TOPlist

Sony: Rok 2017 se ponese ve znamení duálních fotoaparátů

Sony dual lens

Společnost Sony se nespecializuje jen na telefony, ale je známé i pro výrobu notebooků, televizí, playstationů nebo soustav čoček do fotoaparátů, které využívá mnoho velkých i menších výrobců chytrých telefonů. Zmínit můžeme Apple a Samsung z těch větších nebo Meizu a Ulefone z těch menších a méně známých. Stále však naprostá většina telefonů disponuje pouze jedním fotoaparátem se všemi jeho neduhy. To se Sony rozhodlo změnit a založilo program pro vývoj duálních fotoaparátů, jenž by se mohly brzy objevit v masově prodávaných telefonech.sony-logo-aa-2-840x472

Budoucnost u Sony

Plánované rozšíření nabídky telefonů s duálními fotoaparáty dokazují i spekulace, které hovoří o možnosti představení iPhonu 7 Plus disponujícím touto technologií. Samo Sony ovšem přiznává, že tento rok budou dvojité fotoaparáty nasazeny jen na malé množství modelů a pořádný boom zažijí až v roce 2017. Podobné situace se udály už v minulosti, stačí se podívat například na čtečky otisků prstů, které se začaly objevovat už v roce 2014 (iPhone 5S ji přinesl dokonce v září 2013), ale pořádně se rozšířily až loni. Většímu rozmachu duálních fotoaparátů brání hlavně pomalu klesající trh high-end telefonů, na které budou zpočátku nasazovány. Proto bude i mírně klesat poptávka po komponentech od Sony. Ředitel finanční sekce Kenichiro Yoshida se k tomu vyjádřil následovně:

„Pro příští rok bude zahájen nový program nazvaný dual lens. Věříme, že bude hned z počátku podpořen velkými výrobci, přestože trh s chytrými telefony roste, ten s high-end telefony klesá. To by mohlo ovlivnit harmonogram produkce a poptávky největších výrobců telefonů. Doufáme ve velký rozvoj této technologie již v roce 2017.“

Výhody duálního fotoaparátu

Přidáním druhého objektivu se z telefonu stane mnohem kvalitnější pořizovač snímků, než by se mohlo na první pohled zdát. Zaprvé rozšiřuje úhel záběru, na výslednou fotku se vejde mnohem víc. Zadruhé se díky druhému objektivu zlepší kvalita snímku za zhoršených světelných podmínek. Třetí výhodou je možnost ostření na různé předměty, která se využívá jako klasický optický zoom. 

Výhody dvou fotoaparátů jsou nesporné, vyváží to však jejich větší velikost a cenu? Piště do komentářů, co si o nich myslíte a zda-li je považujete za zbytečnost nebo zajímavou funkci?

zdroj: androidauthority.com

Jaromír Šolc
O Autorovi - Jaromír Šolc

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)