Google Nexus S – nejlepší Android telefon!

Nexus 6 vs. Nexus 6 srovnání – konstrukce (34)

Nexus One byl první a donedávna to vypadalo, že i poslední “Google telefon”. Smartphone, který Google nabídl převážně vývojářům, část z nich rozdal zdarma a část pustil do volného prodeje. Po dlouhou dobu šlo o nejlepší Android telefon na trhu. Teď bude tempo zase nějakou dobu udávat Nexus S, který byl oficiálně představen společně s novým Android OS verze 2.3 (Gingerbread), a první recenze na TechCrunch ho označila za nejlepší na trhu.

nexus

Co nového přinese?

Nexus S by měl být dle všeho “Pure Google”, ostatně sám Google do jeho vývoje hodně mluvil a se Samsungem úzce spolupracoval. Dalším lákadlem jsou slibované upgrady na nejnovější Android, což je věc, kterou se doposud mohl pyšnit jen Nexus One. Nový (prozatím nekorunovaný) král mezi Androidy se na trh dostane 16.12. (USA – Best Buy), respektive 20.12. (UK – Carphone Warehouse). Poodhalena byla i cena, která v případě Ameriky není nijak přestřelená. V USA bude telefon k dostání za 529 $ neblokovaný a bez smlouvy. T-Mobile ho bude nabízet za 199 $ s dvouletou smlouvou. Ve Velké Británii jsou ceny poněkud vyšší a za neblokovaný telefon dáte 549 £.

Rozhodně můžeme rovnou zapomenou na to, že bychom si telefon mohli koupit přímo od Googlu, jako tomu bylo po uvedení Nexus One. Tento experiment prý jednou provždy ukončili a nehodlají do budoucna v podobném způsobu distribuce pokračovat.

Nexus S: The Backstory

Nexus S: The Backstory

Google Nexus S je tedy prvním zařízením prodávaným přímo s Android OS 2.3. a 4” Contour Displayem. Jak napovídaly informace v médiích v posledních týdnech, sklo displeje je skutečně prohnuté – díky tomu by měl telefon lépe padnout do ruky, stejně jako k obličeji při telefonování. Dále se může pyšnit hned dvěma kamerami – kromě 5MPx fotoaparátu vzadu má Nexus S kameru také vepředu.

Proti konkurenci se může Nexus S pochlubit i hardwarovou podporou technologie NFC (Near Field Communication), která umožňuje číst informace pouhým bezkontaktním přiložením telefonu (obdoba bezkontaktních čipových „smart“ karet). V budoucnu bychom tedy svůj telefon mohli používat podobně jako kreditní kartu, NFC by měla také usnadnit výměnu dat mezi telefony (ve chvíli, kdy tuto možnost vývojáři implementují do svých aplikací). Technologie je u nás ještě poměrně v plenkách, v Japonsku ale například jde o poměrně používaný systém.

K dalším novinkám patří “Google’s noise cancellation software” čili nová technologie, která by měla zajistit daleko čistší hovory bez rušivých zvuků na pozadí. V recenzi na TechCrunch Nexus S zkoušeli v porovnání s iPhonem a rozdíl byl údajně velmi výrazný.

Explore Nexus S: Near Field Communication

Explore Nexus S: Near Field Communication

Střípky z první recenze

Prakticky souběžně s oznámením nového telefonu vyšla jeho první recenze na serveru TechCrunch. Narozdíl od Nexus One, telefon nebyl postaven “na zelené louce”. Jako dobrý odrazový můstek Samsung použil svůj nedávný model Galaxy S. Oproti němu ale poněkud zhubl, ostatně celkovou štíhlost telefonu si na TechCrunch pochvalovali, i když si neodpustili lehce negativní poznámku týkající se mírně “plastového” pocitu v porovnání například s iPhonem.

Co je vidět z technických specifikací potvrzují také v recenzi – Nexus S oproti HTC Evo (či jemu podobnému HTC Desire HD) dostal do vínku lepší baterii s delší výdrží. V testech dopadl velmi dobře i co se týče softwarové klávesnice. Pořád údajně nedosahuje kvality, jakou nabízí iPhone, oproti Nexus One se k tomu Android ale o další kousek přiblížil.

Kompletní recenzi najdete na https://techcrunch.com/2010/12/06/google-nexus-s-review/. Příliš mnoho informací prozatím nenabízí, dá se ale očekávat, že se v následujících dnech dočkáme dalších a doufejme i detailnějších článků.

Do you like Gingerbread?

Do you like Gingerbread?

Nexus S ve zkratce

Displej 4,0″ WVGA (480×800)
Super AMOLED, Contour display se zakřiveným displejem
1GHz Cortex A8 procesor
16GB iNAND paměti flash
5 megapixelů (2560×1920) fotoaparát, 720 x 480 rozlišení videa
Wi-Fi 802.11 n/b/g
Hardware podpora Near Field Communication (NFC)
Rozměry: 63 mm x 123,9 mm x 10,88 mm
Hmotnost: 129 g
6,7 hodin hovoru (3G)
Standby mód 17,8 dní
více na https://www.google.com/nexus/#!/tech-specs
fotografie na adrese https://www.google.com/nexus/#!/gallery

Čeho se bojíme?

Informace o Nexus S samozřejmě stále nejsou kompletní a z jisté části jde pouze o spekulace. Vše ale prozatím nasvědčuje tomu, že tento model nebude mít microSD slot, což by mohla být pro mnoho lidí poměrně velká nevýhoda. SD slot chybí ve specifikacích a dokonce se nám jej nepodařilo najít ani na fotografiích telefonu. Další otázkou je, zda bude Nexus S nabídnut k přímému prodeji alespoň vývojárům, jako je tomu dnes u Nexus One. Malou záplatou by mohlo být, pokud by jej u nás na trhu uvedl český T-Mobile (který telefon nabízí i v USA). Ani tuto informaci ale prozatím nikdo nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

Další informace o Nexus S

Nové informace o Nexus S se objevují na internetu každou minutou a celá Android komunita je po nich samozřejmě neskutečně hladová. Pokud k nim patříte i vy, rozhodně doporučujeme sledovat oficiální twitter @GoogleNexus a případně oficiální stránky, kde je možné se přihlásit k odběru novinek ohledně dostupnosti telefonu v jednotlivých zemích.

Alena Varkočková
O Autorovi - Alena Varkočková

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)