TOPlist

VNC Viewer pro Android od RealVNC: místo 10 dolarů nyní navždy zdarma!

realvnc_ico

Včera jsme v podrobném návodu ukazovali, jak se připojit ke vzdálenému počítači z telefonu či tabletu s Androidem skrze Microsoft Remote Desktop. Zmínili jsme se také o jedné z mnoha alternativ – TeamVieweru. Další aplikací, sloužící ke vzdálenému ovládání PC s operačními systémy Windows, Linux i Mac OS X, je VNC, které existuje v mnoha klonech a mutacích. Jednou z nejúspěšnějších „značek“ je nesporně RealVNC, o kterém bude řeč právě nyní.

Jedná se o program, ze kterého se na dálku můžete připojit k počítači a pracovat s ním prakticky stejně, jako byste u něj byli fyzicky přítomni. Zásadní nevýhodou aplikace RealVNC pro Android byla cena – stála totiž 9,99 dolarů, což není právě málo. Včera ale zamrzlo peklo (nebo se stalo něco podobného) a RealVNC se objevilo v Obchodě Play nejprve s cenovkou 0,99 dolarů a následně zcela zdarma. Podle Ryana Whitwama ze serveru Android Police přitom platí, že jakmile je aplikace převedena z placených do bezplatných, už není cesty zpátky – musí zůstat zadarmo navždy.

Aplikace sama o sobě nebyla aktualizována, takže (zatím?) nedošlo k implementaci nějakých „in-app nákupů“. Autoři pravděpodobně budou chtít vydělávat na prémiové licenci RealVNC klienta. Bezplatná aplikace jednoduše přitahuje větší pozornost, a to zejména v návaznosti na zrušení bezplatné konkurenční služby LogMeIn, která nabízí již jen placený model.

RealVNC pro Android by se měl bez problémů připojit i k VNC serverům třetích stran. Existuje také prémiová verze RealVNC serveru, nabízející několik funkcí navíc, jako je šifrované připojení či systémové ověření.

Z praktického hlediska je vzdálená správa počítače přes VNC jednoduchá především v rámci lokální sítě, kdy pouze stačí znát IP adresu počítače s nainstalovaným VNC serverem. V případě, že se budete chtít připojovat do jiné sítě (například z mobilního připojení do domácí LAN) už je situace komplikovanější a patrně se neobejdete bez konfigurace síťového routeru (pro tyto účely je přeci jen jednodušší TeamViewer, který se bez problémů dostane přes routery, firewally i další síťové prvky).

RealVNC Viewer: Remote Desktop
RealVNC Viewer: Remote Desktop

Zdroje: Android Police a Obchod Play.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)