APK Batch Installer – hromadná instalace aplikací z PC snadno a rychle

Android-Apps

Instalace aplikací z Google Play je velmi rychlá a snadná. Ovšem v případě, že chceme instalovat spousty aplikací najednou, může tento proces zabrat velmi dlouhou dobu. Dnes si představíme nástroj APK Batch Installer, pomocí kterého lze z počítače velmi rychle a snadno instalovat hromadně spousty apk souborů.

APK Batch Installer

Situací, ve kterých potřebujeme najednou nainstalovat mnoho aplikací, může být vícero. Nejčastěji se ale jedná o nákup nového telefonu či jeho kompletní smazání (například při změně ROM či preventivnímu smazání). Můžeme se sice spolehnout na aplikace vázané k účtu, ale nad tímto procesem nemáme úplnou kontrolu. Nástroj APK Batch Installer vám umožní velmi rychle a snadno instalovat APK soubory z prostředí PC a vystačíte si pouze s několika kliknutími. To se skvěle hodí v případě, že si vytvoříte sadu APK souborů, která též může posloužit i jako záloha funkčních verzí aplikací. Návod, jak stáhnout APK soubory přímo z Google Play, jsme vám prozradili zde. Takto nainstalované aplikace se jeví jako běžné aplikace z Google Play a nabídnou i případnou aktualizaci přímo z Obchodu Play.

Co budeme potřebovat?

  • mobilní telefon s aktivním USB laděním
  • počítač s nainstalovanými správnými ADB ovladači
  • APK soubory uložené kdekoliv v PC
  • USB kabel pro propojení telefonu s počítačem
  • program APK Batch Installer
apk batch installer

Krok číslo 1 – příprava APK souborů

Jelikož využívá APK Batch Installer přímo instalační soubory jednotlivých aplikací, logickým prvním krokem je jejich stažení a uložení do PC. Návod, jak to učinit, jsme vám přinesli například zde. Zároveň musíme mít na paměti, že tímto způsobem lze stahovat pouze bezplatné aplikace. Jednotlivé apk soubory je nutno uložit do jedné složky ve vašem počítači, umístění může být libovolné.

Krok číslo 2 – připojení telefonu k PC a vyzkoušení ADB spojení

Před připojením telefonu je nutné zkontrolovat, zda je aktivní režim USB Ladění. Jeho volba aktivace se u každého telefonu liší, zpravidla ji nalezneme v Možnostech pro vývojáře. Počítač musí disponovat nainstalovanými a správnými ADB ovladači (vyzkoušet můžete například Minimal ADB and Fastboot). Před samotnou instalací apk souborů je vhodné ověřit, zda je spojení s telefonem v pořádku. To lze velmi snadno příkazem adb devices přímo v příkazovém řádku ADB, samozřejmě již musí být v tento okamžik připojen mobilní telefon k počítači USB kabelem.

APK Batch Installer - USB debugging APK Batch Installer - ADB spojení

Krok číslo 3 – instalace pomocí APK Batch Installer

Výhodou programu APK Batch Installer zůstává i fakt, že jej není třeba instalovat, ale pouze spustit. Tento program je určen pro operační systém Windows a můžete jej stahovat například zde. Instalace aplikací je velmi snadná – po spuštění APK Batch Installer stačí jen zkontrolovat, zda je zvolena volba Batch Intall APKs v menu Select the desired operation perform a v Directory od APK files vybrat správnou složku, ve které jsou APK soubory. Potvrzením volby Next se dostáváme na obrazovku, kde si můžete zvolit, které aplikace z dané složky chceme do zařízení nainstalovat. Dalším potvrzením se již dostáváme k samotné instalaci. Snadné a rychlé.

Co dalšího APK Batch Installer zvládá?

V tomto článku jsme se zaměřili především na dávkovou instalaci jednotlivých APK souborů, ale to není jedinou funkcí, kterou APK Batch Installer oplývá. Pokud navíc váš telefon disponuje ROOT oprávněním, můžete své aplikace z telefonu také velmi snadno zálohovat, a to i s uživatelskými daty včetně následného obnovení do telefonu. S právy ROOT ani nebudete potřebovat kabel – lze využít i bezdrátové připojení. APK Batch Installer může posloužit i pro zálohu SMS zpráv, tato funkce je ale zatím pouze experimentální.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)