TOPlist

Aplikace Timetable: (nejen) rozvrh hodin pro Android

Fotolia_48816216_Subscription_Monthly_M

Na Google Play se nachází spousta aplikací, sloužících jako školní rozvrh zejména pro středoškolské a vysokoškolské studenty. Některé z těchto aplikací jsou opravdu pouze jednoúčelové „zobrazovače“ rozvrhu, řada aplikací se však již dá považovat za komplexní pomocníky pro studenty. A právě do druhé zmíněné kategorie patří i aplikace s prostým názvem „Timetable“, na kterou se podíváme podrobněji i ve článku.

Aplikace má z více než 20 tisíc hodnocení na Google Play průměrně 4,3 hvězdy a pro svůj běh vyžaduje Android 4.0 a vyšší. Testovali jsme na LG G2 s rom CloudyG3 2.0 běžící na Android 4.4.2 a také Xperii Sola s rom CyanogenMod 11, Android 4.4.4.

timetable

Co Timetable nabízí?

Aplikaci Timetable sám její vývojář sebevědomě popisuje jako „nejhezčí a nejintuitivnější aplikaci na Google Play pro zvládání vašeho školního nebo univerzitního života“.

Konkrétně pak aplikace slibuje:

  • synchronizace dat mezi všemi zařízeními
  • optimalizace jak pro telefony, tak i tablety
  • výběr z trojice témat
  • snadné ukládání vyučovacích hodin a úkolů
  • zobrazení rozvrhu jako seznamu nebo tabulky
  • vyhledávejte ve vašich hodinách a úkolech
  • možný dvou-, tří- nebo čtyřtýdenní cyklus
  • škálovatelný widget
  • widgety na zamykací plochu
  • upozornění na hodiny a zítřejší úkoly
  • automatické ztišení během hodiny
  • rozšíření pro dashclock

Základní nastavení

Po nainstalování a prvním spuštění nás uvítá obrazovka s názvem „Deska“ designovaná ve stylu Google Now. Jedna z karet rovnou nabádá k přidání nových předmětů a následnému sestavení celého rozvrhu. Po zvolení možnosti „nová hodina“ se objeví formulář pro zadání parametrů pro vytvoření nového předmětu. Ke každému předmětu lze, vedle jeho názvu a zkratky, přiřadit „detail“ obsahující místnost, typ (například přednáška nebo seminář), jméno učitele a den spolu s časem konání dané hodiny. Detailů lze přidat v podstatě neomezené množství, pokud by například nebyla každá hodina daného předmětu ve stejné místnosti. K danému předmětu můžete přiřadit i jednu ze 24 barev. Jen je škoda, že se barva váže vždy k názvu předmětu a ne k jeho detailu. Tím pádem lze barevně rozlišit pouze předměty bez ohledu na to, zda se jedná o přednášku nebo seminář. Pokud chceme rozvrh barevně rozlišit dle typu akce, musíme vytvořit duplicitní předmět a do jeho názvu přidat například „přednáška“ – pokud použijeme název stejný, duplicitní předmět se automaticky sloučí s již vytvořeným předmětem.

timetable 1
prázdný a vyplněný formulář
timetable 4
příklad detailu vyplněné karty předmětu a duplicitní karty pro přednášku

Jak se aplikace používá?

Celé rozhraní až na drobnosti vychází z Googlem nastavených standardů pro android aplikace, je tedy velmi jednoduché a intuitivní. Z levé strany se vysouvá hlavní nabídka sloužící pro přepínání mezi obrazovkami: Deska, Denní zobrazení, Úkoly, Zkoušky a Volna. Vedle toho je zde ještě možnost vytvoření (a následného přepínání) dalších rozvrhů. V nastavení lze zvolit výchozí obrazovka. Můžeme si tedy nastavit, aby se po spuštění aplikace zobrazila rovnou námi preferovaná obrazovka.

timetable 5
boční menu

Deska

Ve výchozím nastavení uvítací obrazovka po spuštění aplikace. Jak jsem již zmínil, nalezneme zde design nápadně připomínající Google Now, některé karty lze gestem odsunout do strany. Na této obrazovce se zobrazuje přehled všech předmětů, které vás v daném dni čekají, počet nadcházejících úkolů a zkoušek. Během školního dne zde uvidíte například i za jak dlouho končí aktuální hodina, případně kolik času z přestávky vám ještě zbývá.

timetable 7
Deska

Denní zobrazení

Jedna z možností zobrazení rozvrhu. Celý rozvrh je zde rozdělen do dní, mezi kterými se přesouváme do stran. U každého předmětu můžeme vidět kromě názvu předmětu také čas a místnost, kde se daný předmět odehrává.

Timetable 6
denní zobrazení

Týdenní zobrazení

Na této obrazovce nalezneme v podstatě klasický rozvrh, trochu neobvyklá je orientace dní do sloupců namísto do řádků. Na druhou stranu je díky tomu vidět celý rozvrh na jedné obrazovce i v režimu obrazovky na výšku. Na této obrazovce nalezneme i ukazatel (tmavě šedá linka), který nám indikuje kde se v týdenním rozvrhu zrovna nacházíme. Rozvrh lze klasickým gestem dvěma prsty přiblížit, či oddálit. U každého předmětu je zobrazena jeho zkratka a jeden detail – místnost, typ nebo učitel.

timetable tydenni timetable zobr inf
týdenní rozvrh a volba zobrazovaného detailu

Úkoly

Obrazovka, sloužící jako jednoduchý zápisník úkolů. K úkolům je pochopitelně možno zapnout i oznámení. Velmi šikovné je nastavení oznámení, u toho totiž lze nastavit jak dlouho po skončení vyučování by nás měl mobil na úkol upozornit. Prodleva pro upozornění po skončení hodiny může být v rozmezí 5-120 minut. Vedle toho lze také nastavit, kolik dní dopředu nás má telefon upozornit, případně v kolik hodin se má notifikace zobrazit během volných dní. Aby nás telefon zbytečně neupozorňoval na již splněné úkoly, stačí úkol odškrtnout.

timetable ukol
přidání nového úkolu, aktuální úkol, splněný úkol

Zkoušky

Obrazovka „zkoušky“ je v podstatě identická s tou pro úkoly. Jediný rozdíl mezi úkoly a zkouškami je v notifikacích. Zde totiž lze nastavit pouze kolik dní předem má aplikace upozornit, tento typ notifikací je však pro připomínání zkoušek dostatečný.

timetable zkosky timetable zkousky2
obrazovka zkoušky a přidání nové zkoušky

Volna

Zde si můžeme především nastavit začátek a konec školního roku (popřípadě semestru). Vedle toho lze přidávat i volné dny v průběhu semestru nebo třeba státní svátky a ředitelská/rektorská volna.

timetable volno 1timetable volno
obrazovka volna, nastavení nového volna

Widgety

Aplikaci, jakou Timetable je, rozhodně nesmí chybět kvalitní widget. Ty jsou zde přítomny hned 2. Jeden o rozměrech 4×1 a druhý škálovatelný. Na widgetu se zobrazují hodiny pro daný den – je to tedy obdoba obrazovky „denní zobrazení“ – zobrazuje se vždy aktuální den + je možné přepnout na následující den. Widget rovněž obsahuje ikonku pro rychlé přidání úkolu.

timetable widget timetable widget2
widget 4×1, škálovatelný widget

Podrobná nastavení a další funkce

Vedle zmíněných obsahuje aplikace Timetable i spoustu dalších nastavení a funkcí. Mezi jednu z nejzákladnějších funkcí patří synchronizace rozvrhu mezi více zařízeními pod jedním Google účtem. Zajímavou funkcí je i sdílení rozvrhu mezi jinými uživateli aplikace. Sdílet můžeme jak pouze aktuální rozvrh, tak i „online“ verzi u které lze povolit úpravy vašeho rozvrhu i jiným uživatelům.

Důležitou a užitečnou součástí aplikace je i automatické ztišení v době konání hodiny. Nastavit u něj lze jak dlouho před hodinou se má mobil ztišit i zda se má ztišit úplně či jen přepnout do režimu vibrací. Aplikace umí také upozorňovat na nadcházející hodinu. Opět lze nastavit, kolik minut předem má aplikace na hodinu upozornit.

timetable nastaveni timetable nastaveni2
nastavení oznámení  & automatické ztišení

Aplikace nabízí i 3 témata – světlé, tmavé a „rozvrh hodin“. U widgetu můžeme nastavit buď světlé, nebo tmavé téma spolu s průhledností widgetu.

timetable svetle timetable tabule
témata – světlé, tmavé a rozvrh hodin

Pro lepší přehlednost si můžeme zvolit i zobrazované dny v rozvrhu stejně jako den, kterým má školní týden začínat. Podstatnou funkcí je zase možnost nastavit týdenní cyklus jednoho až čtyř týdnů – například pokud máme rozvrh rozdělený na sudý a lichý týden.

timetable cyklus
týdenní cykly

Závěr

Aplikace Timetable se během ostrého provozu ukázala být velmi dobrým společníkem studenta. Tvoření rozvrhu je v ní velmi snadné a rychlé. Díky přiřazování barev jednotlivým předmětům a možnosti vybrat si z více způsobů zobrazení se lze v rozvrhu velmi snadno zorientovat. Plusem je bezesporu i plná lokalizace do češtiny. Vedle povedeného designu, díky němuž se s aplikací pracuje velmi pohodlně a intuitivně, zaujme i řadou pokročilých funkcí. Za zmínku stojí vedle, v dnešní době již v podstatě povinné, synchronizace mezi více zařízeními především automatické ztišování telefonu během hodin nebo praktické možnosti nastavení upozornění na úkoly. Na testovacím LG G2 běžela po celou dobu naprosto bezproblémově, což na jednu stranu není velkým překvapením. Že je aplikace dobře odladěná a není příliš náročná na hardwarovou výbavu telefonu, však dokazuje fakt, že fungovala bez problému i na Xperii Sola.

Zápory se u aplikace Timetable hledají jen těžko. Snad jen by mohla umět nastavit barvy předmětů dle detailu a ne dle názvu předmětu a možná by autor mohl v budoucnu přidat možnost zapisování hodnocení, jenž jsme na zkoušce získali. Někomu by také mohlo vadit zobrazení týdenního rozvrhu na výšku, nicméně to má svá opodstatnění.

Pokud tedy u této aplikace sečtu všechny klady, odečtu od nich těch pár záporů a celé to vynásobím faktem, že je aplikace zcela zdarma, vychází mi, že pokud hledáte rozvrhovou aplikaci, která umí i něco navíc, určitě byste měli dát aplikaci Timetable šanci.

Timetable
Timetable
Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)