TOPlist

7 aplikací pro „lokální připomínky“ aneb Správné informace na správném místě

remindery_ico

Pro Android existuje kromě Kalendáře Google také celá řada aplikací, které vám v zadaný den a čas připomenou, že byste měli něco udělat. V některých případech je ale praktičtější, abyste dostali ty správné informace, když se ocitnete na konkrétním místě. Modelových situací je mnoho – například můžete potřebovat seznam potravin, které doma chybí, v momentě, kdy jste v obchodě. Nebo se vám bude hodit upomínka, co jste slíbili rodičům či známým, až je navštívíte. Pojďme se podívat na několik programů, které vám dovolí vytvořit si připomínky vázané k místu.

Google Keep

Nemůžeme začít nikde jinde, než u vyhledávacího giganta, který má ve svém portfoliu již nějaký ten pátek poznámkovou aplikaci Keep. Můžete si do ní ukládat textové poznámky, odškrtávací seznamy, hlasové poznámky a obrázky či fotky. Kromě obarvování pozadí lze také jednotlivé poznámky sdílet s dalšími uživateli – to je praktické například pro vedení nákupního lístku, kam jednotliví členové rodiny postupně doplňují, co by se mělo koupit.

Aplikace umí připomenout poznámku v zadaný den a čas, nebo (a to je pro nás z pohledu tohoto článku důležité) v momentě, kdy se ocitnete poblíž určeného místa.

Kromě programu pro Android nabízí Google Keep také webovou aplikaci – ani v té tato funkcionalita nechybí. Své poznámky tak můžete spravovat prakticky z jakéhokoli zařízení s webovým prohlížečem, včetně notebooku či stolního počítače.

Celkově se jedná o propracovaný, nicméně relativně prostý, byť pro většinu uživatelů postačující poznámkový systém s moderním vzhledem.

Aplikaci si zatím stáhlo přes deset milionů uživatelů a její průměrná známka je 4,4. Instalační balíček, velký 8,4 MB, můžete použít na zařízeních s Androidem 4.0 a vyšším.

Google Keep - Notes and Lists
Google Keep - Notes and Lists

TickTick – Todo & Task List

TickTick je další aplikace pro správu úkolů a poznámek, která potěší synchronizací dat do cloudu. O svá data tak nepřijdete, ani když ztratíte či vyměníte telefon.

K hlavním vlastnostem patří:

  • Synchronizace úkolů napříč všemi zařízeními.
  • Widget pro snadný přístup.
  • Možnost nastavení opakujících se úkolů.
  • Podpora „odškrtávacích“ seznamů.
  • Sdílení úkolů pro spolupráci.
  • Možnost přidat úkol prostřednictvím e-mailu.
  • Podpora příloh.
  • Integrace s aplikací Kalendář.
  • Třídění úkolů pomocí štítků.

K účtu TickTick se můžete přihlásit prostřednictvím účtu na Google+, Facebooku či Twitteru. Novou poznámku s upomínkou k místu vytvoříte jednoduše přes kontextovou nabídku Location, přičemž můžete volit, zda chcete upozornit při vstupu nebo výstupu do/zadané oblasti. Kromě konkrétního místa můžete vybrat také oblast, pro kterou upomínka platí. Aplikace si poradila s názvy ulic a měst, měla však problém s identifikací firem a míst.

Do webové aplikace se přihlásíte na adrese ticktick.com, kde najdete prostředí velice podobné verzi pro Android. Bohužel jsme ale zde nenašli možnost definovat polohu nově zadávené upomínky.

Aplikace je sama o sobě zdarma, nicméně provozovatel omezuje některé funkce (například kalendářový pohled, historii úprav, upload příloh) jen na předplatitele. Roční předplatné přitom přijde na 19,99 dolarů, měsíční na 1,99 dolarů. Další informace o rozdílech mezi placeným a „zadarmovým“ tarifem najdete na oficiálním webu.

TickTick – Todo & Task List pro Android má více než sto tisíc stažení a průměrnou známku 4,4.

TickTick:To Do List & Calendar
TickTick:To Do List & Calendar

Reminders @ Location

Tato aplikace staví na jednoduchosti – nechce být ničím jiným, než pomocníkem, který vás v dané oblasti upozorní na zadaný úkol. Připomenutí přitom může být ve formě textu, zvuku a/nebo vibrací.

Aplikace má sice lehce zastaralé uživatelské rozhraní, nicméně zorientovat se v ní není těžké. Tlačítka v horní liště slouží ke vstupu do nastavení, vytvoření poznámky, založení místa a vyhledávání. Nové místo založíte dlouhým klepnutím v mapě, následně vyplníte název a okruh, ve kterém bude připomenutí aktivováno.

Při založení nové upomínky pak můžete zvolit ze seznamu takto vytvořených míst a určit, zda k upozornění má dojít, když oblast opouštíte a/nebo jestliže do ní vstupujete. Upozornění lze omezit datem a lze nastavit vibrace, zobrazení plovoucího okna, přehrání zvuku, přečtení textu přes hlasovou syntézu či přehrání hlasové poznámky.

Aplikaci Reminders @ Location si zatím nainstalovalo více než sto uživatelů a její průměrná známka je 4,4. Tři megabajty velký instalační soubor lze zdarma používat na telefonech a tabletech s Androidem 2.3 a vyšším.

Reminders @ Location
Reminders @ Location

Todoist: To-Do List, Task List

Poznámkový systém Todoist se v první řadě chlubí synchronizací napříč čtrnácti platformami, takže své úkoly budete mít k dispozici nejen na telefonu a tabletu s Androidem, ale i na počítači a dalších zařízeních. Využívat můžete strukturování do složek, přidávání poznámek, připojování příloh a samozřejmě připomínky. Nechybí ani sdílení projektů, přidělování úkolů a chat. Protože se jedná o program synchronizovaný s cloudem, budete se muset zaregistrovat a přihlásit. Naštěstí pro tyto účely vystačíte si s účtem na Google+.

Uživatelské prostředí je moderní a čisté – v horním panelu nástrojů nabídne tlačítko pro rychlé vytvoření nového úkolu a kontextovou nabídku s dalšími možnostmi. Postranní nabídku autoři využili pro třídění úkolů do složek, projektů, podle štítků a filtrování. Bohužel možnost navázat připomenutí na místo je dostupná až s prémiovým účtem, který přijde bez koruny na 600 Kč ročně. Na druhou stranu přinese i celou řadu dalších funkcí a výhod.

Todoist se těší oblibě uživatelů – aplikace zaznamenala přes milion stažení a její známka je 4,3.


Todoist: to-do list & planner
Todoist: to-do list & planner

Location Based Reminder

Další aplikace, která vám připomene úkoly a činnosti na základě vaší aktuální polohy. Autor načrtává modelovou situaci: cestou domů chcete nakoupit, nebo sehnat dárek pro vaše dítě. Jednoduše si nastavíte upomínku, která vám půl kilometru od domu, nebo při průchodu kolem obchodního centra řekne, co byste neměli zapomenout. Princip fungování, jakož i celé ovládání, je prostý: nejprve vyberete či vyhledáte v mapě místo, které je „centrem“ vašeho upozornění.

Pak zadáte název a okruh (v rozmezí od 150 metrů do 50 kilometrů), v jehož okolí bude upomínka aktivována. Po naplánování bude aplikace průběžně kontrolovat polohu zařízení, a když se dostanete na požadované místo nebo do jeho blízkosti, upozorní vás. V samostatných sekcích pak můžete prohlížet naplánované a splněné úkoly.

Jedná se o prostý „připomínkovač“, nenabízející nic víc, než zobrazení zadaného titulku. K dokonalosti chybí alespoň delší popisek, nebo ještě lépe „odškrtávací seznam“. Také grafické rozhraní programu působí poněkud „retro“ kýčovitým dojmem.

Program si zatím stáhlo více než tisíc uživatelů a jeho průměrná známka je 4,0. Instalovat ho můžete zdarma na telefony a tablety s Androidem 2.2 a vyšším. Instalační balíček je velký 1,4 MB.

Location Based Reminder
Location Based Reminder

Location Reminder

Také tato aplikace vám připomene vaše úkoly, které jste plánoval dělat, jakmile se dostanete na zadané místo. Například vám může připomenout nákup květiny, jakmile, se ocitnete poblíž květinářství, nebo vás probere, když se vlak, autobus či jiný dopravní prostředek přiblíží k vaší cílové stanici.

Ze zajímavých funkcí jmenujme:

  • Uložení často používaných míst mezi oblíbená.
  • Může posílat SMS po dosažení konkrétního místa.
  • Možnost nastavit vyzvánění pro každou upomínku.
  • Volitelně lze upozornění podmínit nejen polohou, ale také datem a časem.

Při zakládání nové připomínky si můžete nadefinovat polohu, nebo si vybrat některou, kterou jste si dříve uložili. V prvním případě vyberete v mapě požadovanou lokalitu, následně aktivujete připomínku a volitelně ji omezíte rozmezím dvou dat a časů. Místo uložíte pod nějakým názvem pro pozdější snadné použití, zadáte název, vyberete vyzváněcí tón a volitelně příjemce SMS, která se bude automaticky odesílat. Posuvníkem určujete vzdálenost od zvoleného bodu, ve kterém bude připomínka aktivována – nutno konstatovat, že maximální hodnota 30 metrů nám připadá příliš nízká.

Rozhraní programu je jednoduché, až prosté, nicméně svému účelu poslouží dostatečně. Aplikaci si stáhlo více než 500 uživatelů a její průměrná známka je 3,9. 2,2 MB velký soubor můžete použít na zařízeních s Androidem 2.2 a novějším.

Location Reminder
Location Reminder

Geobells: Location Reminders

Tato aplikace umí připomínat, co jste chtěli udělat, pokud vstoupíte nebo vystoupíte ze zadané oblasti. Vytvoření upomínky je přitom prosté a k její definici stačí doslova několik klepnutí. Podle autora Geobells využívá pokročilou logiku zjišťování polohy, přičemž bere v úvahu to, jakým způsobem se pohybujete (autem, na kole, pěšky) a připomenutí tedy šetří baterii.

Upomínky přitom mohou být sdělovány hlasem, nebo vizuálně ve formě plovoucího okna. Aplikaci využijete například pro to, aby vám připomněla, že při odchodu z domu máte vynést odpadky, v obchodě nakoupit a v divadle ztišit telefon.

Z dalších možností a funkcí zmiňme:

  • Upomínka na konkrétním místě nebo typu místa.
  • Nastavení vzdálenosti, ve které si přejete být upozorněni.
  • Upomínky pouze v určité dny v týdnu.
  • Opakování připomenutí.
  • Přepínání režimu Letadlo nebo ztišení telefonu.
  • Poznámky.
  • „Vyskakující“ okno a hlasové upomínky.
  • Možnost nastavení intervalu zjišťování polohy.

V bezplatné verzi Geobells jsou k dispozici všechny funkce s výjimkou „vyskakovacích“ upomínek, zásadní omezení spočívá v možnosti maximálně tří souběžných připomenutí. Pokud si budete chtít pořídit placenou verzi se všemi možnostmi a bez omezení, připravte si přes čtyřicet korun.

Aplikace má více než pět tisíc instalací a průměrnou známku 3,8. Dva megabajty velkou instalačku můžete použít na Androidu 4.0.3 a vyšším.

Geobells: Location Reminders
Geobells: Location Reminders

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)