Jak na vzdálené připojení z Androidu k počítači přes Microsoft Remote Desktop [podrobný návod]

mrd_ico

Když Microsoft v říjnu loňského roku vydal pro Android aplikaci Microsoft Remote Desktop, vzbudil tím poměrně velký zájem mezi uživateli, kteří řešili otázku, jak se připojit z telefonu nebo tabletu s Androidem k počítači s operačním systémem Windows. V diskuzi pod aktualitou Microsoft vydal aplikaci pro vzdálené ovládaní počítačů „Remote Desktop pro Android“ několikrát zazněly dotazy, jak vzdálené připojení skrze tuto aplikaci vlastně rozjet. Dnes se tedy k tomuto tématu vracíme a pokusíme se vám poskytnout podrobný návod.

Jak na vzdálené připojení z Androidu k počítači přes Microsoft Remote Desktop Jak na vzdálené připojení z Androidu k počítači přes Microsoft Remote Desktop

Obsah článku

Trocha historie a teorie na začátek

Nahlédněme krátce do Wikipedie, abychom si objasnili základy „Remote Desktopu“ od Microsoftu. Remote Desktop Protocol (RDP) je proprietární protokol vyvinutý společností Microsoft, který umožňuje uživateli připojení k jinému počítači prostřednictvím sítě a jeho vzdálené ovládání. Uživatel pro tyto účely musí použít klientskou aplikaci a na vzdáleném PC musí být spuštěn RDP server.

V současnosti existují klientské aplikace pro všechny hlavní operační systémy: Microsoft Windows (včetně Windows Mobile), Linux, Unix, OS X, iOS a Android. RDP server je nativní součástí operačního systému Windows, nicméně existují také verze pro Unix a OS X. Ve výchozím nastavení je služba serveru v desktopových verzích Windows vypnutá, po aktivaci naslouchá na portech TCP 3389 a UDP 3389.

Microsoft v současnosti označuje serverový software jako Remote Desktop Services (dříve „Terminálové služby“), oficiální klientská aplikace se jmenuje „Připojení ke vzdálené ploše“ (dříve „Klient Terminálové služby“).

Klientská aplikace je součástí všech verzí systému Windows počínaje Windows XP, kde ji najdete v nabídce Start-Příslušenství pod položkou Připojení ke vzdálené ploše (v anglických verzích Windows jako Remote Desktop Connection). Funkce serveru je podporována jako oficiální rozšíření od Windows NT 4.0 Terminal Server Edition, dále byla implementována do těchto verzí OS Windows:

  • Windows 2000 Server
  • Windows XP – všechny edice s výjimkou Home
  • Windows Server 2003
  • Windows Home Server
  • Windows Vista – edice Ultimate, Enterprise a Business
  • Windows Server 2008/2008 R2
  • Windows 7 Professional a vyšší

Vybrané podporované vlastnosti Remote Desktop Protocolu:

  • Podpora 32bitové barevné hloubky (podporovány jsou také hloubky 8, 15, 16 a 24 bitů).
  • 128bitové šifrování pomocí šifrovacího algoritmu RC4 (od verze 6).
  • Přesměrování zvukového výstupu umožňuje uživatelům slyšet zvuk ze vzdáleného stroje na lokálním počítači.
  • Přesměrování souborového systému dovoluje uživatelům používat jejich lokální soubory na vzdálené ploše v rámci terminálové relace.
  • Přesměrování tiskárny umožňuje využívat místní tiskárny v terminálové relaci, takže je možné tisknout lokálně nebo na sdílenou síťovou tiskárnu ze vzdáleného stroje.
  • Přesměrování portů dovoluje aplikacím běžící v terminálu přímý přístup k místním sériovým a paralelním portům.
  • Možnost sdílení obsahu schránky mezi vzdáleným a místním počítačem.

S vydáním RDP verze 6.0 v roce 2006 byly přidány následující funkce:

  • „Bezešvá okna“ – vzdálené aplikace mohou být spuštěny na klientském počítači skrze RDP v okně, jako by běžely lokálně.
  • Vzdálené programy – aplikace na vzdáleném PC jsou asociovány s lokálními soubory.
  • Terminal Services Gateway – připojení přes port 443
  • Ověřování NLA.
  • Podpora rozhraní Aero Glass, včetně technologie ClearType pro vyhlazování písem.
  • Plně konfigurovatelné a skriptovatelné přes Windows Management Instrumentation.
  • Lepší využití pásma RDP klienty.
  • Podpora Transport Layer Security (TLS) 1.0 na serveru i klientech.
  • Podpora více monitorů.

Co nabízí aplikace Microsoft Remote Desktop pro Android?

V oficiálním popisu aplikace v Obchodě Play se dozvíte, že pomocí Microsoft Remote Desktop se můžete připojit ke vzdálenému počítači a vašim pracovním zdrojům téměř odkudkoli. Podporovány jsou edice Windows Professional a Windows Server. Jako hlavní vlastnosti a funkce jsou jmenovány:

  • Přístup ke vzdáleným zdrojům prostřednictvím služby Remote Desktop Gateway.
  • Podpora vícedotekových gest, včetně nativních gest Windows.
  • Zabezpečené připojení k vašim datům a aplikacím s ověřováním technologií NLA (Network Layer Authentication)
  • Jednoduchá správa všech vzdálených připojení z centra připojení.
  • Kvalitní streamování videa i zvuku s vylepšenou kompresí a optimálním využitím šířky přenosového pásma.

Jak spustit vzdálený přístup (RDP server) na počítači

Pojďme nyní od teorie k praxi – prvním bodem, který musíte splnit, abyste se mohli vzdáleně přihlásit ke vzdálenému počítači, je spuštění RDP serveru.

Windows XP

  1. Klepněte pravým tlačítkem myši na ikonu Tento počítač a z kontextové nabídky zvolte Vlastnosti.
  2. Klepněte pravým tlačítkem myši na ikonu Tento počítač a z kontextové nabídky zvolte Vlastnosti Klepněte pravým tlačítkem myši na ikonu Tento počítač a z kontextové nabídky zvolte Vlastnosti

  3. Přejděte na záložku Vzdálený přístup.
  4. Přejděte na záložku Vzdálený přístup Přejděte na záložku Vzdálený přístup

  5. V sekci Vzdálená plocha aktivujte zatržítko Povolit připojení vzdálených uživatelů k tomuto počítači. Poté stiskněte tlačítko Vybrat vzdálené uživatele.
  6. Aktivujte zatržítko Povolit připojení vzdálených uživatelů k tomuto počítači Aktivujte zatržítko Povolit připojení vzdálených uživatelů k tomuto počítači

  7. Pokud účet, přes který se chcete k počítači přihlašovat, není v seznamu, přidejte ho stisknutím tlačítka Přidat.
  8. Přidejte účet oprávněný k RDP přístupu stisknutím tlačítka Přidat Přidejte účet oprávněný k RDP přístupu stisknutím tlačítka Přidat

  9. Pozavírejte všechna otevřená dialogová okna tlačítkem OK.

Windows 7

  1. Klepněte pravým tlačítkem myši na ikonu Tento počítač a z kontextové nabídky zvolte Vlastnosti. Druhou možností je cesta přes Start-Ovládací panely-Systém a zabezpečení-Systém.
  2. Klepněte pravým tlačítkem myši na ikonu Tento počítač a z kontextové nabídky zvolte Vlastnosti Klepněte pravým tlačítkem myši na ikonu Tento počítač a z kontextové nabídky zvolte Vlastnosti

  3. Přejděte do sekce Nastavení vzdáleného přístupu.
  4. Přejděte do sekce Nastavení vzdáleného přístupu Přejděte do sekce Nastavení vzdáleného přístupu

  5. V sekci Vzdálená plocha aktivujte možnost Povolit připojení počítačů s jakoukoli verzí Vzdálené plochy (nižší zabezpečení). Pokud tuto sekci a volbu v možnostech vzdáleného přístupu nemáte, pak téměř jistě používáte verzi Windows, která nedovoluje spuštění RDP serveru (nejčastěji Windows 7 Home, Windows 7 Home Basic či Windows 7 Home Premium).
  6. Aktivujte možnost Povolit připojení počítačů s jakoukoli verzí Vzdálené plochy (nižší zabezpečení) Aktivujte možnost Povolit připojení počítačů s jakoukoli verzí Vzdálené plochy (nižší zabezpečení)

  7. Poté na téže záložce klepněte na tlačítko Vybrat uživatele.
  8. Klepněte na tlačítko Vybrat uživatele Klepněte na tlačítko Vybrat uživatele

  9. Pokud účet, přes který se chcete k počítači přihlašovat, není v seznamu, přidejte ho stisknutím tlačítka Přidat. Chcete-li vytvořit nový účet uživatele, který bude mít vzdálený přístup, klepněte na odkaz Uživatelské účty.
  10. Přidejte účet oprávněný k připojení stisknutím tlačítka Přidat Přidejte účet oprávněný k připojení stisknutím tlačítka Přidat

  11. Pozavírejte všechna otevřená dialogová okna tlačítkem OK.

Jak se připojit z telefonu/tabletu s Androidem k počítači?

Pochopitelně základními předpoklady jsou spuštěný RDP server na počítači, ke kterému se chcete připojit, a nainstalovaná aplikace Microsoft Remote Desktop (RDP klient) v tabletu či telefonu.

Remote Desktop 8
Remote Desktop 8

V hlavním okně aplikace klepněte na tlačítko + vlevo dole. Položky poté vyplňte následovně:

Tlačítko pro přidání nového vzdáleného PC Tlačítko pro přidání nového vzdáleného PC

    • Connection name – název připojení; sem můžete napsat prakticky cokoli – název slouží pouze pro odlišení připojení v seznamu. Necháte-li toto pole prázdné, bude sem doplněn název počítače.

    • PC name – síťový název nebo IP adresa počítače (pokud ani jedno neznáte, podívejte se na kapitolu Jak zjistit IP adresu počítače?). Volitelně můžete přidat informace o portu, například: MojePC:3389 nebo 192.168.1.2:3389.

Můžete použít síťový název Můžete použít síťový název

    • Gateway – ve většině případů nebudete muset vyplňovat.

Gateway většinou vyplnit nemusíte Gateway většinou vyplnit nemusíte

    • User name – uživatelské jméno pro přihlášení k PC; musí se tedy jednat o uživatele, kterému jsme v kapitole Jak spustit vzdálený přístup (RDP server) na počítači v bodech 3 a 4 povolili vzdálený přístup. Je možné, že v některých případech bude nutné zadat jméno ve formátu název_PCuživatelské_jméno či uživatelské_jméno@název_PC. Pochopitelně to platí i pro přihlášení na počítače v rámci sítě s doménou.
    • Password – heslo uživatele. Pokud uživatelské jméno a heslo nevyplníte, budete na tyto údaje dotazováni při každém připojení.

Zadání jména a hesla v doméně Zadání jména a hesla v doméně

Zadání jména a hesla k lokálnímu účtu Zadání jména a hesla k lokálnímu účtu

  • Klepnete-li v levém horním rohu na položku Remote Desktop, můžete se dostat k pokročilému nastavení (Advanced), které obsahuje:
    • Swap mouse buttons – přepne levé tlačítko myši na pravé a naopak. To využijete při připojení k PC, které má nastavenou myš pro leváky.
    • Connect to console session – připojení k relaci konzole.
    • Redirect SD card – připojí paměťovou kartu telefonu či tabletu k souborovému systému hostitelského počítače.
    • Sound – nastavení zvukového výstupu, který může být přehráván na lokálním zařízení, vzdáleném počítači, nebo vůbec.

Přepnutí na pokročilé možnosti Přepnutí na pokročilé možnosti

Volbu potvrďte „fajfkou“ v pravém horním rohu, čímž počítač přidáte do seznamu.

Seznam počítačů (centrum připojení) Seznam počítačů (centrum připojení)

Dlouhým tapnutím na položku v seznamu vyvoláte nabídku v dolní části obrazovky, skrze kterou lze položku smazat, označit hvězdičkou a zařadit ji tak mezi oblíbené, nebo kopírovat.

Jak zjistit IP adresu počítače?

IP adresu počítače zjistíte snadno: spusťte příkazový řádek (najdete ho v nabídce Start-Příslušenství), zadejte příkaz ipconfig a potvrďte ho. V případě, že má počítač více než jednu aktivní síťovou kartu budete muset tu správnou rozlišit podle názvu.

Zjištění IP adresy pod Windows XP Zjištění IP adresy pod Windows XP

Zjištění IP adresy pod Windows 7 Zjištění IP adresy pod Windows 7

Připojení ke vzdálenému počítači se systémem Windows

Klepnutím na položku v seznamu navážete s tímto počítačem spojení. Objeví-li se hlášení Untrusted Connection, potvrďte ho buď jednorázově Connect Once nebo napořád Connect Always.

V našem případě se právě připojujeme k počítači, na kterém je momentálně přihlášen uživatel. Pokud budeme pokračovat, bude tento uživatel „násilně“ odhlášen. V krajním případě tímto krokem může dojít i ke ztrátě neuložených dat.

Uživatel u PC bude násilně odhlášen Uživatel u PC bude násilně odhlášen

V okně aplikace pak budete moci sledovat a vzdáleně ovládat počítač, ke kterému jste se připojili. Horní lišta zobrazuje IP adresu nebo název připojení, tlačítkem v její pravé části můžete vyvolat klávesnici.

Stiskem tlačítka [Menu] na telefonu či tabletu či klepnutím na název připojení v horní liště aktivujete funkci speciálních kláves, jako jsou Shift, Ctrl, Alt, Windows, AltGr, Tab, kurzorové klávesy a další, jež se na většině softwarových klávesnic pro Android nevyskytují. Tlačítkem zcela vpravo na této liště pak aktivujete celou klaviaturu s desítkami speciálních kláves, jež byste při práci s Windows mohli potřebovat.

Klávesou Menu vyvoláte lištu speciálních kláves Klávesou Menu vyvoláte lištu speciálních kláves

Tlačítkem zcela vpravo zapnete klávesnici se speciálními klávesami Tlačítkem zcela vpravo zapnete klávesnici se speciálními klávesami

Myš je ovládána tahem prstu po displeji – nekopíruje ovšem přesně jeho polohu, neboť s ohledem na velikost obrazovky by takové ovládání bylo poměrně obtížné a nepřesné, nýbrž sleduje směr pohybu a klepnutí (levé tlačítko myši alternuje klepnutí jedním prstem, funkci pravého tlačítka vyvoláte klepnutím dvěma prsty). Gestem „štípnutí“ můžete přibližovat a oddalovat (respektive zvětšovat a zmenšovat) obrazovku vzdáleného PC.

Klepnutí jedním prstem = kliknutí levým tlačítkem myši Klepnutí jedním prstem = kliknutí levým tlačítkem myši

Klepnutí dvěma prsty = kliknutí pravým tlačítkem myši Klepnutí dvěma prsty = kliknutí pravým tlačítkem myši

Gesto štípnutí přibližuje a oddaluje obraz Gesto štípnutí přibližuje a oddaluje obraz

Gesto štípnutí přibližuje a oddaluje obraz Gesto štípnutí přibližuje a oddaluje obraz

Chcete-li se odpojit od vzdáleného počítače, klepněte dvakrát na tlačítko [Zpět] na vašem zařízení.

Dvojím stiskem tlačítka Zpět se odpojíte Dvojím stiskem tlačítka Zpět se odpojíte

Dvojím stiskem tlačítka Zpět se odpojíte Dvojím stiskem tlačítka Zpět se odpojíte

Možná úskalí a problémy

Při tomto způsobu připojování můžete narazit na několik možných problémů.

Pokud jsou telefon i počítač připojené ve stejné síti a nedaří se navázat vzdálené připojení, pak patrně bude na vině špatně nastavený firewall. Nejrychlejší cestou, jak tuto hypotézu ověřit či vyvrátit, je jeho dočasné vypnutí. Na Windows XP to provedete v Ovládací panely-Brána firewall systému Windows-Obecné-Vypnuto-OK. Ve Windows 7 půjdete do Ovládací panely-Brána firewall systému Windows, kde klepnete na odkaz Zapnout nebo vypnout bránu Windows Firewall. Následně přepínačem bránu vypněte a pokuste se o připojení. Pokud se podaří, bránu opět aktivujte a v pokročilém nastavení povolte komunikaci přes port 3389 UDP a TCP. Ve Windows 7 můžete v nastavení firewallu v sekci Povolit programu nebo funkci průchod bránou Windows Firewall zkusit jednodušší cestu – povolit aktivací zatržítka funkci Vzdálená plocha.

V případě, že se nedaří navázat spojení ani při vypnutém firewallu, doporučujeme opětovně zkontrolovat parametry vzdáleného počítače – tedy především jeho IP adresu nebo síťový název (v případě, že se připojujete přes jméno PC, doporučujeme raději vyzkoušet přímé zadání IP).

Nejčastějším důvodem, proč se nezdaří připojení skrze RDP, je omezení dané verzí operačního systému. Ačkoli jsme výše specifikovali verze podporující funkci RDP serveru, raději výslovně upozorňujeme na skutečnost, že Windows XP Home, Windows 7 Home Basic a dokonce ani Windows 7 Home Premium RDP server nemají, stejně jako Windows Media Center, Windows Vista Home, Windows Vista Starter, Windows XP Home, Windows XP Starter a Windows XP Tablet PC. V případě Windows 7 Home Premium se s tímto faktem buď musíte smířit, nebo se můžete pokusit o neoficiální hack, který ukazuje následující video.

Enable Remote Desktop in Windows 7 Home Premium

Enable Remote Desktop in Windows 7 Home Premium

Jak zjistit, jakou edici systému Windows máte nainstalovanou?

  1. Klepněte pravým tlačítkem myši na ikonu Tento počítač.
  2. Z kontextové nabídky vyberte Vlastnosti.
  3. Hned na následující obrazovce v sekci Základní informace o počítači najdete pod položkou Verze systému Windows konkrétní edici.

Skrze Vzdálené připojení se můžete připojit jen k těmto verzím Windows:

  • Windows 7 Enterprise
  • Windows 7 Professional
  • Windows 7 Ultimate
  • Windows 8 Enterprise
  • Windows 8 Pro
  • Windows Multipoint Server 2011
  • Windows Multipoint Server 2012
  • Windows Server 2000
  • Windows Server 2003
  • Windows Server 2003 R2
  • Windows Server 2008
  • Windows Server 2008 R2
  • Windows Server 2012
  • Windows Server 2012 R2
  • Windows Small Business Server 2003
  • Windows Small Business Server 2008
  • Windows Small Business Server 2011
  • Windows Vista Business
  • Windows Vista Enterprise
  • Windows Vista Ultimate
  • Windows XP Professional

Potíže mohou nastat také v okamžiku, kdy se budete chtít připojit z telefonu, který je k Internetu připojen přes mobilní data, k počítači, jenž je připojen kabelem nebo skrze Wi-Fi. V tomto případě se jedná o spojení z Internetu do vnitřní sítě, které bude nutné povolit na routeru. S velkou pravděpodobností bude nutné provést přesměrování portů v routeru na daný počítač, nicméně to už je téma natolik pokročilé, že by přesáhlo záměr a cílovou skupinu tohoto článku.

Alternativa: TeamViewer for Remote Control

Pro méně zkušené uživatele v takové situaci spíše doporučíme instalaci TeamVieweru na desktop a připojení z telefonu přes TeamViewer for Remote Control. Konfigurace je v takovém případě výrazně jednodušší, neboť TeamViewer si dokáže poradit s naprostou většinou potenciálních překážek, včetně firewallů a routerů. Nesporných výhod má tento program řadu: komunikuje česky, nevyžaduje složitá nastavování a funguje zcela intuitivně („testováno na lidech“ – TeamViewer zvládne nainstalovat, spustit a poskytnout informace k připojení i méně zdatný uživatel).

TeamViewer for Remote Control - centrum připojení TeamViewer for Remote Control – centrum připojení

TeamViewer for Remote Control – dostupné počítače TeamViewer for Remote Control – dostupné počítače

TeamViewer for Remote Control - vzdálené připojení TeamViewer for Remote Control – vzdálené připojení

TeamViewer for Remote Control - klávesnice a speciální klávesy TeamViewer for Remote Control – klávesnice a speciální klávesy

TeamViewer for Remote Control - speciální příkazy TeamViewer for Remote Control – speciální příkazy

TeamViewer for Remote Control - nastavení připojení TeamViewer for Remote Control – nastavení připojení

Na rozdíl od Microsoft Remote Desktopu podporuje TeamViewer mnohem více operačních systémů a jejich verzí:

Windows

  • Windows 2000 / Millennium Edition / NT (Service Pack 6a, minimálně IE 5.5) / 98
  • Windows 8 / 7 / Vista / XP všech edicí
  • Windows Server 2012 / 2008R2 / 2008 / 2003 / 2000*
  • Windows Home Server / Home Server 2011

Mac OS

  • Mac OS X 10.6 a novější
  • Mac OS X 10.5 / 10.4

Linux

  • CentOS, Debian, Fedora, Mandriva, Mint, Red Hat, SUSE a Ubuntu

Remote Control your computer from your Android device

Remote Control your computer from your Android device

Případným zájemcům o bližší informace o konfiguraci tohoto programu pro vzdálený přístup k PC odkazujeme na článek TeamViewer 7: precizní vzdálené ovládání počítačů s miliony možností.

TeamViewer Remote Control
TeamViewer Remote Control

Další informace o možnostech vzdáleného připojení přes aplikaci pro Android přes Microsoft Remote Desktop najdete na oficiální stránce TechNetu ve článku Getting Started with Remote Desktop Client on Android.

Remote Desktop 8
Remote Desktop 8

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (35)