TOPlist

Vyzkoušeli jsme: Odemkněte notebook díky Android čtečce otisků prstů

Android odemknutí notebooku

Čtečka otisků prstů je oblíbeným „zlepšovákem“ nejnovějších smartphonů. Usnadňuje odemykání či potvrzování plateb a člověk si na její přítomnost zvykne velmi rychle. Senzor není výsadou pouze nejdražších modelů smartphonů, tu a tam se dokonce objeví v některých modelech notebooků. I bez integrované čtečky ve vašem počítači však můžete odemykání čtečkou otisků prstů využívat – stačí vám k tomu Android telefon s potřebným senzorem a jednoduchá aplikace.

Odemkněte si notebook otiskem prstu

Aplikace DroidID si půjčí váš skener otisků a díky spárovanému softwaru na počítači přístroj spolehlivě odemkne. Chytrá vychytávka je prozatím dostupná pouze pro MAC a telefony s Androidem – na operačním systému Windows 10 se usilovně pracuje, proto nevěště hlavy. Verze pro Windows by měla být dostupná během několika týdnů a fungovat bude na stejném principu.

Co pro odemykání notebooku otiskem prstu potřebujeme?

Ačkoliv sám vývojář uvádí funkčnost už od verze Androidu 5.0, nám se podařilo spustit aplikaci pouze na Androidu Marshmallow. Pokud váš telefon běží na verzi systému Lollipop, DroidID můžete vyzkoušet – třeba budete mít větší štěstí.

DroidID
DroidID

Jak odemykání pomocí Android čtečky otisků zprovoznit?

Po otevření nainstalované aplikace na telefonu se vám okamžitě zobrazí kód – pokud tomu tak není, nejspíš nemáte kompatibilní verzi systému nebo nejsou nastaveny otisky prstů. Kód spolu s pinem používaným pro klasické odemykání je potřeba vložit do okna stažené aplikace pro MAC.

Celý proces nezabere ani minutu, a odemykání je nakonfigurováno. V liště macbooku se po správném nastavení nachází symbol otisku prstu – z něj je možné MAC kdykoli odlinkovat, případně funkci odemykání vypnout. Stejně tak se ve vaší notifikační liště objeví DroidID upozornění, na které je potřeba před odemykáním kliknout, a dostat se tak do rozhraní aplikace.

Jak odemykání fungovalo?

Proces odemčení byl velmi rychlý – záleží však také na konkrétní čtečce otisků prstů. Prodleva je minimální a odemykat svůj počítač můžete třeba při vstávání z postele na vašem telefonu. Těšíme se, až bude funkce dostupná i pro Windows!

Co na odemykání počítače pomocí telefonu říkáte?

Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)