikla ve spolupráci s britskou Národní zdravotní službou a ministerstvem zdravotnictví, jejím cílem je přimět uživatele více chodit. Motivovat vás budou nejrůznější úkoly – například ve stanici metra je uložena bomba, a vy máte doručit balíček, který může zachránit situaci. Během plnění úkolu počítá The Walk ušlé kroky a monitoruje tak vaši aktivitu. Epické dobrodružství čítá 65 epizod, 800 minut zvuku a stovky kilometrů, které budete muset projít.

The Walk: Fitness Tracker and Game (Android v2)

The Walk: Fitness Tracker and Game (Android v2)

Po deseti dnech v Obchodě Play zaznamenal tento program přes stovku stažení. Jediné hodnocení je zatím známkou 3,0. 55 MB velký balíček můžete používat na telefonech s Androidem 4.4 a novějším.

The Walk: Fitness Game
The Walk: Fitness Game

Pokud vám tento způsob motivace není blízký, můžete se zkusit „dokopat k pohybu“ třeba hraním geocachingu.

Finice – Money Tracker – sledujte své výdaje

Nevycházíte s penězi, nebo byste rádi ušetřili nějakou tu korunu na větší plánovaný výdaj? Součástí dobrého hospodaření by mělo být sledování a analýza výdajů a příjmů. Jedině tak můžete odhalit, kudy se odkutálely vaše pracně vydělané příjmy.

Finice je nová aplikace, pro sledování a správu domácího rozpočtu. Základ je jasný a asi u všech programů tohoto typu stejný: zadáte své příjmy a nezbytné fixní náklady. Aplikace vám pak pomůže s plánováním dalších výdajů s ohledem na zbývající finance. Podporuje více účtů, více měn a různé funkce přizpůsobení. Pomáhá sledovat, zač vydáváte peníze – například když si koupíte večeři nebo kávu, stačí klepnout na ikonu kategorie a zadat částku.

Autoři jako klíčové vlastnosti jmenují:

  • Více účtů – sledujte své výdaje na více bankovních účtech i z peněženky.
  • Jasné a intuitivní uživatelské rozhraní – nejčastěji používané funkce jsou snadno dostupné.
  • Podpora více měn, díky čemuž můžete sledovat své výdaje i na zahraniční dovolené.
  • Přizpůsobitelné vnořené kategorie – personalizujte kategorie svých výdajů.
  • Okamžitý přehled o vašich financích – prostudujte si výdaje v příjemném grafu nebo seznamu.

Do budoucna autoři plánují například opakované transakce, správu rozpočtu, podrobné grafy a analýzy, uživatelské účty se synchronizací do cloudu či widgety.

Aplikace je zdarma, obsahuje však reklamy, kterých se bohužel nelze zbavit pořízením nějaké „Pro“ verze. Po měsíci v Obchodě Play si ji nainstalovalo přes tisíc uživatelů a její průměrná známka je 4,6. Jen 5 MB velký balíček můžete instalovat na Android 4.4 a vyšší.

Finice – Money Tracker
Finice – Money Tracker

Promile Info – zjistěte, kdy vystřízlivíte

Období Vánoc a silvestrovských oslav je často spojeno se zvýšenou konzumací alkoholických nápojů. V uplynulém týdnu jsme vám proto představili aplikaci Alkohol Meter, která dokáže vypočítat, kdy hladina alkoholu v krvi klesne na nulu, a vy budete moci řídit – tedy kdy vystřízlivíte. Ze stejného soudku je poslední novinka tohoto týdne. A co je nejlepší: pochází z českých hlav (partnery jsou společnosti Plzeňský Prazdroj a Vodafone Czech Republic).

Autoři své dílko prezentují následovně: „Budu riskovat řidičák? Nadýchám ještě? Neměl bych si radši zavolat taxi? Nainstalujte si náš alkoholtester a budete vědět odpověď okamžitě. Nastavíte si osobní údaje, na časovou osu naklikáte, kolik se vám toho podařilo vypít a máte hned jasno. Vypité drinky buď vyberete z naší nabídky, nebo si nastavíte svůj oblíbený nápoj sami a pak už jenom klikáte!“

Samozřejmě je nutné brát v úvahu skutečnost, že aplikace zobrazuje orientační údaje a pouze průměrné odhady, které nelze považovat za závazné.

Po dvou týdnech v Obchodě Play si program stáhlo přes sto uživatelů. Na základě dvou hodnocení má zatím průměrnou známku 3,0. Jen 3 MB velkou instalačku můžete použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.1 a novějším.

Promile Info
Promile Info

Předchozí díly seriálu Nejnovější aplikace z Google Play

Objevili jste v Obchodě Play zajímavou novou aplikaci? Dejte nám o ní vědět v komentářích!
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)