Facebook potají vykonal na 690 000 uživatelích psychologický experiment

facebook cover

Sociální sítě používají každodenně miliony lidí po celém světě. To je nemalý vzorek populace, který přímo vybízí k různým sociologickým a psychologickým experimentům. Jeden takový vykonal Facebook, a to rovnou na skoro 700 000 lidech. Háček? Nikomu z nich o tom nedal vědět.

Facebook big brother experiment

O co šlo? Facebook svým „pokusným králíkům“ lehce pozměnil jejich newsfeed. Jedné skupině se ukazovaly pouze pozitivní statusy přátel a druhé skupině naopak statusy negativní. Cílem experimentu bylo zjistit, zda postoj vašich přátel a známých může ovlivnit i vás. Jaký byl výsledek?

„When positive expressions were reduced, people produced fewer positive posts and more negative posts; when negative expressions were reduced, the opposite pattern occurred. These results indicate that emotions expressed by others on Facebook influence our own emotions, constituting experimental evidence for massive-scale contagion via social networks.“

Experiment se ukázal jako úspěšný. V případě, že okolí produkovalo méně pozitivních statusů, negativita se projevila i u jedince a naopak. Přestože uživatelé o probíhajícím testu nevěděli, Facebook se nedopustil ničeho trestného. Takovéto věci si může dovolit díky políčku, jež musí každý uživatel zaškrtnout. „Souhlasím s podmínkami a pravidly“. Jak autoři studie říkají, žádná z těchto podmínek a pravidel nebyla porušena.

facebook-evolution-640

Studie byla uskutečněna pro výzkumné účely, což podle nás není nic špatného. Sociální sítě dnes vědcům nabízí takřka neomezené možnosti, neboť snadno zkoumatelný vzorek populace je obrovský a bezproblémově dostupný.

Jak vidíte takový experiment vy?

Zdroj: Telegraph.

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)