Jak nahrát video obrazovky zařízení s Androidem 4.4? [návod]

screen_record_ico

Říká se, že obrázek nahradí tisíce slov. Jenže druhá část pravdy je ta, že existují případy, kdy jedno video nahradí přinejmenším stovky obrázků. Jednou z nových funkcí Androidu 4.4.x KitKat je přitom možnost pořízení videa se záznamem obrazovky. Google tuto funkci nedotáhl k takové uživatelské dokonalosti, jako například vývojáři alternativní ROMky AOKP, kde lze videozáznam spustit a zastavit klepnutím na tlačítko v panelu rychlého přístupu, nicméně cesta k „videu z displeje“ telefonu či tabletu není tak složitá, aby ji nezvládl průměrně zdatný uživatel.

Jak nahrát video obrazovky zařízení s Androidem 4.4? Jak nahrát video obrazovky zařízení s Androidem 4.4?

V dnešním návodu vás provedeme krok za krokem celým procesem, počínaje instalací nezbytného software, nastavením telefonu a konče uložením videa do souboru zvolených parametrů pomocí příkazového řádku systému Windows nebo aplikace pro Android.

Částečně jsme toto téma „naťukli“ již v prosinci v našem článku Nexus Root Toolkit: „švýcarský nůž“ na všechny Nexusy [podrobný průvodce], kde jsme v kapitole Další nástroje věnovali krátký odstavec funkci Screen capture. Pojďme se tedy podívat na to, jak nahrát video obrazovky zařízení s Androidem 4.4!

Jak nahrát video obrazovky? Jednodušší cesta s rootem: Rec. (Screen Recorder)

Často slýcháváme otázky, k čemu jsou vlastně dobrá práva roota, a tedy i samotné rootnutí telefonu. Můžeme odpovědět tak, že bez roota se dá naprosto v pohodě fungovat, ale s rootem budete mít o něco jednodušší život a telefon či tablet pod větší kontrolou. Praktickou ukázkou budiž aplikace Rec. (Screen Recorder), která se bez nejvyšších systémových oprávnění neobejde. Na oplátku ale nabídne uživatelsky přívětivé rozhraní i způsob ovládání a nastavení, který je ve srovnání s druhou cestou, jíž si ukážeme v další kapitole, výrazně jednodušší.

Pokud tedy máte rootnutý telefon s Androidem 4.4.x (dvě zcela nezbytné podmínky), pak tento program dokáže využít v systému implementovanou podporu pro nahrávání videa obrazovky, kterou úhledně „balí“ do přizpůsobitelného a intuitivního uživatelské rozhraní.

Uživatelské rozhraní aplikace Rec. (Screen Recorder) Uživatelské rozhraní aplikace Rec. (Screen Recorder)

Rec. (Screen Recorder) vyžaduje k fungování práva roota Rec. (Screen Recorder) vyžaduje k fungování práva roota

Nastavení lze ukládat a opětovně vyvolávat Nastavení lze ukládat a opětovně vyvolávat

Aplikace je k dispozici zdarma, nebo v placené variantě Pro za asi 66 Kč, která navíc nabízí:

  • Není nutné připojení k počítači během nahrávání.
  • Záznam se zvukem až do délky 1 hodiny.
  • Nahrávání zvuku přes mikrofon (např. pro účely komentáře k návodu).
  • Přívětivé uživatelské rozhraní – není potřeba zkoumat funkce příkazového řádku/terminálu.
  • Uložte si své oblíbené konfigurace jako přednastavené.
  • Automatické zobrazení doteků na obrazovce po celou dobu nahrávání.
  • Nastavitelné odpočítávání před zahájením záznamu (ve verzi zdarma je to vždy 10 sekund).
  • Ukončení záznamu zatřesením zařízení, nebo jednoduše vypnutím obrazovky.

Způsob pořízení záznamu s touto aplikací je až triviálně jednoduchý: aplikaci spustíte, nastavíte požadovaný datový tok (Bit rate), délku nahrávky (Duration) a to, zda si přejete zaznamenávat zvuk (Audio). Poté zadáte název souboru (Filename) a stisknete tlačítko Record. Po uplynutí deseti sekund (které jsou užitečné, abyste stihli aplikaci opustit a neobjevila se „v záběru“) se spustí nahrávání obsahu obrazovky do videa.

Možnosti nastavení aplikace Rec. (Screen Recorder) Možnosti nastavení aplikace Rec. (Screen Recorder)

Možnosti nastavení aplikace Rec. (Screen Recorder) Možnosti nastavení aplikace Rec. (Screen Recorder)

Placená verze aplikace Rec. (Screen Recorder) Placená verze aplikace Rec. (Screen Recorder)

V postranní nabídce najdete seznam uložených nastavení (ukládat lze pouze ve verzi Pro), pod tlačítkem v pravém horním rohu najdete sekci pro nastavení, kterou vidíte na snímcích výše.

Rec. (Screen Recorder)
Rec. (Screen Recorder)

 

Jak nahrát video obrazovky? Složitější cesta, ale bez rootu

Pokud z nějakého důvodu nechcete či nemůžete provést root telefonu/tabletu, čeká vás o něco delší a trnitější cesta k cíli, která ale bude oceněna přinejmenším stejným výsledkem.

Co budete potřebovat?

  • Android SDK, který nainstalujete na systémový oddíl (velikost instalačního balíku je 510 MB).
  • Univerzální ADB ovladače.
  • Dostatečně nabitý telefon/tablet s Androidem 4.4.x a novějším.
  • Povolené ladění USB (jak aktivovat tuto možnost najdete v kapitole Zapnutí režimu ladění USB)
  • USB kabel, kterým připojíte zařízení k počítači. Po připojení rozbalte oznamovací oblast, klepněte Připojeno jako mediální zařízení. V další nabídce místo Zařízení pro média (MTP) přepněte volbu na Fotoaparát (PTP).

Zapnutí režimu ladění USB

Režim ladění USB zapnete následovně: volbu najdete v systémovém nastavení v nabídce Pro vývojáře, kde aktivujete zatržítko Ladění USB. Při požadavku z počítače pak trvale povolte ladění USB.

V nastavení jděte do sekce Pro vývojáře V nastavení jděte do sekce Pro vývojáře

Aktivujte zatržítko Ladění USB Aktivujte zatržítko Ladění USB

Při požadavku z počítače povolte ladění USB Při požadavku z počítače povolte ladění USB

Jestliže nabídku Pro vývojáře v nastavení nemáte, musíte si ji zapnout tak, že v sekci Info o telefonu/tabletu opakovaně klepnete na položku Číslo sestavení.

V nastavení jděte do sekce Info o telefonu/tabletu V nastavení jděte do sekce Info o telefonu/tabletu

Opakovaně klepněte na položku Číslo sestavení Opakovaně klepněte na položku Číslo sestavení

Nahrávání obrazovky

  1. Spusťte příkazový řádek (najdete ho pod Start-Programy-Příslušenství).

  2. Přejděte do složky platform-tools Android SDK, tj. pokud jste neměnili parametry instalace, bude příkaz vypadat následovně: cd c:\Program Files\Android\android-sdk\platform-tools\.

    Přejděte do složky platform-tools Přejděte do složky platform-tools

  3. Připojte telefon kabelem k počítači.
  4. Zadejte příkaz adb devices, abyste se přesvědčili, že je telefon či tablet připojen korektně.

  5. V příkazovém řádku zadejte příkaz adb shell screenrecord /sdcard/nazev_souboru.mp4.

    Zadejte příkaz adb shell screenrecord Zadejte příkaz adb shell screenrecord

  6. Po stisknutí Enteru dojde ke spuštění nahrávání obsahu obrazovky. Nahrávání můžete ukončit stiskem klávesové zkratky Ctrl+C.

    Po stisknutí Enteru dojde ke spuštění nahrávání Po stisknutí Enteru dojde ke spuštění nahrávání

  7. Po skončení nahrávání patrně ještě budete chtít stáhnout video se záznamem do počítače. K tomu použijte příkaz adb pull /sdcard/nazev_souboru.mp4. Video nazev_souboru.mp4 bude uloženo do složky, ze které jste program spustili, tedy v našem případě c:\Program Files\Android\android-sdk\platform-tools\nazev_souboru.mp4.

    Příkaz adb pull pro stažení videa do PC Příkaz adb pull pro stažení videa do PC

Parametry příkazu adb shell screenrecord

Ve výchozím stavu je příkazem adb shell screenrecord nahráváno video v nativním rozlišení telefonu či tabletu s datovým tokem 4 Mbps. Pomocí parametrů je možné některé vlastnosti přenastavit.

Parametry příkazu adb shell screenrecord Parametry příkazu adb shell screenrecord

Parametry se zadávají za příkaz screenrecord a jsou indikovány dvojitou značkou –.

  • –size „šířkaxvýška“ – rozlišení pořizovaného videa. Výchozí hodnota odpovídá rozlišení zařízení, pokud je podporováno, v opačném případě záznam probíhá ve 1280×720. Příklad: –size „480×640“
  • –bit-rate datový tok – nastavení datového toku. Ve výchozím stavu jsou to 4 Mbps, tj. 4000000, hodnota se může pohybovat mezi 100000 a 100000000. Příklad: –bit-rate 2000000.
  • –time-limit čas – nastavení maximální doby záznamu v sekundách. Výchozí a maximální hodnotou je 3600 sekund, tedy jedna hodina. Jak již zaznělo, záznam lze ukončit klávesovou zkratkou Ctrl+C. Příklad –time-limit 60.
  • –rotate – otočí zaznamenávané video o 90 stupňů, což využijete především v případech, kdy například aplikace běží výhradně v režimu na šířku.
  • –help – zobrazí nápovědu k příkazu screenrecord.

Ukázkový příklad s použitím všech parametrů by tedy mohl vypadat třeba takto: adb shell screenrecord –size „480×640“ –bit-rate 2000000 –time-limit 60 –rotate /sdcard/nazev_souboru.mp4. V tomto případě by tedy byl pořizován záznam v rozlišení 480 x 640 obrazových bodů s datovým tokem 2 Mbps, délka záznamu by byla jedna minuta a výsledné video by bylo otočené o 90 stupňů.

Inspirováno článkem How to Record the Screen on your Android 4.4 Device ze serveru Android Geeks.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)