TOPlist

Nový malware pro Android postihuje až 25000 zařízení

android_virus

Společnost Dr. Web oznámila nalezení nového malware v Obchodě Play. Škodlivý kód odesílá SMS na prémiová čísla, čímž může připravit majitele zařízení o nemalé částky. Podle oficiální zprávy bylo těmito škodlivými programy nakaženo 11 až 25 tisíc zařízení.

„Dr. Web objevil několik škodlivých programů v Obchodě Play, které do systému instalují trojského koně Android.SmsSend. Trojan poté posílá textové zprávy na čísla se zvýšeným tarifem a přímo tak poškozuje majitele telefonu,“ uvádí se ve zprávě. Google byl o nálezu okamžitě informován, nicméně jeho vyjádření není známo.

Nový malware pro Android postihuje až 25000 zařízení Nový malware pro Android postihuje až 25000 zařízení

Zavirované programy byly do Obchodu Play nahrány pod účtem vietnamského vývojáře AppStoreJsc a vydávají se za multimediální přehrávače, poskytující přístup k obsahu pro dospělé. Ačkoli aplikace vypadají neškodně, obsahují APK soubor s trojským koněm Android.SmsSend. Počet instalací tří zjištěných programů se pohybuje mezi 11 000 a 25.000.

Soudě dle toho, že uvedený vývojářský účet již v Obchodě Play nenajdete, Google patrně provedl nezbytná opatření, pravděpodobně čítající i vzdálenou oidnstalaci škodlivých aplikací.

Zdroje: Times of India, The Independent, TechGig a PC Arena.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)