Google ukázal nové screenshoty z Android Auto

Android Auto titulka

Na letošním I/O nám Google, mimo jiné, představil úplnou novinku v jeho produktovém portfoliu – Android Auto, systém určený pro automobily. Tehdy nám však odprezentoval spíše jen základní technické informace a z uživatelského rozhraní, na které byla spousta potencionálních uživatelů pravděpodobně zvědavá nejvíce, nám ukázal jen velmi málo. To však nyní napravuje na stránce vývojářského webu věnované právě systému Android Auto. Nově tam nalezneme screenshoty launcheru, hudebního přehrávače, základního menu a obrazovky ve stylu karet Google Now.

anodroid auto google now Obrazovka ve stylu Google Now aktivovaná tečkami na spodní liště

Hlavní myšlenkou Android Auto je jednoduchost a přehlednost. Rozhraní spolu s aplikacemi využívají co možná největších ovládacích prvků. Důvod je zřejmý – ovládání systému musí co možná nejméně odvádět pozornost řidiče. Krom dotykové obrazovky bude možno systém ovládat také hlasem. Google v případě Android Auto neumožňuje výrobcům instalovat dodatečné uživatelské nadstavby. Vývojáři budou mít také podstatně více svázané ruce, ve většině případů se tak možnosti uzpůsobení vzhledu aplikace smrsknou na změnu ikon, barevného schematu a pozadí aplikace. Dominantním prvkem celého rozhraní je v tomto případě spodní lišta, sdružující notifikace a odkazy na některé aplikace.

Android Auto uprava app Výchozí vzhled a příklad upravené aplikace

Android Auto, podobně jako Android Wear, ke svému běhu vyžaduje spojení s mobilním telefonem. Toto řešení poskytuje určité výhody, vedle snazších aktualizací se jedná především o usnadnění pro vývojáře. Ti nebudou muset vyvíjet kompletně nové aplikace, ale pouze stávající aplikace doplní o rozšíření pro Android Auto. Z toho plyne výhoda i pro uživatele, kteří tak nebudou muset instalovat další aplikace speciálně pro použití v automobilu.

Jakmile bude uvolněno SDK k Androidu Auto, bude možno tyto aplikace vyzkoušet na současných telefonech a tabletech s androidem. Google dodává, že aplikace budou fungovat nejlépe na zařízeních, která se svou velikostí hodí pro přístrojové desky automobilů, například Nexus 7. Partneři Android Auto se sdružují v Open Automotive Alliance a řadí se mezi ně přední světové automobilky, jako například Audi, Bentley, Fiat, Ford, Volkswagen nebo Škoda. Kompletní seznam všech partnerů naleznete na webu Open Automotive Alliane.

Zdroje: androidpolice.com, developer.android.com.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)