TOPlist

Sledování zásilek: Balíky pod kontrolou na každém kroku

Obrazovka s ikonou, číslem verze a logem vývojářského studia Androworks.

Vyhlížíte nedočkavě pošťáka s objednaným zbožím? Posíláte balíčky poštou, nebo některou z kurýrních služeb? Zejména pokud něco posíláte „častěji než je obvyklé,“ možná byste ocenili průběžné informace o tom, kde která zásilka putuje a kdy byly balíčky doručeny. Přeci jen udržet si přehled v deseti a více odeslaných položkách není snadné… Právě k tomu slouží aplikace Sledování zásilek, kterou si dnes stručně představíme.

Všechny společnosti, zabývající se přepravou zásilek, přidělují balíčkům nějaký jednoznačný identifikátor. U vybraných služeb pak lze skrze tento identifikátor na webu přepravní společnosti sledovat, kde se zásilka aktuálně nachází, a v jakém je stavu. To ale obnáší opakované návštěvy webových stránek dopravců, otravné opisování kódů, abyste následně zjistili, že se od poslední kontroly nic nezměnilo, a váš balíček se stále povaluje na poště nebo v depu. Jestliže takto potřebujete monitorovat pohyb více balíků přepravovaných různými dopravci, můžete ztratit nemálo času.

Jednou ze zásadních výhod aplikace pro mobilní telefony je automatické upozornění na změnu stavu. To je zobrazováno v notifikační liště takřka v reálném čase, respektive hned poté, co pracovníci přepravce zadají aktualizovanou informaci do systému, a tato se proreplikuje do webového rozhraní.

Které přepravní společnosti Sledování zásilek podporuje?

V době vzniku recenze to byly:

  • Česká pošta,
  • PPL,
  • General Paracel,
  • DPD,
  • Toptrans

Na podpoře dalších společností se, dle informací v Android Marketu, pracuje.

Jak sledování funguje?

Na dokladu, který obdržíte od přepravní firmy, najdete číslo vašeho balíku. Spustíte v telefonu aplikaci Sledování zásilek, na úvodní obrazovce stisknete tlačítko Sledovat zásilku a zvolíte společnost, přes kterou jste balík poslali, nebo můžete oskenovat QR kód, ze kterého si program potřebné údaje vytáhne sám.

Zvolte společnost, přes kterou jste balík poslali. Zvolte společnost, přes kterou jste balík poslali.

V dalším okně zadáte číslo balíku a jeho pojmenování, podle kterého ho budete moci rozpoznat mezi ostatními (šikovné je například zadávat jméno či firmu příjemce/odesílatele, nebo název zaslaného zboží). Připraveno je také tlačítko, skrze které můžete číslo oskenovat pomocí fotoaparátu telefonu. S čárovým kódem České pošty si ale tato funkce neporadila.

Zadáte číslo balíku a jeho pojmenování, podle kterého ho budete moci rozpoznat mezi ostatními Zadáte číslo balíku a jeho pojmenování, podle kterého ho budete moci rozpoznat mezi ostatními

Když zadáte oba požadované údaje, potvrdíte je tlačítkem Dokončit, čímž se zásilka objeví v seznamu. Aplikace pak sleduje její pohyb a v případě jakékoli změny stavu vás bude informovat v notifikační liště ikonkou balíku. Zatím není možné nastavit si i jinou formu upozornění – například tónem, vibrací, nebo blikáním indikační LED, takže pokud si ikonky v liště nevšimnete, máte smůlu.

Zásilka se objeví se v seznamu sledovaných Zásilka se objeví se v seznamu sledovaných

Po tapnutí na zásilku v seznamu se rozbalí přehled všech fází, jimiž balíček dosud prošel – tedy například kdy byla zásilka podána, předána k přepravě na dodací poštu, ale též o každém úspěšném i neúspěšném pokusu o její doručení. U některých společností je také předávána informace o tom, kdo balík převzal.

Po tapnutí na zásilku v seznamu se rozbalí přehled všech fází, jimiž balíček dosud prošel. Po tapnutí na zásilku v seznamu se rozbalí přehled všech fází, jimiž balíček dosud prošel.

Pod tlačítkem Menu najdete pouze dvě možnosti: Obnovit informace, které provede načtení údajů o všech sledovaných zásilkách z webů přepravních společností, a O aplikaci, kde je obrazovka s ikonou, číslem verze a logem vývojářského studia Androworks.

Obrazovka s ikonou, číslem verze a logem vývojářského studia Androworks. Obrazovka s ikonou, číslem verze a logem vývojářského studia Androworks.

Jak funguje v praxi?

Sledovali jsme s pomocí tohoto programu celkem tři balíky – dva přepravované Českou poštou, a jeden kurýrní službou PPL. Ve všech případech jsme měli poměrně dobrý přehled o tom, co se se zásilkami dělo, byť, alespoň ve fázích, jež jsme mohli kontrolovat, bylo evidentní zpoždění, pohybující se od deseti minut do jedné hodiny. Například v případě ČP je klasikou, že pokud zadáte zásilku hned po podání, bude vám web i aplikace až hodinu tvrdit, že o žádném balíku se zadaným číslem neví. Stejně tak doručení balíku PPL bylo indikováno s asi půlhodinovým zpožděním.

U jedné zásilky ČP se nám ale stalo, že se ikona v notifikační liště objevovala po doručení opakovaně v několikahodinových intervalech, aniž by se na skutečném stavu zásilky cokoli změnilo.

Jeden z uživatelů v Android Marketu také poukazuje na možné vylepšení: hodilo by se například telefonní číslo na depo, nebo poštu, na které zásilka leží.

Resumé

V každém případě jde o užitečného pomocníka, kterého oceníte, ať už posíláte či přijímáte balíčky spíše výjimečně, nebo naopak – třeba v rámci svého podnikání – v několika kusech denně. Velmi praktická je indikace změny stavu, díky které nemusíte opakovaně chodit na webové stránky přepravce jen proto, abyste zjistili, že od vaší poslední návštěvy se nic nezměnilo. Odpadá také otravné zadávání dlouhých kombinací čísel balíčků.

O užitečnosti programu Sledování zásilek vypovídá také vysoké hodnocení v Android Marketu, dosahující 4,8 bodů z maximálně pěti možných.

Sledování zásilek
Sledování zásilek

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (27)