Z webu 1920.in můžete Rusům posílat SMS s informacemi o válce

Rusko SMS 1920 propaganda zprávy

Stupňující se válečná vřava na území Ukrajiny mimo jiné způsobuje také významné změny v prostředí online komunikace a dostupnosti obsahu z médií. Ruská federace svým narychlo schváleným represivním zákonem v podstatě zamezila šíření jakéhokoli objektivního zpravodajství a současně se zablokováním všech velkých sociálních sítí uzavřela občany do ještě pevnější propagandistické bubliny. Pro okolní svět už tedy nezbývá moc možností, jak se pokusit Rusy hromadně informovat o tom, co se na Ukrajině skutečně děje. Jednu z posledních cest se ale pokouší zužitkovat nově vytvořený web s jednoduchým názvem „1920“.

Stránka, která svým názvem odkazuje na historicky významnou bitvu u Varšavy, a jejíž autoři z uskupení squad303 připomínají i 303. stíhací peruť Královského letectva, má po technické stránce velmi jednoduchý účel. V horní části se nachází náhodný generátor telefonních čísel s ruskou předvolbou a o něco níže do ruštiny přeložený varovný text. Úkolem zájemců pak je kopírování telefonních čísel i textu a odesílání SMS náhodným občanům Ruské federace.

Přednastavené znění zprávy v ruštině

Vážení Rusové, vaše média jsou cenzurována. Kreml lže. Na Ukrajině umírají tisíce vašich vojáků a ukrajinských bratrů. Zjistěte pravdu na veřejném webu a v aplikaci Telegram. Čas svrhnout diktátora Putina!

„Téměř 150 milionů Rusů nezná pravdu o příčinách a průběhu války na Ukrajině. Je krmen lžemi kremelské propagandy. V Rusku neexistují svobodná média a internet je cenzurován. Každý z nás má možnost předat obyvatelům této zotročené země přímý vzkaz. Nabízíme nástroj, který vám umožní posílat textové zprávy z vašich telefonů přímo náhodně vybraným Rusům. Dejte jim vědět pravdu. Dejte jim poznat sílu svobodného světa!“ motivuje text na pár hodin staré stránce.

Autoři na nově vzniklém účtu na Twitteru slibují, že zdrojový kód webu bude brzy volně dostupný na platformě Github. Současně žádají technicky zdatnější zájemce, aby vytvářeli další kopie pro případ, že by byly dosavadní stránky napadány ruskými cenzory.  Na svém účtu projekt zmínilo také uskupení Anonymous (iniciativa pravděpodobné spadá pod ni) a skupina squad303 provozuje kromě webu a Twitter účtu také kanál na Telegramu.

Aktualizováno: Během neděle už provozovatelé ohlásili přes tři miliony odeslaných textových zpráv a současně několik odvetných pokusů o DDoS a další útoky s cílem stránky znepřístupnit. Po různě dlouhých odmlkách se ale stále stále vrací. „Web je zpomalený. Pan Putin nás nemá moc rád…“ komentovali lidé z squad303 na Twitteru.

Také se nějak zapojujete do tohoto „online odboje“?

Marek Houser
O Autorovi - Marek Houser

Fanoušek technologií už od chvíle, kdy jako malý kluk zadával příkazy Lemíkům na "dvaosmšestce". V záloze stále uchovává starý a podle všeho nezničitelný OnePlus2, ale… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)