Používáte funkci Probuzení poklepáním? (Víkendová hlasovačka)

probuzeni-poklepanim-hlasovacka-ico

Až do roku 2013 se k rozsvícení displeje respektive probuzení zařízení používalo výhradně hardwarové tlačítko, situované zpravidla na boku přístroje. Pak ale přišla vlajková loď LG G2, u které chtěl jihokorejský výrobce oslnit čistým vzhledem bez tlačítek. Tlačítka pro zapnutí/vypnutí a nastavení hlasitosti tedy přestěhoval z boků na zadní stranu. Zbývalo vyřešit otázku, jak aktivovat telefon, pokud například leží na podložce nebo je upevněn v držáku. Právě tak vznikla funkce Probuzení poklepáním, nazvaná v případě tohoto modelu „KnockOn“.

Jako první přinesl funkci Probuzení poklepáním LG G2 Jako první přinesl funkci Probuzení poklepáním LG G2

V dobové recenzi jsme premiéru tohoto způsobu oživení zařízení hodnotili slovy: „velmi kladně hodnotíme odemykání obrazovky poklepáním, byť občas bylo nutné „ťukat“ více než dvakrát.“ Zjevně byli spokojeni i zákazníci této značky, neboť společnost už v prosinci hlásila, že tuto funkci dostanou všechny telefony řady L II, konkrétně L7 II, L5 II a L3 II, jakož i L9 (P769). Později dostaly KnockOn také další zařízení, v roce 2014 se pak funkce dočkala dalšího vylepšení. Inovovaná varianta, označovaná jako „Knock Code“ přidala vyšší stupeň zabezpečení – k odemknutí telefonu již nemusel stačit dvojí dotek, ale uživatel si mohl nastavit, že se zařízení odemkne poklepáním na obrazovku v některé z 86 367 různých kombinací.

V roce 2014 si uživatelsky přívětivého probuzení poklepáním všiml i samotný Google, který ji implementoval do Androidu 5.0 Lollipop. Díky tomu se mohla a může objevovat v jakémkoli zařízení, které je schopno v úsporném režimu zaznamenávat dotyky obrazovky. Dnes je již tento způsob aktivace zařízení nepsaným standardem, díky čemuž mohou výrobci přesunout hardwarové tlačítko pro zapnutí/vypnutí dál z dosahu prstů. Občas se sice vyskytnou problémy, jako například naposledy u telefonů Pixel po poslední aktualizaci, nicméně ty lze obvykle vyřešit softwarovou opravou.

Také telefony Google Pixel podporují tuto funkci Také telefony Google Pixel podporují tuto funkci

Používáte funkci Probuzení poklepáním?

Otázkou nyní je, jak si na tuto funkci zvykla naše čtenářská obec. Anketní otázka pro toto kolo Víkendové hlasovačky a diskuze tedy zní: používáte funkci Probuzení poklepáním?
[gravityform id=“108″ title=“false“ description=“true“ ajax=“true“]
Odkaz pro hlasování z aplikace.

V diskuzi pod článkem se můžete rozpovídat třeba o tom, jak tuto funkci vnímáte. Je pro vás zbytečná? Nebo si naopak už neumíte představit, že byste dnes obrazovku mobilu probouzeli jinak? Napadají vás nějaká vylepšení, která by tuto schopnost pozvedla ještě výše?

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci pravidelné Víkendové hlasovačky a diskuze ptali, zdali si v roce 2017 pořídíte nový telefon. Nejsilnější skupina, sestávající z 28 % hlasujících, výměnu za nový model neplánuje, neboť si telefon pořídila v uplynulém roce. Dalších 26 % naopak pořízení nového mobilu plánuje „určitě“ a 17 % „pravděpodobně“. 12 % hlasujících si není jisto, 10 % pak zvolilo odpověď „asi ne“. Jen 8 % s jistotou odpovědělo, že si nový mobil určitě kupovat nebude.

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (35)