TOPlist

Sekačka Robomow RC306 – na trávu s Androidem [recenze]

Robomow-RC306 (48)

Dychtivým čtenářům nabízí náš web velké množství recenzí mobilních telefonů, tabletů a příslušenství. Co si ale tentokrát zkusit zařízení, které přímo s mobilními telefony nesouvisí, ale patří do moderní domácnosti a lze jej spravovat chytrým telefonem? Dnes se podíváme na recenzi chytré sekačky Robomow RC306, která k nám dorazila do redakce a rozumí si s Androidem. Jaké byly naše pocity?

Obsah recenze

Vzhled a dílenské zpracování


Oproti mobilním telefonům nám kurýr doručil rozměrnou krabici, v níž se nacházelo vše potřebné. A bylo toho hodně. Samotná sekačka Robomow RC306, spousta papírových materiálů, drát, plastové kolíky pro upevnění drátu, pravítko, CD, základní stanice a další potřebná elektronika.

Hodnotit sekačku po designové stránce je trochu od věci, můžeme ale s jistotou říci, že Robomow RC306 vypadá moderně; a to se nám líbí. Oproti klasické sekačce vidíme některé rozdíly na první pohled – chybí koš na trávu a vpředu si Robomow RC306 vystačí jen s jedním kolečkem. Plastová konstrukce působí kvalitně, ale opět nemáme zkušenosti s jinými modely sekaček.

Sekačka-Robomow-rc306-přední-část-telefon (1)

Sekačka-Robomow-rc306-zadní-část

Sekačka-Robomow-rc306-přední-kolečko

Pro uživatele je nejdůležitější část s displejem a ovládacími tlačítky, pomocí které lze se sekačkou komunikovat. Funkce červeného tlačítka STOP je zřejmá – bezprostředně přeruší probíhající činnost. Pomocí tlačítka OK a postranních šipek se lze pohybovat mezi jednotlivými volbami. Nechybí ani tlačítka pro manuální spuštění sekání s okraji či bez okrajů. Ačkoliv je ovládání sekačky skrze tlačítka snadné, kdo by to dělal, když to zvládne mnohem pohodlněji skrze mobilní aplikaci, že? Tuto možnost si také popíšeme.

Sekačka-Robomow-rc306-displej

Povalíme-li sekačku Robomow RC306 na záda, odhalí svůj sekací mechanizmus – ostrý ocelový sekací nůž. Výšku sekání lze nastavovat kolečkem ve spodní části, ukazatel se pak nachází na boku. Velice důležité je také tlačítko, kterým lze vypínat sekací mechanizmus. To se doporučuje používat vždy, když manipulujete se sekačkou a zejména s noži (například při čištění).

Sekačka-Robomow-rc306-spodní-část

Sekačka-Robomow-rc306-sekací-nůž

Sekačka-Robomow-rc306-výška-zdvihu

Sekačka-Robomow-rc306-ovládání-nožů

Zadní kolečka mají výrazné výstupky (vzorek), díky čemuž se Robomow RC306 dokáže pohybovat i v horším terénu. Vyzkoušeli jsme sekačku například na vlhké trávě a menším svahu s nerovnostmi a sekačka si s těmito nástrahami poradila dobře.

Sekačka-Robomow-rc306-zadní-kola

Nedílnou součástí celého systému je i základní stanice, v níž sekačka Robomow RC306 setrvává většinu času a dobíjí se. Pohyb sekačky ze stanice a do ní je plně automatický – „domů“ se vrátí sama. Základní stanice je připojena do elektrické sítě a je do ní v ideálním případě zapojen i obvodový drát, který vymezuje prostor pro sekání. O napájení se stará další krabička, která je připojena do elektrické sítě. Obsahuje vypínací tlačítko a základní ukazatele stavu (například přerušený obvod či sekačku v základní stanici). V případě potřeby lze tento důležitý prvek pověsit na zeď.

Sekačka-Robomow-rc306-nabíjecí-stanice-2

Sekačka-Robomow-rc306-nabíjecí-stanice

Sekačka-Robomow-rc306-ovládání-napájení

Technické parametry – Robomow RC306

  • Maximální plocha trávníku: 600 m2
  • Šířka sečení: 28 cm
  • Výška sečení: 15-60 mm
  • Zabezpečení proti krádeži: ano
  • Průměrná pracovní doba: několikrát denně cca 1 hod
  • Doba nabíjení: cca 45 min
  • Hladina hluku: 68 dB
  • Kolečka pohonu: se vzorkem
  • Motory sečení: 1×200 W
  • Rozměry: 63 x 46 x 21cm
  • Svahová dostupnost: 36% (20 stupňů)
  • Systém sečení: nárazuodolný nůž
  • Sekání okrajů: unikátní režim sečení okrajů
  • Typ trávy: vhodné pro všechny typy trávy
  • Uživatelské rozhraní: podsvícený displej, možno nastavovat i ovládat chytrým telefonem
  • Váha: 10,3 kg
  • Výměna nožů: bez použití nářadí
  • Baterie: 26V Lithium (LiFePO4)
  • Odolnost proti vodě: Odolné za všech podmínek počasí s UV ochrannou
  • Barva: zelená
  • Aplikace dálkového ovládání: v ceně
  • Modul GSM: ne
  • Nastavení externí základny: nabíjecí stanice může být do určité vzdálenosti mimo sečenou plochu
  • Plovoucí sečení: ne
  • Postříbřené elektronické součásti: ano
  • Senzor deště: ano
  • Spotřeba energie: 11 kWh/měsíc- dle tarifu cca 44,-Kč/měsíc
  • Základní stanice: ano

Příprava trávníku

Před započetím sekání je potřeba připravit samotný trávník. Hlavní výhodou sekačky Robomow RC306 je fakt, že se o váš trávník postará úplně sama – automaticky. Nejprve však musíme vymezit prostor, mezi kterým se bude Robomow RC306 pohybovat. Jak toho docílit? Pomocí speciálního drátu, kterým ohraničíme trávník. V balení jsme nalezli dostatek drátu na naši zkušební plochu (cca 100 metrů čtverečních), stejně tak dostatek plastových kolíčků, pomocí kterých se drát připevnil k zemi. Při ohraničování trávníku bylo potřeba dodržovat několik zásad – drát musí být umístěn 20 cm od okraje trávníku, respektive 28 cm od zdi. Měření vzdálenosti nám výrazně usnadnilo pravítko, které jsme nalezli v balení. Plastovými kolíčky jsme nešetřili – je potřeba zajistit, aby drát byl dostatečně napnutý a nikde nevyčníval nad povrch trávníku. V manuálu se dokonce doporučuje vzdálenost 0,75 metru mezi jednotlivými kolíky.

I když se samozřejmě jedná o časově náročnější činnost, příprava trávníku s plochou cca 100 metrů čtverečních trvala méně než hodinu, což je velice přijatelná doba. Pokud se vše udělá pečlivě, nemusíte si již dále o drát starat. Při prvním spuštění si sekačka objede obvodový drát, aby si ověřila, že je všude správně umístěn. Pokud se na některém místě zadrhne, je potřeba drát umístit o něco dál od okraje trávníku či odstranit překážky. Při našem testování jsme opravovali dvě místa, na kterých se sekačka zadrhla. Nutno podotknout, že to možná bylo zapříčiněno i vlhkým terénem. Oprava proběhla velmi rychle.

Sekačka-Robomow-rc306-přední-část-telefon (4)

Spuštění a ovládání sekačky

Při prvním spuštění se sekačka zeptá, jak velkou plochu tvoří váš trávník. Po zadání příslušné plochy si Robomow RC306 sám spočítá, jak často potřebuje váš trávník sekat a podle toho se také zařídí. Následuje test polohy základní stanice – sekačku stačí umístit přibližně 3 metry od stanice a vyzkoušet, zda najde svůj domov – základní stanici. V našem případě vše proběhlo bez problémů. Velice důležitý je poslední test – kontrola obvodového drátu. Sekačka se vydá po obvodovém drátu a ověří, zda je správně nainstalován. V ideálním případě by se tedy na žádném místě neměla sekačka zadrhnout o nějakou překážku a hladce projet. Pokud v nějakém místě sekačce brání překážka v pohybu, musí být odstraněna, případně předělána pozice některých kolíků.

Automatický provoz

Robomow RC306 je plně automatický – dokonce ani nemusíte nastavovat, jak často a které dny je potřeba sekat. Vše si chytrá sekačka vypočítá ze zadané plochy vašeho trávníku. V základním nastavení seče Robomow RC306 trávu dvakrát týdně, což by mělo být dostatečné. Pokud by vám tato frekvence nestačila, lze ji samozřejmě zvýšit. Stejně tak doba sečení je automaticky vypočítána na základě plochy a lze s ní hýbat. V tuto chvíli je již o sekání vašeho trávníku postaráno. Trávník samozřejmě neseká přes noční hodiny a standardně je neaktivní doba nastavena také na neděli. Neaktivní dobu si může každý uživatel zvolit podle vlastního uvážení.

Manuální provoz

Tento režim asi nebude majitel automatické chytré sekačky Robomow RC306 používat často, přesto mohou nastat situace, kdy potřebujete trávník neplánovaně posekat co nejdříve. V tuto chvíli se hodí manuální režim, který uvede sekačku do provozu ihned. Spuštění je možné dvěma způsoby – ovládacími tlačítky na sekačce a skrze mobilní aplikaci. Provozní režimy jsou také dva – sečení včetně okrajů a sečení bez okrajů. Již samotný název napovídá, že první režim seká i v těsném okolí vymezovacího drátu a na rozdíl od některých konkurenčních sekaček si poradí i s okraji, které již nebudete muset upravovat ručně.

Sekačka-Robomow-rc306-přední-část-telefon (2)

Mobilní aplikace Robomow

Pokud jste si až sem říkali, proč se na našem portálu objevila recenze sekačky na trávu, máme pro vás odpověď – díky spojení s Androidem! Chytrá sekačka Robomow RC306 v sobě totiž ukrývá Bluetooth konektivitu, díky čemuž si rozumí s chytrými mobilními telefony, a to i s Androidem. Ke zprovoznění nadstandardních funkcí je potřeba doinstalovat aplikaci Robomow z Google Play. Právě zde jsme narazili na první zádrhel – drtivá většina našich přístrojů v redakci se tvářila jako nekompatibilní a aplikaci nešlo stáhnout. Z této šlamastiky nás vysvobodil přístroj Samsung Galaxy Note 2, pomocí kterého jsme aplikaci stáhli a instalační apk. soubor rozšířili do dalších telefonů.

Při prvním spuštění je potřeba založit nový účet, který se spáruje s jednou sekačkou. Každou sekačku je možné ovládat pouze jedním telefonem. Při tvorbě účtu jsme dotázáni na sériové číslo sekačky, ale o mnoho jednodušší je využít nabízené skenování QR kódu, který se nachází na sekačce. Ke spárování telefonu se sekačkou je nutno použít standard Bluetooth 4.0 LE, kterým dnes disponují téměř všechny nové telefony. Majitelé starších telefonů mají bohužel smůlu.

Spárování s telefonem probíhalo poněkud netradičně – na každém telefonu se po připojení objevila chybová hláška o spárování, aplikace přesto sekačku nalezla a fungovala. Samotní výrobci aplikace upozorňují, že se stále jedná o beta verzi, a tak se mohou podobné problémy objevit.

Nastavení sekačky

Aplikace slouží především k dodatečnému nastavení sekačky – volbě intenzity, intervalů, neaktivních dnů, zón, aktivování dětského zámku či senzoru deště a další. Tyto volby sice můžeme nastavit na samotné sekačce, ale přiznejme si – proč to dělat, když nám to umožní velice snadno a přehledně aplikace na mobilním telefonu, což je o mnoho snazší, než se pouštět do nastavování skrze malinký displej a pár tlačítek na sekačce. Nechybí ani základní informace o sekačce – probíhající činnost, stav baterie a informace o tom, kdy je naplánováno další sečení.

Současně je možné ovládat manuální sekání, tzn. aktivovat ručně režim sekání včetně okrajů a sekání bez okrajů. To se hodí v případě, že třeba brzy dorazí návštěva, vy se chcete blýsknout perfektně upraveným trávníkem, ale další sekání je naplánováno až na další den. Během jakékoliv činnosti sekačky můžete zavolat sekačku do základní stanice.

robomow-rc306-aplikace (11)

robomow-rc306-aplikace (8)

robomow-rc306-aplikace (5)

robomow-rc306-aplikace (2)

Řízení sekačky

Velkým lákadlem byla možnost sekačku skrze telefon přímo ovládat. Zde jsme se ovšem dočkali menšího zklamání – již v popisu aplikace na Google Play stojí, že funkce Remote Control teprve přijde. V současné době tedy není možné sekačku skrze androidí telefony přímo ovládat. Dotázali jsme se tedy výrobce z Izraele, který nám potvrdil, že aplikace bude plně funkční v průběhu následujících měsíců. Společnost si chce být na 100 % jista, že může zaručit bezpečnost používání aplikace před tím, než ji spustí. Musíme tedy čekat.

Protože jsme se ale ne tuto funkci těšili, náš partner nám vyšel maximálně vstříc a pro test zapůjčil rovněž telefon od společnosti Apple, na kterém jsme tuto funkci vyzkoušeli. A byla to zábava! U chytré automatické sekačky se přeci jen nepředpokládá, že by ji někdo chtěl ovládat ručně, ale nám to přišlo jako skvělé zpestření jinak nezáživného sekání trávníku a s kolegy jsme se při testování tohoto produkty opravdu bavili. Řízení je poměrně snadné a zvládne to každý – jedná se pouze o tažení prstu po displeji telefonu.

Sekačka-Robomow-rc306-aplikace-řízení

V momentě, kdy přijde aktualizace pro Android, kde bude již tato funkce dostupná, se pro vás pokusíme produkt znovu zapůjčit a funkci řádně otestovat.

Robomow RC306 v akci

A jaké pocity jsme měli ze sekání? V první řadě je potřeba si ujasnit, že kvůli absenci koše na trávu se posekaná tráva rozmělní do stávajícího trávníku, což s sebou přináší několik výhod – nemusíte řešit, kam s posekanou trávou a zároveň máte zajištěno přírodní hnojení trávníku. Menší nevýhoda spočívá v tom, že musíte sekat trávník opravdu pravidelně a hlavně nějaký čas trvá, než se trávník zpočátku srovná. Při prvním sekání se nám logicky do trávy rozmělnilo velké množství trávy, kterou potom člověk nabíral na boty, a nebylo to úplně příjemné. V momentě, kdy se ale trávník srovná, již tento nešvar nehrozí.

Se zdoláváním terénu neměla sekačka téměř žádný problém a to jsme ji zkoušeli i na vlhkém trávníku, kde byly menší svahy. V sekání jsme příliš neviděli systém a trochu se nám zdálo, že sekačka popojíždí po trávníku poněkud zmateně. Byl to ale nejspíše jen náš pocit, protože trávník byl vždy posekán celý a neobjevovaly se nikde výraznější ostrůvky s delším porostem.

Pochválit musíme plánování a automatické sekání trávníku. Jednoduše po zadání velikosti plochy naší zahrady jsme se již nemuseli o nic starat a sekačka plnila roli zahradníka skvěle. Ani o stav baterie jsme se nemuseli vůbec zajímat – pokud během sekání baterie dochází, Robomow RC306 se sám vrátí do základní stanice a dobije se. Opět vše plně automatické.

Během sekání vlhkého trávníku ve spodní části sekačky kolem nožů ulpívaly kousky trávy a raději jsme po nějakém čase sekačku vyčistili. Problémy to sice během sekání viditelně nezpůsobovalo, ale pokud bychom údržbu vůbec nedělali, časem by mohlo. Podle údajů výrobce nevadí sekačce Robomow RC306 ani voda a logicky tedy ani déšť. I tak ale výrobce umístil na sekačku senzor deště, který může v případě nepříznivého počasí sekačku odvolat do základní stanice. Hluk sekačky dosahuje podle výrobce maximálně 70 dB, což je výborná hodnota oproti běžným sekačkám. Sami můžeme potvrdit, že hluk byl minimální na poměry sekaček. To je určitě příjemná vlastnost. Sekačka v sobě ukrývá také senzor náklonu, který pozná, že sekačku převracíme, a ihned zastaví nože. Stejně tak pokud Robomow RC306 narazí do nějaké překážky, nože se zastaví, sekačka couvne a pokusí se změnit směr.

Sekačka Robomow RC306

Sekačka Robomow RC306

Kdy, kde a za kolik?

Pokud jsme sekačku Robomow RC306 v průběhu celého testu až příliš chválili, zde to trochu napravíme. Bohužel. Sekačka nás sice v mnoha ohledech překvapila a potěšila, ale cena je vysoká. Nemůžeme tedy říci, že vzhledem k technologii a funkčnosti je to příliš, ale za sekačku nedá asi každý uživatel přes 30 tisíc korun. Je to holt jako se všemi Hi-Tech pomocníky – za inovace se platí.

Hodí se připomenout, že model Robomow RC306 není jediným výrobkem tohoto výrobce – v nabídce nalezneme i další modely, které se liší především použitím pro odlišnou velikost trávníku.

Sekačka-Robomow-rc306-katalog-modelů

Resumé

A jak hodnotit chytrou sekačku, která se k nám do redakce dostala díky propojení s chytrými telefony s Androidem? Vesměs pozitivně. Robomow RC306 představuje přesně takové chytré zařízení, který by chtěl mít doma téměř každý. Parádně poseká váš trávník, aniž byste se museli o něco starat, navíc lze veškeré aktivity sledovat a spravovat skrze mobilní telefony z pohodlí vašeho křesla (a samozřejmě v dosahu Bluetooth). K samotnému průběhu sekání nemáme žádné výhrady, ale nutno podotknout, že podobné zařízení máme v redakci úplně poprvé. Po nastavení plochy trávníku se Robomow RC306 postaral o vše sám – dobu a interval sekání, nabíjení, zarovnání okrajů atp. Instalace a příprava trávníku byla velmi snadná, ale na rozlehlejších plochách může zabrat nějakou tu hodinu. V zásadě se jedná pouze o natažení drátu, který vymezuje prostor pro sekání. Robomow RC306 si výborně poradil se zdoláváním našeho trávníku, na kterém se nacházel i menší svah a několik nerovností. Potěšila nás rovněž možnost sekání okrajů, díky čemuž jsme nemuseli ručně zarovnávat špatně dostupné okraje trávníku.

Mobilní aplikace pro Android je teprve ve své zkušební fázi, ale základní úkony zvládne dobře – prozradí aktuální stav sekačky (baterie, probíhající sekání, naplánovaná sekání), umožní spustit manuální režimy sekání či pomůže s dalším nastavením sekačky, které bychom jinak museli nastavovat na titěrném displeji sekačky. Výhrady máme pouze k faktu, že pro Android zatím chybí funkce manuálního řízení sekačky. Tuto funkci výrobce přislíbil v následujících měsících a pokusíme se pro vás po vydání aktualizace sekačku Robomow RC306 znovu vypůjčit, abychom mohli dálkové řízení řádně otestovat.

Růžové to není ani s cenou – stejně jako u jiných moderních „vychytávek“ musíme i za Robomow RC306 zaplatit vysokou částku. Cena přesahuje hodnotu 30 tisíc korun, což je za sekačku opravdu dost. Na druhou stranu získáme skvělé zařízení, které se o údržbu trávníku postará úplně samo a pokud se budeme nudit, můžeme spustit manuální řízení sekačky skrze mobilní telefon a užít si i nevšední zábavu při sekání trávníku. Jsme přesvědčeni, že minimálně na návštěvu to udělá dojem.

Výhody

+ plně automatické sekání
+ snadné ovládání a příprava trávníku
+ velmi jednoduché zprovoznění
+ nízká hlučnost
+ sekání okrajů
+ možnost spravovat sekačku pomocí mobilní aplikace
+ senzor deště a odolnost proti vodě
+ dětská pojistka a zámek proti zloději
+ senzor náklonu

Nevýhody

– vysoká cena
– aplikace pro Android je zatím ve zkušební verzi a postrádá funkci manuálního řízení
– telefony musí podporovat Bluetooth 4.0 LE

Za zapůjčení a výbornou podporu děkujeme společnosti Robomow.

Sekačka-Robomow-rc306-přední-část-telefon (3)

Chcete se podívat na chytrou sekačku osobně? Pak zavítejte na pražskou Android RoadShow. Neváhejte a registrujte se!

registraceHome
Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)