Video: Ubuntu na telefonu Galaxy Nexus

ubuntu_nexus

SvětAndroida.cz se sice primárně orientuje na Android, nicméně v tomto případě si dovolíme prezentovat novinku, která se vlastně Androidu až tak moc netýká. Respektive týká se ho do té míry, že bude řeč o telefonu Galaxy Nexus, který je prodáván právě s operačním systémem Android.

V tomto případě to ale není „obyčejný“ Nexus – běží na něm výrazně odlišný operační systém: dlouho očekávaná mobilní verze Ubuntu, která přišla s novým uživatelským rozhraním pro menší obrazovky. Redaktorům serveru Engadget ji na Galaxy Nexusu předvedl Mark Shuttleworth.

V první řadě je zaujal způsob ovládání pomocí gest namísto tlačítek, čímž se Ubuntu blíží spíše filozofii ovládání, známé z tabletů s Windows 8. Další zajímavostí jsou ikony v horní řadě. Pracuje se na hlasovém ovládání, stejně jako na repozitáři aplikací, v němž by měly být jak aplikace postavené na webových technologiích, tak i nativní programy, které budou schopné lépe využít hardware.

Když už mluvíme o hardwaru: v těchto okamžicích nejsou známy žádné plány na reálné „Ubuntu telefony“. Mobilní Ubuntu prý bude možné nainstalovat a spustit na jakémkoli novém telefonu s Androidem, který bude mít alespoň dvě jádra Cortex-A9, gigabajt operační paměti a rozlišení displeje 800 x 400 obrazových bodů. Samozřejmě na silnější výbavě, například na čtyřjádrových procesorech, se dočkáte výrazně lepší plynulosti a rychlejší odezvy.

Redaktoři serveru Engadget konstatují, že mobilní Ubuntu lze zatím považovat spíše za nápad, nicméně úvodní dojmy jsou poměrně pozitivní. Podívejte se sami, jak běhá Ubuntu na Galaxy Nexusu.

Ubuntu On A Galaxy Nexus hands-on | Engadget

Ubuntu On A Galaxy Nexus hands-on | Engadget

Pro případné zájemce přidáváme odkaz na vlákno XDA fóra, kde se dozvíte, jak nainstalovat Ubuntu na Galaxy Nexus v dualbootu s Androidem.

Zdroj: Engadget.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)