ordu escort escort kıbrıs izmit escort bodrum escort rize escort konya escort kırklareli escort van escort escort halkalı erzurum escort sivas escort samsun escort tokat escort

Jak nastavit tablet či telefon pro dva a více uživatelů?

vice_uzivatelu_ico

Pokud vás potomek, manžel/ka, partner/ka či jiný člen rodiny poprosí o krátké půjčení tabletu, patrně tak učiníte bez váhání. Když se ale takový požadavek začne objevovat častěji a stane se nepsaným pravidlem, patrně byste s tím měli něco udělat. Naštěstí je Android poměrně dobře připraven na více uživatelů, pracujících s jedním zařízením.

Systém má totiž funkci, která umožňuje nastavit více uživatelských účtů, což znamená, že můžete nastavit sekundární profil uživatele, se kterým nebudete muset sdílet absolutně žádná data, stejně jako on s vámi. Je to skvělý způsob, jak si udržet své soukromí a zároveň umožnit používání zařízení dalším členům domácnosti. V následujících odstavcích si ukážeme, jak tablet (nebo méně často i telefon) nastavit pro více uživatelů.

Upozorňujeme, že níže uvedený postup je určen především začátečníkům, přičemž věříme, že mnoho našich čtenářů má o této funkci a veškerých jejích schopnostech a možnostech plné povědomí.

Více uživatelů nepodporují všechny verze Androidu

Asi nejdůležitější informace na začátek zní: podporu více uživatelů nemají všechny verze operačního systému Android. V případě tabletů je podpora více uživatelských účtů k dispozici počínaje Androidem 4.2 Jelly Bean. Chytré telefony však pro tento způsob používání vyžadují Android 5.0 Lollipop nebo vyšší.

Musíme ale upozornit, že zařízení některých výrobců mohou mít uživatelské účty zakázané, a to i tehdy, když splňují minimální požadavky na verzi Androidu. Drtivá většina telefonů a tabletů se systémem Android 5.0 nebo vyšším však může tuto funkci využívat. My jsme pro účely sepsání návodu použili telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.1.1 Lollipop.

Vytvoření nového uživatele

Chcete-li vytvořit nového uživatele, který bude zařízení používat se svým účtem, rozbalte oznamovací oblast tahem dvěma prsty dolů z horního okraje obrazovky. Následně klepněte na malou kruhovou ikonu v pravém horním rohu.

V následující nabídce můžete použít možnost Přidat hosta, což využijete v případě, že hodláte někomu půjčit telefon, aniž by mohl získat přístup k některým vašim datům. Pokud máte v plánu nechat tuto osobu používat zařízení více než jednou, bude lepší volbou Přidat uživatele.

Poté se zobrazí dialogové okno informující o specifikách přidání uživatele – tedy že si může nastavit vlastní prostor a jakýkoli uživatel může provádět aktualizace všech aplikací. Informaci potvrdíte stisknutím tlačítka OK, pak se ocitnete na uzamčené obrazovce nového uživatele. Ta se liší od výchozí obrazovky uzamčení, můžete na ní například nastavit vlastní tapetu, což je jednoduchý způsob, jak zjistit, který uživatel je právě aktivní.

Po odemknutí čeká na nového uživatele uvítací obrazovka, na které je seznámen s několika základními vlastnostmi svého profilu, včetně skutečnosti, že vlastník zařízení může uživatelský účet smazat. Provedení tohoto a některých dalších dialogů se může více či méně lišit s ohledem na výrobce zařízení.

Následuje průvodce, který se vyptá na několik informací a především umožní přihlášení účtem Google se všemi s tím souvisejícími výhodami. Kromě zadání přihlašovacích údajů musí uživatel souhlasit se smluvními podmínkami a zásadami ochrany osobních údajů.

Po dokončení nastavení bude moci nový člen používat telefon/tablet tak, jako by byl jeho vlastní. Údaje z obou uživatelských účtů jsou oddělené, takže soukromí všech identit zůstane zachováno. Nový uživatel však bude mít k dispozici pouze výchozí sadu aplikací, takže pokud bude chtít používat některý z programů hlavního uživatele, bude si ho muset nejprve nainstalovat a nastavit.

Přepínání mezi uživatelskými účty

Pokud se chcete vrátit zpět do svého vlastního účtu, stačí opět otevřít oznámení a klepnout na ikonu uživatele v pravém horním rohu. Zde vyberete účet, pak budete uvítáni své odemykací obrazovce.

Jak povolit uživatelům telefonovat a odesílat SMS?

Ve výchozím nastavení nemohou sekundární uživatelé z mobilních telefonů realizovat hovory ani posílat SMS zprávy.

Pokud byste chtěli toto nastavení změnit, ujistěte se, že jste přihlášeni primárním uživatelským účtem (tedy svým vlastním). Následně otevřete systémové nastavení a jděte do sekce Uživatelé, kde klepnete na ikonu ozubeného kola vedle jména uživatele. Zde můžete přepínačem Povolit telefonní hovory a SMS de/aktivovat uvedené možnosti. V této sekci je také množné daný uživatelský profil smazat.

Další informace na toto téma najdete v oficiální nápovědě ve článku Obsah a akce dostupné pro uživatele a hosty.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

S překonanou čtyřicítkou je s náskokem nejstarším členem redakce :-). Před několika lety hypoteticky vymyslel operační systém svých snů, aby následně zjistil, že přesně na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)