Povedené alternativy k výchozím aplikacím od výrobce #2

alternativy

Ve druhém díle tohoto mini seriálu se opět podíváme na alternativy k výchozím aplikacím. Našimi tipy můžete nahradit ty aplikace, u kterých nejste spokojeni s tím, co připravil výrobce telefonu.

Předpověď počasí

Aplikace počasí se v posledních letech stala základem mnoha telefonů. Pokud ale nechcete jen jednoduchou předpověď, musíte se většinou obrátit na aplikace třetích stran, protože ty od výrobce umí většinou jen základy. Mezi hodně dobré alternativy patří například Weather Timeline – Forecast, který v redakci hodně využíváme. U této aplikace je hlavní předností přehledný material design a podpora mnoha widgetů. Užijí si také lidé, kteří si hoví v nastavení, a to ať už prostředí, nebo u meteorologických serverů.

pocasi aplikace

 

Jako druhou zde máme aplikaci Klara, která pochází od zkušených autorů Androworks, kteří za sebou mají oblíbené aplikace jako Aladin nebo Meteoradar. Klara je specifická v tom, že data jsou prezentována v přehledných grafech. Data se berou z Norského meteorologického institutu, ale předpověď samozřejmě funguje na jakémkoliv místě na světě, nejen v Norsku.

Klara weather
Klara weather
Weather Timeline - Forecast
Weather Timeline - Forecast

Budíky

Možná se divíte, co se dá na budících udělat špatně, aby byly potřeba nějaké alternativy. Zde je to opět spíše o funkcích a lepším rozhraní. Co se týče funkcí, tak zde určitě nemůže chybět česká aplikace Sleep As Android. Aplikace toho umí tolik, že bychom její funkce mohli vypisovat až do konce článku. Například sleduje váš spánek, budí vás v tom ideálním stavu, zaznamenává zvuky. Pokud se nemůžete dostat z postele, existuje několik režimů na to, jak zastavit budík, a to i například pomocí matematiky. Podporuje Google Fit, chytré hodinky atd.

budiky

Jako druhou zde máme aplikaci Timely, od vývojářského studia Bitspin, které mimochodem vlastní Google. I možná díky tomu nedostává tolik aktualizací, jako konkurence. Na druhou stranu to ale ani není třeba. Aplikace už na první pohled vypadá a ovládá se trochu odlišně, než jiné budíky. Dokonce se kdysi spekulovalo, že takto by mohla vypadat nová verze Androidu. Hodí se například těm, kteří používají více zařízení, funguje totiž velmi dobře s cloudem. Unikátní je poměrně také funkce Smart Rise, která změní probouzení v něco příjemného. Vývojáři také doporučují vyzkoušet aplikaci s tabletem, ten se pak může proměnit v ideální doplněk domácnosti.

Sleep as Android: Smart alarm
Sleep as Android: Smart alarm
Timely Alarm Clock
Timely Alarm Clock

Kontakty

Kontakty jsou v telefonech od počátku věků. Zatímco dlouhé roky jsme si museli vystačit pouze s jednou defaultní aplikací, s příchodem chytrých telefonů, je už situace jiná. První aplikace v našem výběru se jmenuje Kontakty+. Jedná se o aplikaci, která spojuje kontakty z Facebooku, Twitteru, Google+, LinkedInu atd. Plusem je jednoduchost, kdy se dvěma, třemi tahy dá rovnou volat, posílat SMS, nebo rovnou otevřít kontakt v aplikaci sociální sítě. Potěší také přehledný design.

kontakty

Jako druhou alternativu jsme vybrali BlackBerry kontakty. Ta je trochu odlišná oproti jiným aplikacím. A to už jen tím, že je potřeba předplatné služeb BlackBerry Hub+, které stojí 24 korun měsíčně. Za tuhle cenu dostanete několik prémiových aplikací od této kanadské firmy. Jedna z těchto aplikací jsou právě kontakty. Do kontaktů se dá připojit rovněž několik účtů různých služeb. Zajímavou funkcí je také podpora skupin, které se dají velmi rychle nastavit.

Contacts+
Contacts+
BlackBerry Hub+ Contacts
BlackBerry Hub+ Contacts

Klávesnice

Mnoho výrobců telefonů se v tomto odvětví už v poslední době poučilo a čím dal tím více můžeme vidět různé uzavřené dohody s vývojáři klávesnic. Takže už se můžete v telefonech setkat rovnou z krabice s kvalitní klávesnicí. V takových případech asi šáhnete po nějaké alternativě, jen v případě, že už jste si zvykli na nějakou jinou aplikaci. Klávesnice, které se objevují rovnou v základu jsou většinou Swiftkey nebo Swype. Obě dvě jsou obecně hodnoceny velice kladně.

klavesnice

Dále jsou velice oblíbené klávesnice například od Googlu, která byla nedávno přejmenována na Gboard, nebo Fleksy, která nabízí trochu jiné ovládání. U klávesnic je velmi těžké říct, která je ta nejlepší, každému vyhovuje jiná. Nejlepším řešením je, vyzkoušet si klávesnici sám, většina se dá stahovat zdarma z Google Play.

Microsoft SwiftKey AI Keyboard
Microsoft SwiftKey AI Keyboard
Gboard - the Google Keyboard
Gboard - the Google Keyboard
Fleksy fast emoji keyboard app
Fleksy fast emoji keyboard app

Hudební přehrávač

Tak a dostáváme se na konec dnešního seznamu. Někteří už ani klasické aplikace pro přehrávání hudby nepoužívají, přešli na služby jako je Spotify nebo Google Music Play. “MP3jky” na paměťové kartě tu ale ještě nějaký čas budou a k jejich přehrávání se dají využít povedené alternativy jako je třeba Phonograph Music Player. Ten je ukázkovou aplikací Material designu. Dalším jeho plusem je jednoduché používání, kdy se vůbec neztratíte.

hudebni prehravace

Druhou oblíbenou aplikací pro přehrávání hudby je BlackPlayer Music Player, který vyniká v rychlosti a bohatým nastavením. Místo material designu je styl aplikace veden v minimalismu a má poměrně neobvyklé ovládání, jakmile se ale na něj zvyknete, nebudete chtít nic jiného. Potěší také to, že prémiové verze této aplikace stojí stejně jako jedno pivo (25 Kč), za oplátku se vám zpřístupní velké množství nových funkcí.

Phonograph Music Player
Phonograph Music Player
BlackPlayer Music Player
BlackPlayer Music Player

Vyměnili byste některou aplikaci z našich tipů, máte lepší alternativy?

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (23)