TOPlist

Google přejmenoval svůj Messenger na Android Messages. Proč?

Zprávy pro Android

Aplikaci Messenger z dílny Googlu jistě nemusíme našim čtenářům podrobněji představovat. Její název ale mohl splývat s Facebook Messengerem – „kecálkem“ největší a vlastně i konkurenční sociální sítě. V noci na pátek přišla zpráva, že Google svou aplikaci na správu a posílání SMS přejmenoval na Android Messages.

Google vydal Messenger v listopadu 2014 spolu s tehdy aktuální novinkou – Nexusem 6. Mělo se jednat o alternativu k aplikaci Hangouts z vlastní dílny, která také uměla pracovat s textovými zprávami. Zatímco Hangouts v současnosti míří spíše na podnikovou sféru, začal vyhledávací gigant pro textovou komunikaci (ovšem pouze formou „instant messagingu“) tlačit své Allo. Google Messenger se tak trochu ocitl na vedlejší koleji. Naposledy jsme o něm psali v říjnu loňského roku, kdy dostal aktualizaci na verzi 2.0.

S čím přichází aplikace Android Messages?

Poslední aktualizace však ukazuje, že Google na svůj program na SMS ještě zcela nezanevřel. Potvrzuje to seznam posledních provedených změn, který vypadá následovně:

  • Nový název! Messenger se nyní jmenuje Android Messages (v české mutaci Zprávy pro Android) a jde o aplikaci pro posílání zpráv na Androidu.
  • Opravy chyb a vylepšení stability.
  • Jednodušší přihlášení rozšířeným funkcím podporovaných operátorů.

Proč změna názvu?

Redaktor serveru Android Police Ryan Whitwam se domnívá, že důvodem je snaha odlišit program od aplikace stejného názvu od Facebooku. Dvě modré „bubliny“ se stejným názvem v seznamu aplikací mohly být pro mnohé uživatele matoucí. Po aktualizaci se tedy program pro správu SMS bude v nabídce zobrazovat pod názvem Zprávy (Messages).

Ikona Messages v seznamu aplikací Ikona Messages v seznamu aplikací

Podstata však bude o něco hlouběji. Další zahraniční zdroje totiž odkazují na několik oznámení, souvisejících s RCS (Rich Communication Services) – sadou vylepšených telekomunikačních služeb a zároveň globální iniciativou pro nasazení těchto služeb, které je Google součástí. Dle Amira Sarhangie, vedoucího RCS u Googlu, je nový název signálem pro uživatele, že aplikace plně podporuje RCS. K používání této aplikace namísto vlastního řešení se zavázali následující velcí výrobci: LG, Motorola, Sony, HTC, ZTE, Micromax, Nokia, Archos, BQ, Cherry Mobile, Condor, Fly, General Mobile, Lanix, LeEco, Lava, Kyocera, MyPhone, QMobile, Symphony a Wiko. Android Messages bude také předinstalován na zařízeních Pixel a Android One.

Google podporuje standard RCS Google podporuje standard RCS

Google Messages
Google Messages
Co říkáte na změnu názvu z Messenger na Android Messages?

Zdroje: androidpolice.com, theverge.com, wired.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)