Morning Routine: Budík, který vás zaručeně zvedne z postele!

mr_ico

Někteří lidé (jako například já ;) ) jen těžko ráno vstávají z postele. Přitom nemusí jít nutně jen o výsledek předchozího náročného večera. Konvenční budíky pronikají do jejich snů jen velmi obtížně. Jednou z možností, jak předcházet nechtěným zaspáním do práce či do školy, je zvýšení náročnosti deaktivace budíku. Sám jsem vyzkoušel počítání matematických příkladů k vypnutí budíku na mobilu, nicméně poměrně rychle jsem se naučil vyřešit rovnici a následně zalehnout zpět. Dlouhodobý efekt nemělo ani přemístění budíku na druhou stranu pokoje, které mě sice přinutilo vstát z postele, abych hned poté udělal pět kroků zpátky a ponořil se opět do říše snů. Prostě tyto techniky, jakmile si na ně zvyknete a stanou se rutinou, postupně přestanou fungovat.

Proto jsem s určitou dávkou nedůvěry, ale i zvědavosti, vyzkoušel nový způsob, jak se ráno probudit. Jde o unikátní aplikaci, kterou pro Android vyvinulo vývojářské studio Agens AS. V čem spočívá ona unikátnost? Budík nelze umlčet prostým „zamáčknutím,“ neutišíte ho ani počítáním příkladu, či jinou podobně nenáročnou aktivitou. K tomu, aby otravné vyzvánění přestalo, je nutné naskenovat fotoaparátem telefonu předem daný (či libovolný) čárový nebo QR kód. Už vám začíná svítat, kde je podstata úspěchu tohoto programu?

Nuže, jak na to? Chcete-li si být jisti, že vás telefon opravdu donutí vstát z postele, nastavte si jako klíčový čárový kód na láhvi šampónu či zubní pastě ve vaší koupelně, nebo čárový kód dózy s kávou. Budete muset vstát z postele a zahájíte svůj den dříve, než se nadějete.

Někteří uživatelé dokonce zkusili skenovat čárové kódy na objektech, které je doslova dostaly ven z domu – například do jejich auta. Sice neexistuje žádné omezení položek, jež můžete použít, nicméně bydlíte-li na sídlišti a nechcete se stát mezi sousedy populárními jako „ten, co běhá po ránu v pyžamu po ulici,“ nebo „ta, která chodí ráno do auta ve spodním prádle,“ doporučujeme zůstat spíše při zdi – nebo lépe řečeno mezi zdmi.

Ostatně za úvahu stojí již samotná volba předmětu, na kterém bude kód ke skenování. Výše zmíněný šampón sice není úplně hloupý nápad, ale nespadne vám v rozespalosti telefon do vany? A co když za měsíc šampón dojde, a vy si pořídíte jiný – s odlišným čárovým kódem?

Konec legrácek – pojďme se podívat na další funkce Morning Routine. Naprostou samozřejmostí je možnost nastavit několik různých alarmů, každý s přizpůsobitelným zvukem budíku, časem, intervalem opakování, režimem buzení a úrovní hlasitosti.

Notoričtí spáči mezitím jistě přišli na způsob, jak budík obejít – tedy typicky naskenovat čárový kód, vrátit se do postele a spát dál. Morning Routine myslí i na tuto neprobuditelnou skupinu a přichází s možností, že po uplynutí určité doby od vypnutí budíku může být požadavek na sken opakován.

Pro dny, kdy není potřeba, aby vás telefon doslova vytáhl z postele, můžete zvolit výchozí režim buzení, který nabízí umlčení konvenčním tlačítkem na obrazovce.

Bohužel Morning Routine neobsahuje snímač čárového kódu, takže budete muset použít některý z Obchodu Play. Vývojáři sami doporučují použití aplikace Barcode Scanner od Zxing Teamu (například Google Goggles program nepodporuje, což je škoda). Dalším možným zádrhelem je relativně nízká hlasitost při spuštění buzení, ale vývojáři již na tomto problému pracují.

Jak na to?

Po spuštění aplikace Morning Routine nás bude zajímat tlačítko Manage Alarms.

Na úvodní obrazovce vidíte nastavení nejbližšího budíku a tlačítko pro správu nastavených buzení

Na úvodní obrazovce vidíte nastavení nejbližšího budíku a tlačítko pro správu nastavených buzení

Když na něj tapnete, dostanete se na další obrazovku, které v horní části dominuje tlačítko Add alarm, sloužící k zadání nového budíku.

Seznam nastavených budíků a tlačítko pro přidání dalšího

Seznam nastavených budíků a tlačítko pro přidání dalšího

Pod ním je seznam dříve nadefinovaných budíků, jež můžete mazat či editovat dlouhým podržením prstu.

Definice nového budíku sestává z následujících kroků:

  • nastavení titulku (Title),
  • nastavení popisku (description; titulek a popisek se pak zobrazují při buzení),
  • nastavení času buzení,
  • nastavení opakování (Repeat),
  • Možnosti nastavení opakování budíku v dané dny

    Možnosti nastavení opakování budíku v dané dny

  • výběru zvuku budíku (SOUND),
  • nastavení hlasitosti zvuku (volume),
  • nastavení typu „umlčení“ budíku.

V průběhu testu jsme ale opakovaně naráželi na problém s nastavením zvuku buzení. Kromě toho, že výběr melodie vymazal veškerá nastavení, včetně titulku, popisku a frekvence opakování, se zvolený zvuk nenastavil. Místo něj byl při buzení použit zvuk pro výchozí systémový budík. Podobně se aplikace chová při nastavení režimu budíku – zde dojde k vymazání titulku, popisku a opakování. Nám se osvědčilo procházet nastavení nového budíku zdola, tedy nejprve vybrat typ, pak vyzvánění, opakování, čas a titulek s popisem zadat až nakonec. Čas buzení navíc nebylo možné zadat z klávesnice, ale pouze „odklikat“ tlačítky +/-.

Jak jsme uvedli výše, k dispozici jsou tři různé typy buzení:

  • Regular alarm – běžný budík, k jehož umlčení stačí stisknout tlačítko na displeji,
  • Scanning alarm – alarm, který utišíte naskenováním jakéhokoli čárového kódu,
  • Sequence alarm – budík, který bude vyžadovat nasnímání pevně daného čárového kódu.
Na výběr jsou tři různé typy buzení.

Na výběr jsou tři různé typy buzení.

Z hlediska dalšího nastavení je nejzajímavější poslední volba, tedy Sequence alarm. Pokud zvolíte tuto možnost, budete v dalším kroku požádáni o nasnímání kódu, jež bude vyžadován ke ztišení budíku. Ke kódu lze zadat popisek, abyste věděli, jaký produkt máte aktuálně skenovat.

Žádost o nasnímání kódu, jež bude vyžadován k vypnutí budíku

Žádost o nasnímání kódu, jež bude vyžadován k vypnutí budíku

Ve druhém kroku pak nastavíte webovou stránku, která se má otevřít po úspěšném ukončení buzení (to v našem testu nefungovalo).

Ve druhém kroku pak nastavíte webovou stránku, která se má otevřít po úspěšném ukončení buzení

Ve druhém kroku pak nastavíte webovou stránku, která se má otevřít po úspěšném ukončení buzení

Ve třetím kroku si můžete vybrat, zda se má následně budík vypnout, nebo jestli si přejete nastavit další buzení (např. v případě dospávání – jde vlastně o alternativu tlačítka „snooze“).

Ve třetím kroku si můžete vybrat, zda se má následně budík vypnout, nebo jestli si přejete nastavit další buzení

Ve třetím kroku si můžete vybrat, zda se má následně budík vypnout, nebo jestli si přejete nastavit další buzení

V případě nastavení dalšího buzení lze zvolit, po jaké době má začít

V případě nastavení dalšího buzení lze zvolit, po jaké době má začít

Nastavení budíku poněkud nelogicky nekončí nikoli tlačítka pro uložení, ale opuštěním tlačítkem Zpět.

Při buzení se na obrazovce zobrazí nastavený titulek, popisek a svítivě zelené tlačítko Scan. Po jeho stisku se spustí skener čárových kódů.

Při buzení se na obrazovce zobrazí nastavený titulek, popisek a svítivě zelené tlačítko

Při buzení se na obrazovce zobrazí nastavený titulek, popisek a svítivě zelené tlačítko

Načtením kódu budík vypnete.

Načtením kódu budík vypnete.

Načtením kódu budík vypnete.

Všimli jsme si, že postupné zesilování hlasitosti není příliš plynulé, ale zvuk zesiluje v krocích, což nepůsobí moc pěkně.

Nastavení

V nastavení najdete jen několik málo položek:

  • Fade in time slouží k nastavení času, během kterého se hlasitost budíku zvýší na maximum. Výchozí hodnota je pět minut. Nastavíte-li nulu, budík bude hned od začátku zvonit s maximální hlasitostí.
  • Zatržítko Alarm Motion softener dočasně ztiší vyzvánění budíku na nejnižší (ale ne nulovou) úroveň v případě, že senzory telefonu zaznamenají pohyb. Nemusíte tak po bytě či domě chodit s křičícím mobilem a budit ostatní. V případě, že pohyb ustane a nebyl naskenován čárový kód, hlasitost se po chvilce znovu zvýší.
  • K nastavení doby přispání slouží položka Snooze amount.
  • Jestliže chcete mít permanentní přehled o tom, na kdy máte nastavené další buzení, stačí aktivovat zatržítko Alarm status notification. Čas nejbližšího buzení pak můžete kontrolovat po rozbalení notifikační lišty.
Lze zapnout zobrazení času nejbližšího buzení v notifikační liště.

Lze zapnout zobrazení času nejbližšího buzení v notifikační liště.

Upozornění: pokud používáte nějakou aplikaci pro automatickou správu běžících procesů („task killer“), nastavte v ní pro Morning Routine výjimku. V opačném případě může dojít k tomu, že vás budík nevzbudí.

Resumé

Pokud chcete začít svůj den novým a zajímavým způsobem, stáhněte si Morning Routine z Obchodu Play, kde je ke stažení zcela zdarma. Program má sice nějaké chyby, „nedodělky“ a nedostatky, nicméně jako netradiční budík s dobrým nápadem slouží velmi dobře, a opravdu vyžene z postele i ty největší spáče. Soudě dle data poslední aktualizace ze 23. dubna 2012 (za tři týdny v Obchodě Google byly vydány již tři verze) se dá předpokládat, že autoři na aplikaci stále pracují, a naznačené problémy dříve či později vyřeší.

Dobrý obrázek o tom, jak Morning Routine funguje v praxi, si můžete udělat z následujícího videa.

Morning Routine, clever scanning alarm

Morning Routine, clever scanning alarm


8f7bdfdd81101f1e12189eae0dccbf4d?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (25)