Android v PC? Virtuální počítač je řešením!

android-pc

Mnohokrát jsme zaslechli fámy, že by se mohl Android usídlit také na stolních počítačích. Zajímá vás, jak by to vlastně vypadalo? Chcete si vyzkoušet Android na svém počítači již dnes? Pak neváhejte a vyzkoušejte si jej přímo z prostředí vašeho operačního systému pomocí virtuálního PC a projektu Android-x86. Ukážeme vám, jak provozovat Android v PC.

Co to je virtuální počítač?

Tohoto pojmu se vůbec nelekejte, ba naopak! Nejedná se o další „železo“, které vám sídlí pod stolem, ale pouze o počítač na úrovni aplikací, který běží přímo ve vašem systému. Tento počítač běží ve svém okně díky speciálním virtualizačním nástrojům, díky čemuž je od zbytku systému izolován. Vy si tak můžete vyzkoušet instalovat a používat takřka libovolný operační systém a nemusíte se obávat, že byste napáchali nějaké škody. V bezpečí je nejen váš stávající systém, ale také data. Virtuální stroj si vytvoří na vašem pevném disku soubor, který simuluje pevný disk – ve výchozím stavu nejsou vaše data vůbec přístupná a ani to nedoporučujeme.

Virtuálního počítače využijeme i v dnešním článku – nainstalujeme do něj systém Android.

virtual-pc

Projekt Android-x86 – Android v PC snadno a rychle

Další část skládačky dnešního článku představuje speciální projekt, který umožnil běh Androidu na stolních počítačích. Ty totiž používají jinou architekturu než drtivá většina našich telefonů či tabletů. Díky Androidu-x86 máme ale přístup hned k několika verzím systému Android, které spustíme i na stolním PC či notebooku. Všechny distribuce jsou zdarma k dispozici na webu android-x86.org.

V současné době nabízí autoři ISO soubory Androidu 2.2 až do poměrně nového systému verze 4.3 Jelly Bean. Můžete tak vyzkoušet hned několik distribucí, které se mohou svými funkci či stabilitou lišit. Musíme předem výrazně upozornit, že tento systém zdaleka nepracuje na 100 % a na odlišných počítačích se může chovat různě. Již při instalací byste si měli být vědomi, že se jedná pouze o vyzkoušení Androidu na vašem PC a ostré nasazení není příliš vhodné.

Tento systém jsme vám již představili v samostatném článku.

android-x86

Instalace programu VirtualBox

Jako prostředí, ve kterém spustíme Android přímo v našem systému, poslouží skvělý nástroj VirtualBox. Ten je dostupný pro Windows, Linux a dokonce i Mac OS X či Solaris. Při našem testování jsme použili Kubuntu a VirtualBox ve verzi 4.2.16. Stahovat můžete zdarma přímo ze stránek autorů zde.

1333363569_virtualbox_

Jak nainstalovat Android do PC?

Vytvoření virtuálního PC

První krok spočívá ve stažení ISO souboru se systém Android z oficiálních stránek. Stažený soubor (v našem případě Android-x86-4.3) si uložme na disk a umístění souboru pamatujme. Nyní se již ponořme do programu VirtualBox.

VirtualBox-1

Nyní přejděme volbou Nový k průvodci vytvořením virtuálního PC. Na první obrazovce nám postačí počítač pojmenovat a vybrat, o jaký druh systému se bude jednat. Jelikož v seznamu Android nenajdeme, nemusíme si s tím příliš lámat hlavu.

VirtualBox-2

Při výběru RAM bychom měli volit hodnotu mezi 512 a 1024 MB RAM. Větší paměť už je pro naše účely testování zbytečná.

VirtualBox-3

Jak jsme již nastínili v jiném odstavci, pevný disk virtuálního počítače představuje ve skutečnosti jeden soubor na vašem pevném disku. Nyní jej vytvoříme.

VirtualBox-4

Typ souboru ponechme na volbě VDI.

VirtualBox-5

Abychom neubírali zbytečně místo z reálného pevného disku, hodí se možnost Dynamicky alokované, která způsobí, že se soubor s diskem sám zvětšuje, jak je potřeba.

VirtualBox-6

Maximální velikost disku je samozřejmě závislá na tom, s jakým množstvím dat budeme později v systému operovat. Pro jednoduché pokusy 2 GB bohatě stačí a ke spuštění systému přímo z ISO souboru bychom si vystačili i s pár megabajty.

VirtualBox-7

Ikonkou obálky vpravo můžeme dodatečně určit, kam se soubor s diskem uloží.

VirtualBox-8

Tlačítkem Vytvořit dokončíme proces vytváření nového PC.

Spuštění PC a Androidu

Nyní se vrhněme na spuštění PC – stačí dvakrát kliknout na název našeho počítače.

VirtualBox-9

Po spuštění PC se zobrazí další průvodce, který simuluje vložení instalačního média. Místo hostitelské mechaniky zvolme pomocí ikonky obálky náš stažený ISO soubor s Androidem. Potvrdíme tlačítkem Spustit.

VirtualBox-10

VirtualBox-11

Nyní již nabootoval Android a my se pokusíme o jeho spuštění – volíme tedy Run Android-x86 without installation.

VirtualBox-12

Pokud se vše podaří, měl by nás přivítat průvodce prvním spuštěním systému Android.

VirtualBox-21

Android-x86 ve virtuální počítači v praxi

Mnoho funkcí systému v tomto případě funguje, další spousta ovšem nikoliv. Tento způsob spuštění Androidu slouží spíše jako zajímavost a ukázka, jak by někdy v budoucnu mohl systém Android na počítači vypadat a fungovat. Mnozí čtenáři nás pod předchozím článkem informovali, že na jejich počítači běží Android velmi dobře a dokonce u nich nahradil předchozí OS. I přesto drtivá většina reportovala menší či větší problémy s touto distribucí, a stále tak upozorňujeme, že Android-x86 není určen pro každodenní používání. Virtuální počítač navíc také nepracuje tak dobře, jako kdybychom nainstalovali Android přímo na náš počítač. Má ovšem jednu obrovskou výhodu – Android můžeme vyzkoušet přímo za běhu našeho současného systému a nehrozí žádné poškození našich dat.

Android-x86-1

Android-x86-3

Android-x86-5

Zkoušeli jste již Android na svém počítači?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (25)