Vánoční rádce: Jak správně začít s novým Androidem od Ježíška?

Rozbalovani darku – u stromecku

Pokud vaše oči zavítaly na tento článek, pravděpodobně jste byli celý rok hodní a Ježíšek vás obdaroval telefonem či tabletem, který je poháněn robotím systémem – Androidem. Jako nový uživatel ale můžete narazit na několik nástrah, které na vás v počátcích čekají. Pojďme si proto v dnešním článku povědět, jak se k novému přístroji chovat, jak jej přivést k životu a jak využívat potenciál, který Android přináší.

Kontrola obsahu balení – máme vše?

Je jasné, že po rozbalení krabice, ve které se nachází nový androidí přístroj, přichází záchvat radosti a velké nutkání přístroj ihned vybalit a zapnout. Zde bychom ovšem měli zachovat chladnou hlavu a než radostí rozcupujeme obal na tisíc kousků, přesvědčme se, že v balení nic nechybí. Zároveň se nelekejte, že jsou dnešní krabičky tak malé – Evropská unie zkrátka nechce, aby zde zabíral vzduch ani o trochu více místa, než je nezbytné.

android-s1-box

Které části by neměly chybět?

  • přístroj (+ baterie, pokud je vyjímatelná)
  • nabíječka
  • datový kabel
  • manuál

Tyto části berme jako úplné minimum, které by měl každý výrobce k novému přístroji dodávat. Další části už jsou nadstandardní, a nemusíme se tak s nimi u našeho telefonu či tabletu setkat.

Jakou nadstandardní výbavu můžeme nalézt:

  • sluchátka
  • pouzdro
  • OTG kablík
  • ochrannou fólii
  • atp.

Manuál není jen pro lamy

V očích drtivé většiny je manuál pouze změť papírů, ve kterých se píšou všechny známé informace, a není důvod, abychom se těmito nesmysly zatěžovali. To je však velký omyl! Právě přečtením manuálu bychom měli vždy začít, neboť se zde dočteme informace zejména o tom, jak do přístroje vpravit baterii, SIM kartu či paměťovou kartu. Při nesprávné manipulaci či strkání předmětů do jiného otvoru může dojít k nevratnému poškození přístroje, a proto vždy postupujte podle manuálu – u každého přístroje probíhá zasouvání karet odlišně.

Délka manuálů k telefonům dnes čítá pouze pár stránek, a tak nebude přečtení žádným utrpením ani velkým zdržením.

eject-card-tray-insert-micro-sim-htc-one-x-plus

Než přístroj poprvé spustíme

Po vyndání přístroje z krabice vám může být podezřelá nízká váha – to může způsobit absence baterie, která se stále ukrývá v krabici. Podle manuálu je tedy vhodné sestavit přístroj do funkční podoby, což zpravidla obnáší umístění baterie do přístroje (je-li vyjímatelná), odstranění ochranných fólií či vložení karty SIM.

Právě u vkládání SIM karet buďte opatrní a rozhodně se podívejte do manuálu, jak správně postupovat. U každého přístroje je totiž tento postup odlišný a rozhodně by vás nepotěšilo, kdybyste hned následující den museli vyrazit do servisu, aby za vás vyoperovávali zaseknutou SIM kartu. Stejný případ nastává s paměťovými kartami.

I velikost SIM karet se liší – výměna je zdarma

Při vkládání SIM karty můžete narazit na nepříjemný problém – karta je větší či menší než prostor, kam má přijít. Je to jednoduše dáno tím, že i SIM karta prošla menším vývojem, který se týká zejména její velikosti. Standardní SIM karta je dnes často nahrazována menší variantou MicroSIM či dokonce NanoSIM. Jedná se pouze o změnu velikosti, a tak si můžete kartu oříznout klidně i doma podle formy, kterou naleznete na internetu. Je to však zbytečné – operátor vám kartu ořízne, nebo vám dá rovnou kartu novou. Obojí zcela zdarma.

microsim_3

Formátování baterie – mýtus, který se stále drží mezi námi

Svým vývojem prošly také akumulátory – starší technologie NiCd a NiMH nahradily novější Li-pol a Li-ion. S tím souvisí několik mýtů, které stále panují mezi uživateli. Jedním z největších je tzv. formátování (někdy se můžete dočíst také o formování) baterie. Tímto postupem se myslí úplné nabití baterie a následné vybití. Tento cyklus se poté několikrát opakuje. U dnešních baterií to však není vůbec potřeba, naopak jim můžeme hlubokým vybitím spíše uškodit. Baterie se sice při kritickém vybití samy vypnou a jejich poškození v této chvíli nehrozí, ale pokud je znovu nenabijeme, může vlivem samovybíjení klesnout napětí pod kritickou hodnotu a baterie se nevratně poškodí. Před prvním zapnutím přístroje se doporučuje baterii úplně nabít, poté již používejme přístroj zcela normálně. Formátování se úplně vyhněte.

Vlastnosti baterií Li-pol a Li-ion v novějších telefonech:

  • baterie nevyžaduje formátování
  • baterie netrpí znatelným paměťovým efektem
  • je jedno, zda baterii začnete nabíjet při 10 % kapacity, nebo 90 %
  • baterii nenechávejte zbytečně hluboce vybít (hrozí poškození vlivem pozdějšího samovybíjení)
  • udávaný počet nabíjecích cyklů nás trápit nemusí – v praxi tuto hodnotu do dvou let nepřekročíme
  • mobil klidně nechte na nabíječce přes noc – inteligentní nabíječky omezí nabíjecí proud a nehrozí poškození baterie
  • klidně používejte nabíječku s vyšším výstupním proudem, než má vaše stávající – mobil si vezme jen tolik, kolik potřebuje

image_preview

První spuštění a úvodní nastavení

A jdeme na to – poprvé přivedeme přístroj k životu. Podržením tlačítka napájení by mělo dojít k rozsvícení displeje a spuštění telefonu či tabletu. Bezprostředně po prvním spuštění na nás čeká úvodní nastavení, které se skládá z několika kroků. Jako první zpravidla vybereme jazyk, kterým k nám bude přístroj promlouvat. Android by měl být schopen v drtivé většině případů komunikovat česky, a tak volme český jazyk.

uvodni_nastaveni1

V dalším kroku po nás žádá přístroj připojení k Wi-Fi síti. I když se vám to může zdát podezřelé, je to zcela v pořádku – systém Android potřebuje ke svému plnohodnotnému běhu Google účet, k jehož vytvoření potřebujete právě internetové připojení. Nemáme-li přístupnou Wi-Fi síť, můžeme též použít datové přenosy přes kartu SIM (náš přístroj musí být vybaven 3G modulem – všechny telefony, vybrané tablety). Není-li žádná sít v dosahu a přesto chceme tablet vyzkoušet, připojení k Wi-Fi a následné vytvoření účtu můžeme ve většině případů přeskočit.

uvodni_nastaveni2

Vytvoření Google účtu je nezbytné a zcela zdarma

Jako uživatel, který přešel z telefonu bez systému Android, se možná divíte, proč vlastně musíte vytvářet jakýsi Google účet. Je to prosté – tento účet je nezbytný pro stahování dalších aplikací do mobilního přístroje, a tak se ho rozhodně vyplatí vytvořit. Mimo jiné získáme rovnou e-mailovou schránku, možnost zálohy kontaktů, cloudové služby, sociální síť a další volitelné služby.

Vytvoření je velmi snadné a probíhá obdobně jako vytváření e-mailové schránky u jiného zprostředkovatele – stačí vyplnit jméno, příjmení, uživatelské jméno a heslo. Může se samozřejmě stát, že vámi zadané uživatelské jméno už některý z uživatelů používá (na tuto skutečnost nás Android upozorní), a tak volte pečlivě. Vytváření neberte na lehkou váhu – účet může být později spojen s platební kartou pro nákup placených aplikací a je možné jej používat na více zařízeních současně. Proto si uživatelské jméno i heslo pamatujte a uchovejte (nejlépe v paměti).

uvodni_nastaveni3

uvodni_nastaveni4

Pokud se stane, že přístroj po prvním spuštění nenabídne možnost vytvořit Google účet, nemusíme smutnit – stačí najít aplikaci Google Play (Obchod Play) a po spuštění jsme upozorněni, že v přístroji onen účet chybí, a automaticky se spustí průvodce pro vytvoření.

Stahování a instalace aplikací

Chytrý mobilní telefon tvoří především chytré aplikace, které do přístroje nainstalujeme. V předchozím odstavci jsme si řekli, že je nezbytný Google účet, a rovnou jsme si jej proto vytvořili. Branou ke všem aplikacím je mobilní obchod Google Play (Obchod Play). Skrze tento portál se dostáváme k tisícům dalším aplikacím – chybí vám program pro čtení PDF? Balík Office? Přehrávač videa? Nějaká zábavná hra? To vše hledejte v Obchodu Play!

designed_for_tablets_googleplay

Co se nám podaří stáhnout, je bezplatné nebo zdarma k vyzkoušení

Spousta nových uživatelů se bojí, že bude za stažení aplikací platit, a příliš se do Obchodu Play neženou. To je ovšem omyl – pokud totiž nespojíte svou platební kartu s Google účtem, nikdo vám peníze nestrhne. Platí tedy jednoduché pravidlo – pokud se vám podaří aplikaci stáhnout bez zadávání platební karty, je daná aplikace zdarma minimálně na nějakou dobu k vyzkoušení a platit nebudete.

Poznámka: Malou výjimku tvoří nová služba od společnosti T-Mobile, která nabízí svým uživatelům platit za aplikace přímo z vyúčtování za telefon či kreditu.

google-play

Jak na kontakty ze starého telefonu?

Problém nastává ve chvíli, kdy zjistíme, že v novém přístroji chybí telefonní kontakty ze starého telefonu. Doby, kdy se kontakty ukládaly pouze na SIM kartu, jsou již pryč a je tedy většinou nutné kontakty přenést ze starého přístroje do nového.

Contacts-Android-R

Odesílání přes Bluetooth

Pokud váš starší přístroj nedisponuje systémy iOS či Windows Phone, můžete se pokusit kontakty odeslat bezdrátově pomocí technologie Bluetooth. Některé telefony ovšem neumí poslat všechny kontakty najednou a nejedná se úplně o nejlepší a nejpohodlnější řešení.

Export na paměťovou kartu

Spousta telefonů dokáže exportovat kontakty do jednoho souboru – v tomto případě máte vyhráno. Tento soubor stačí nahrát například na paměťovou kartu, na mail či do PC a umístit jej do nového přístroje. V aplikaci pro kontakty pak stačí využít volby Importovat kontakty a je to.

Export do Google účtu

Kontakty můžete nahrát také do svého Google účtu, díky čemuž získáte zároveň webovou zálohu kontaktů, pokud byste přístroj ztratili. Stejně tak při koupi nového Androidu se již o kontakty nebudete muset starat – stačí vyplnit tento Google účet při úvodním nastavení a kontakty se stáhnou samy.

Tento krok však vyžaduje trochu chytřejší telefon a aplikaci, která toto dokáže.

Pokud si nevíme rady, navštivme operátora

V případě, že si s přesunem kontaktů do nového telefonu nevíme rady, obraťme se na našeho operátora. Jednotlivé pobočky by měly disponovat nástroji, které tento přesun provedou za vás, navíc by tento skutek neměl stát ani korunu.

Jaký přístroj Vánocům jste dostali/dostanete vy?

Android-Christmas-Santa

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (39)