Které aplikace používáte nejvíc? Nástroj QualityTime vám to řekne!

qualitytime_ico

Dokázali byste z hlavy vyjmenovat deset aplikací, které jste v poslední době spouštěli nejčastěji? A víte, se kterými programy jste strávili na svém telefonu či tabletu nejvíc času? Nejen na tyto otázky umí odpovědět aplikace QualityTime, kterou vám představíme v následujících řádcích.

Co QualityTime slibuje?

Vývojářské studio ZeroDesktop Inc., jenž za tímto nástrojem pro sledování využití zařízení stojí, prezentuje své dílko jako „zábavnou, vizuálně poutavou a snadno použitelnou aplikaci, která vám umožní sledovat a získat v reálném čase informace o tom, kolik času strávíte s telefonem a ve svých oblíbených aplikacích.“ Kromě poměrně detailních statistik vám může pomoci s „odvykací kúrou“, kdy například po uplynutí nastavené doby program doporučí dát si pauzu.

Aplikace je provázána s cloudem, takže pokud si vytvoříte účet QualityTime, budete moci sledovat své statistiky až půl roku zpět. Kromě toho budou sesbíraná data bezpečně zálohovaná, takže o ně nepřijdete ani v případě ztráty či výměny zařízení.

Na další funkce a vlastnosti se podívejme v bodech:

  • Časová osa využití, na které si snadno a rychle prohlédnete, co jste dělali na telefonu/tabletu v průběhu dne. Dnem se budete posouvat vertikálním posunem, mezi dny pak horizontálním.
  • Denní a týdenní souhrn vašich nejlepších aplikací- čas strávený v každé aplikaci a kolikrát jste který program spustili.
  • Hodinové zobrazení využití pro vybrané datum.
  • Po klepnutí na jakoukoli aplikaci ve sledování se dostanete k historii jejího použití podle času nebo četnosti.
  • Možnost vyloučit zaznamenávání zvolených aplikací a kdykoliv pozastavit sledování.
  • Vytvořte si upozornění na využití aplikace či zařízení (například sociální sítě nebo hry).
  • Funkce „Dejte si pauzu“ (omezení přístupu k telefonu po zadanou dobu).

QualityTime Android App for Your Smartphone

QualityTime Android App for Your Smartphone

Jak QualityTime funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 1.1 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 4.4.4 KitKat. Při prvním spuštění nám bylo nabídnuto přihlášení – na výběr bylo vytvoření nového účtu, použití existujícího účtu, nebo přihlášení přes Facebook. Zvolili jsme poslední možnost, přičemž aplikace požaduje jen veřejný profil a e-mailovou adresu – nemůže tak publikovat jménem uživatele na Facebook.

Po přihlášení se uživatele ujme průvodce, který ukáže základy ovládání a některé možnosti. Pak se již ocitnete v prostředí programu, který ovšem v tu chvíli neposkytne žádná data. Vaše sledování tím okamžikem začalo.

Když navštívíte aplikaci později, dozvíte se na prvním místě, kolik minut jste v aktuálním dni používali telefon, což je sám o sobě poměrně zajímavý údaj. Následuje časová osa s výčtem aplikací, které jste měli v průběhu dne spuštěné. Šedou čárou jsou pak označeny okamžiky, kdy jste se zařízením nepracovali. Jestliže je položek více, můžete klepnutím zobrazit podrobnější rozpis.

Vrátíte-li se na začátek seznamu a potáhnete směrem dolů, nedojde k jeho aktualizaci (ta by ostatně nedávala příliš smysl), nýbrž se dostanete k dennímu souhrnu. Zhlédnout zde můžete statistiky seřazené buď podle času použití, nebo dle četnosti spuštění (mezi oběma pohledy budete přepínat horizontálním posunem).

Další posunutí obsahu obrazovky směrem dolů vede k týdennímu přehledu, který funguje podobně, jako denní.

Jestliže byste rádi omezili sami sebe v použití některého programu (hry, klienta sociální sítě), stačí klepnout na jeho ikonu. V dalším přehledu se budete moci podívat nejen na podrobné statistiky využití dané aplikace, ale i použít tlačítko Set Usage Alert. Zde pak můžete nastavit limit používání programu v hodinách a minutách.

V kontextové nabídce najdete tři položky:

Možnosti nastavení

Možnosti nastavení nejsou široké a víceméně odpovídají celkově jednoduchému pojetí aplikace. Projdeme si je tedy jen zběžně.

Resumé

Ať už si chcete sestavit žebříček aplikací, které používáte nejvíce či nejčastěji, nebo jste se odhodlali skoncovat se svou závislostí na hrách, sociálních sítích či dalších činnostech, QualityTime vám poskytne vše, co k těmto účelům budete potřebovat.

Líbí se nám průběžné zobrazení v časové ose, denní a týdenní statistické souhrny podle počtu spuštění i doby používání, oceňujeme především moderní a intuitivní uživatelské prostředí, kterému dokonalosti chybí asi jen lokalizace do češtiny.

Trochu na rozpacích jsme z funkce „dej si pauzu“, nicméně s ohledem na zaměření programu, který chce být vašim pomocníkem „v odvykací kúře“, se patrně do konceptu hodí.

Můžeme konstatovat, že kromě poněkud krkolomného způsobu vypnutí přístupu do oznamovací lišty nemáme vůči aplikaci QualityTime žádné zásadnější výtky.

Relativně nový program si dosud stáhlo jen něco přes sto uživatelů a jeho známka v Obchodě Play je 4,2. 2,7 MB velký instalační balíček můžete vyzkoušet na telefonech a tabletech s Androidem 4.0 a novějším.

QualityTime : Phone Addiction
QualityTime : Phone Addiction
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (26)