Honor 6 (H60-L04) – povedený Číňan v převleku (recenze)

OP

Huawei v Evropě založil novou značku Honor, která vstoupila také na český trh. První vlaštovkou je sympatický smartphone Honor 6, který k nám dorazil do redakce. Jak obstál v detailním testu?

Obsah recenze

Obsah balení

V malé krabičce, která k nám dorazila do redakce, jsme kromě telefonu nalezli ještě nabíječku, USB kabel a manuál. Sluchátka bohužel chybí.

Honor 6 - obsah balení

Vzhled a dílenské zpracování

K testování jsme dostali černou verzi, která vypadá na první pohled jako spousta jiných přístrojů na trhu. Rámečky okolo displeje jsou spíše průměrné, stejné je to i s prostorem pod a nad displejem. Tlačítka se přesunula na displej, což je možná trochu škoda, protože by se trojice senzorových do prostoru pod displejem určitě vešla. Nad displejem se nachází reproduktor, objektiv přední kamerky, senzory a notifikační dioda, která ale svítí jen při nabíjení (pozn. nejspíše se jednalo o chybu testovaného kousku).

Honor 6 - led, senzory, reproduktor (1)

Zadní strana na první pohled připomíná skleněný povrch, ale jedná se bohužel pouze o plast. Ten se navíc již po pár dnech na několika místech poškrábal a skoro si tak telefon říká o ochrannou fólii. To samozřejmě uživatele příliš nepotěší. Fotoaparát a přisvětlovací LED dioda je umístěna v levém horním rohu, takže si musíte dát pozor, abyste si prsty nezakrývali čočku při pořizování fotografie. Reproduktor se nachází v levém spodním rohu.

Záda jsou elegantní, bohužel se škrábou Záda jsou elegantní, bohužel se škrábou

Honor 6 - objektiv zadní kamerky (2)

Celý telefon je lemován plastovým rámečkem, který má do podoby kovu hodně daleko a působí lacině již od prvního pohledu. Tlačítka jsou umístěna na levé straně –  napájení je pod kolébkou pro hlasitost. Výška tlačítek je optimální a ovládání palcem je pohodlné. Pod tlačítky se ukrývá krytka pro sloty SD karty a MicroSIM. Horní část opanoval slot pro sluchátka a infraport, na spodní straně se potom nachází MicroUSB konektor.

Honor 6 - tlačítka a krytka

Honor 6 - jack pro sluchátka.

Sympatický kabátek s laciným dojmem

Na první pohled Honor 6 nezaujme, ale rozhodně ani neurazí. Konstrukce je pevná, telefon se dobře drží a ovládání bylo velmi pohodlné. Váha 135 gramů je na 5palcový telefon také skvělá a jediným nedostatkem jsou v našich očích laciné plasty. Kazí totiž dojem luxusu a telefon se kvůli tomu zdá možná trochu levnější, než ve skutečnosti je. Trápil nás navíc zadní plast, který se krátce po používání telefonu začne škrábat na více místech.

Honor 6 – konstrukce

Honor 6 - konstrukce

Fotogalerie

Hardware a displej


Honor 6 sází na čip z továrny Huawei, konkrétně na osmijádrový procesor Hisilicon Kirin 920, který je doplněn grafickým akcelerátorem Mali-T628 MP6 a 3GB RAM pamětí. Tato kombinace slibuje nadprůměrnou porci výkonu, která pomůže bleskovému chodu systému i hraní náročnějších her. Vnitřní úložiště má kapacitu 16 GB, ze které je dostupných přibližně 11,5 GB pro uživatele. Tuto kapacitu lze navýšit pomocí paměťové karty MicroSD. Potěší také baterie s kapacitou 3100 mAh.

Honor 6 - obsazení RAM

S konektivitou je na tom Honor 6 velmi dobře – kromě standardních bezdrátových technologií totiž nabídne také infraport a podporu LTE sítí. Ocenili bychom rozhodně ještě NFC, které u testovaného modelu chybí.

Huawei již delší dobu patří k výrobcům, kteří umí fotoaparáty pro mobilní telefony. Čip s rozlišením 13 MPx tedy slibuje kvalitní fotografie, stejně tak natáčení videa ve Full HD rozlišení či tvorbu HDR fotografií.

Honor 6 specifikace v bodech

  • Rozměry: 140 x 69 x 7,5 mm
  • Váha: 135 g
  • Displej: 5“ FullHD (1080 x 1920), 16M barev
  • Procesor: Hisilicon Kirin 920, octa-core
  • GPU: Mali-T628 MP6
  • Operační paměť: 3 GB
  • Úložiště: 16 GB (rozšiřitelné microSD kartami)
  • Akumulátor: Li-Po 3100 mAh (výdrž 2 dny aktivního využívání)
  • OS: Android 4.4.2 (uživatelská nadstavba EmotionUI)
  • Fotoaparát: 13 MPx, autozoom, vyvážení bílé, rozpoznání tváře, HDR, Dual LED blesk
  • Přední kamera: 5 MPx
  • Video: FullHD (30 fps)
  • Data: GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA, LTE-A, USB 2.0, Bluetooth 4.0, infraport, USB OTG

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Pětipalcový displej s Full HD rozlišením můžeme pochválit – snad jen kromě bílé barvy, která je trochu nažloutlá. Displej jinak nabídne jemné rozlišení, pestré barvy a dobrou čitelnost na slunci. Citlivost a přesnost ovládání je nadprůměrná a nezklamalo nás ani automatické řízení jasu.

Honor 6 - displej

Zvukový výstup a reproduktor

Zvukový výstup se nám zdál zpočátku nekvalitní a hudba nezněla tak, jak jsme u jiných telefonů zvyklí. Později jsme přišli na to, že za tím stojí funkce DTS, která měla zvuk vylepšit. Po deaktivaci můžeme s klidným svědomím tvrdit, že zvuk z telefonu Honor 6 je kvalitní a běžnému posluchači rozhodně postačí.
Reproduktor hraje také dobře a ve své cenové kategorii neudělá Honor 6 rozhodně ostudu.

Honor 6 - reproduktor

Test výkonu (benchmarky)

Výkon telefonu Honor 6 je opravdu dobrý Výkon telefonu Honor 6 je opravdu dobrý

Honor 6 - test výkonu, quadrant

Herní výkon

Na výkon osmijádrového čipu od společnosti Huawei jsme byli zvědaví – čekalo nás velmi příjemné překvapení. Honor 6 si totiž s přehledem poradil se všemi testovanými tituly včetně Modern Combat 4, N.O.V.A. 3 či Need for Speed: Most Wanted.

Výkon ve hrách je velmi dobrý Výkon ve hrách je velmi dobrý

Honor 6 - Modern Combat 4

Konektivita

Wi-Fi a Bluetooth

S bezdrátovými připojeními Wi-Fi jsme neměli problém za celou dobu testování na více Wi-Fi sítích. Příjem signálu byl také standardně citlivý. Modrý zub (Bluetooth) jsme testovali především při spárování s chytrými hodinkami a náramkem a opět jsme na žádný problém nenarazili.

Datové sítě

Honor 6 si poradí i s příjmem LTE, což jsme mnohokrát vyzkoušeli v síti Vodafone. Internet byl rychlý a stabilní, bohužel nás trápil přechod mezi jednotlivými technologiemi a několikrát se nám stalo, že telefon při přechodu z 4G na 3G úplně ztratil signál (tedy i na volání). Vždy bylo pouze otázkou několika sekund, než se celá situace opět vrátila do normálu, ale rozhodně to není standardní chování.

USB OTG

Šikovnou funkcí, díky které lze k telefonu připojit flash disk, klávesnici či myš, oplývá i testovaný telefon. OTG kablík ale tradičně není součástí balení.

Infraport

Přítomnost infraportu značila černá tečka na horní straně telefonu, žádnou aplikaci pro ovládání jsme ovšem nenašli. Pokoušeli jsme se tedy podle návodu stáhnout dvojici aplikací, které by v telefonu měly zafungovat a přinést oficiální aplikaci pro ovládání, ale nepodařilo se. Instalace druhé aplikace vždy skončila chybou. Univerzální aplikace pro využití infraportu z Google Play zase odmítaly s infraportem spolupracovat. Škoda.

Připojení k počítači

Po připojení k PC se telefon standardně přihlásí skrze USB MSC, což nám umožňuje pouze přístup k paměťové kartě. Je tedy nutné přepnout na volbu MTP, kterou dnes používá většina přístrojů, a s přenosem souborů jsme neměli žádný problém.

GPS

Lokalizace polohy v podání čipu od Huaweie pracovalo skvěle – fix polohy je záležitostí několika sekund, telefon se dokonce připojil uvnitř domu. Spojení bylo stabilní a přesné, telefon se díky tomu hodí pro použití jako navigace v automobilu í jako pomůcka při Geocachingu. Přesný byl totiž i kompas.

Honor 6 - GPS satelity

Baterie a výdrž

Honor 6 je vybaven 5″ Full HD displejem, výkonným osmijádrovým procesorem a baterií s kapacitou 3100 mAh. To je kombinace, která u jiných TOP modelů znamená pouze denní výdrž. Testovaný přístroj nás ale  velmi mile překvapil a je vidět, že kombinace čipu od společnosti Huawei a povedené správy napájení dokáže zajistit velmi slušnou výdrž. Na konci dne po intenzivním používání (LTE téměř stále aktivní, brouzdání na internetu, spoustu mailů, poslech hudby, tethering…) nám telefon na konci dne hlásil 30-40 % baterie, což je rozhodně skvělý výsledek. Po aktivaci úsporného režimu to bylo ještě o něco lepší. To je na model s Full HD displejem a touto výbavou rozhodně nadprůměrný výsledek. Běžní uživatelé vydrží s tímto telefonem 1,5-2 dny úplně bez problémů.

Honor 6 - výdrž při intenzivním používání (2)

Telefon jsme podrobili i sérii několika testů výdrže a opět nás Honor 6 velmi příjemně překvapil.

Honor 6 - test výdrže

Uživatelské prostředí

Android 4.4.2

Honor nezahálel a nemohl si dovolit vydat na trh přístroj se starším systémem než Android 4.4. Celé prostředí se nese v duchu nadstavby Emotion UI, která do značné míry podobu Androidu mění. Změn se dočkala například zamykací obrazovka, která sama mění pozadí podle vašeho nastavení, domácí obrazovka, které chybí menu aplikací atp. Drobnou inspiraci vidíme i u Xiaomi – ikonky jsou podobné, navíc je zde několik podobných funkcí v aplikaci Správce telefonu. Zde najdeme jakýsi čistič, antispam či povedený režim Nerušit. Nechybí ani možnost změny barev systému přes aplikaci Motivy, režim Ultra baterie, plovoucí tlačítko, režim Rukavice či některá šikovná gesta.

Honor 6 - verze systému Android (1)

Rychlost a stabilita

Prostředí telefonu nás hned z kraje překvapilo bleskovými reakcemi, což se nezměnilo až do konce testování po tom, co jsme telefon napěchovali spoustou aplikací. V tomto ohledu si Huawei rozhodně zaslouží pochvalu a na telefon za 9 tisíc je to rozhodně velmi dobrý výsledek. Po stránce stability máme snad jen jedinou výtku – občas se telefon nechtěl probudit a trvalo to několik sekund a několik pokusů, než na klasický stisk tlačítka napájení Honor 6 zareagoval.

Honor 6 – systém

Honor 6 - systém

Kontakty, telefonování a klávesnice

T9 Dialer nás potěšil, protože si poradí s českou diakritikou, a to se všemi znaky (některé telefony mají problémy například s „ě“). Aplikace kontaktů je sice na první pohled drobně odlišná od čistého Androidu, nabízí ale stejné volby.

Honor 6 - T9 dialer

Klávesnice se nám líbí a nabízí vše potřebné – další znaky pod klávesami, přístup k hlasovému zadávání, smajlíkům či psaní tahem prstu. QWERTY rozložení lze zaměnit za QWERTZ.

Honor 6 - klávesnice

Prostředí systému Android 4.4.2

Fotoaparát a natáčení videa

Zadní fotoaparát je obdařen čipem s rozlišením až 13 MPx, neumí ale bohužel natáčet video ve 4K. To ovšem můžeme v této cenové kategorii hravě odpustit. Naopak si telefon poradí s Full HD videem, HDR a dalšími efekty. A kvalita fotografií? Ta nás mile překvapila – Honor 6 má kvalitní fotoaparát na poměry mobilních telefonů a ve své cenové relaci rozhodně nadprůměrný. Podobné je to i u videa.

Aplikace

honor-6-aplikace-fotoaparat

Honor 6 - aplikace fotoaparátu (4)

Fotografie

Video

Honor 6 – test fotoaparátu

Honor 6 - test fotoaparátu


Kdy, kde a za kolik?

Honor 6 dorazil do českých obchodů s cenou okolo 9 000 Kč. To je za danou výbavu poměrně slušná cena, i když v této cenové kategorii sídlí také několik povedených telefonů. Testovaný přístroj se již prodává, a tak by neměl být tedy problém s nákupem v českých obchodech.

Resumé

Testovaný telefon na nás udělal dobrý dojem. Za svou cenu nabízí bohatou hardwarovou výbavu a nezklamal nás ani po stránce softwaru. Žádný telefon ale samozřejmě není dokonalý a i my jsme našli několik nedostatků, které by si mohl Honor 6 odpustit. Začněme ale pozitivy.

Hned z kraje nás Honor 6 potěšil rychlými reakcemi systému a vysokým výkonem ve hrách. Může za to osmijádrový čip od společnosti Huawei, který je navíc doplněn 3GB RAM pamětí. Prostoru je díky 16GB paměti poměrně dost a nechybí ani slot pro paměťovou kartu. Výborný je rovněž IPS displej, který nabídne pestré barvy, vysokou jemnost i nadprůměrnou čitelnost na slunci. Skvěle je na tom i fotoaparát a výdrž na jedno nabití, která je opět nadprůměrná. Potěšila nás rovněž přítomnost rychlého datového spojení díky LTE.

A co nepochválíme? Telefon je sice na první pohled sympatický, ale již při prvním uchopením poznáte, že materiály vypadají až přehnaně lacině. Záda se navíc velmi rychle poškrábou, což telefonu rozhodně nepřidá. Ve výbavě bychom rozhodně ocenili přítomnost NFC a u testovaného modelu nás nepotěšil ani infraport, neboť chyběla aplikace pro jeho ovládání a jinou se nám zprovoznit nepodařilo.

Systém Android 4.4.2 se dočkal úpravy Emotion UI 2.3, díky čemuž se prostředí trochu rozchází s podobou čistého Androidu. Přesto ale Huawei můžeme pochválit – systém je rychlý a nabízí navíc několik užitečných funkcí – například režim Nerušit, režim Rukavice, plovoucí tlačítko, úsporný režim, antispam, zálohování apod. Systém nás ovšem občas potrápil při probouzení telefonu – displej byl i po opakovaném zmačknutí napájecího tlačítka stále neaktivní a telefon se probudil až po několika sekundách.

Co říci závěrem? Honor 6 je za svou cenu výborným telefonem, který v mnoha ohledech překvapí a svým výkonem a výbavou se blíží dražším smartphonům. A konkurence? Za cenu okolo 9 tisíc můžeme pořídit například skvělý telefon Xiaomi Mi 3, který nabídne lepší systém či konstrukci, ve zbytku ale mírně zaostává. Za podobnou cenu lze zakoupit i LG G2, které nabídne podobné parametry, ale v našich očích o něco horší systém a stejně jako Xiaomi Mi 3 „jen“ 2GB RAM paměť.

Klady

+ Vysoký výkon
+ Kvalitní IPS displej s dobrým podáním barev, jemností a čitelnost na slunci
+ 3GB RAM
+ Dobrý fotoaparát
+ Slušná výdrž na jedno nabití
+ LTE
+ Slot pro paměťovou kartu
+ Rychlý Android 4.4.2 s několika šikovnými funkcemi
+ Citlivá GPS

Zápory

– Laciné materiály, záda se snadno poškrábou
– Chybí NFC
– Chybí aplikace pro infraport
– Telefon se občas nechtěl probudit
– Občasné výpadky signálu při přechodu mezi technologiemi 3G a 4G

Za zapůjčení děkujeme společnosti Honor.

Nezapomeňte podpořit svůj telefon či tablet v anketě AndroidRoku 2014! hlasovat tlacitko

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (78)