Alternativy ke Google Play – kde a jak sehnat zajímavé aplikace

Android apps

Obchod Google Play snad není třeba dlouze představovat. Jedná se o naprostý základ samotného systému Android. V obchodu Play je možné stáhnout veškeré aplikace, které následně rozšíří funkcionalitu vašeho mobilního telefonu. Dnes tu ale nejsme od toho, abychom si představovali základy integrovaného Google Play. Dnes si ukážeme nejlepší alternativní obchody, které si rozhodně zaslouží vaší pozornost.

android-app-on-google-play

Proč používat alternativy ke Google Play?

Obchod Play v sobě ukrývá obrovský počet aplikací různých druhů. Jedna velmi zásadní nevýhoda je ale v omezení obsahu pro určitá zařízení či určité země. Někdy se tak může stát, že vám Google Play nedovolí stáhnout aplikaci či hru, i přes to, že na vašem telefonu funguje. Poté je nutné zvolit cestu vyhledání aplikace na internetu a stáhnout ji jako instalační balíček apk.

Důležité upozornění pro začátek: v tomto článku se nebudeme zabývat nelegálním stahováním placených aplikací, ale stahováním z jiných zdrojů, kde chybí nesmyslná omezení.

Alternativních obchodů je na internetu opravdu veliké množství, vybrat ale ty nejlepší z nich může dát někdy pořádnou práci. Pojďme se tedy podívat, které z nich stojí za zmínku a proč.

 

Alternativní obchody

V tomto článku si ukážeme čtyři alternativní obchody ke Google Play, které jsou ve světě velmi používané a oblíbené. Každý z nich jistě stojí za zmínku a za vaši pozornost. Pojďme se na ně společně krátce podívat.

  android-apps

Amazon Appstore

První alternativní obchod, který se vybaví naprosto každému, je řešení od Amazonu – Amazon Appstore. Tento obchod byl představen spolu s uvedením tabletů řady Kindle. Počet aplikací a her je výrazně nižší, než tomu je u Google Play. Veškeré kousky totiž musí projít kontrolou kvality samotného Amazonu, který tak garantuje určitou použitelnost. Výhodou je také možnost si před zakoupením danou aplikaci otestovat, a to pomocí webového prohlížeče.

Amazon Appstore

Amazon také nabízí speciální akci, tzv. „Free app of the day„, kde v obchodu Appstore naleznete každý den jednu hru či aplikaci zdarma. Mnohdy se jedná o velmi užitečné kousky, za které byste jinak zaplatili i několik dolarů. Amazon Appstore je v dnešní době dostupný již ve více než 200 zemí, a to včetně České republiky.

Amazon Appstore 2

Odkaz na webové stránky: zde

Odkaz pro stažení obchodu do mobilního zařízení: zde

F-Droid

F-Droid je alternativní obchod, který má velmi specifické zaměření – specializuje se na nabídku aplikací zdarma a na open-source. Nabídka je však velmi omezená, a to kvůli velmi tvrdým podmínkám obchodu. Veškeré aplikace musí být zdarma, nesmí vás žádným způsobem sledovat, nesmí obsahovat reklamu a malware. Pokud tedy chcete zkusit něco nového, určitě dejte F-Droidu šanci.

FDroid Appstore

Odkaz na webové stránky: zde

Odkaz pro stažení obchodu do mobilního zařízení: zde

SlideMe

Alternativní obchod SlideMe znají především uživatelé čínských mobilů. Tento obchod je velmi populární mezi výrobci telefonů, kteří nemají autorizaci pro použití obchodu Play od společnosti Google. Velikou výhodou je kontrola veškerých nahraných aplikací týmem ze SlideMe – je tak zajištěna určitá výstupní kontrola kvality. Množství aplikací se však ani zdaleka neblíží Google Play.

SlideMe Marketplace 3

Odkaz na webové stránky: zde

Odkaz pro stažení obchodu do mobilního zařízení: zde

1Mobile – alternativa, která příjemně překvapí

Poslední alternativní obchod, který v tomto článku zmíníme, je 1Mobile. Obchod je přístupný jak z internetového prohlížeče, tak i z mobilního telefonu, a to pomocí speciální aplikace. Počet her a aplikací podle samotných autorů přesahuje 500 000 kusů, což je už velmi zajímavé číslo. Poslední variantu si rozebereme trochu více, protože nás v průběhu testování velmi příjemně překvapila počtem aplikací a rychlostí jejich aktualizace.

1 mobile market

Internetové prostředí

Internetové prostředí je vytvořeno ve velmi jednoduchém a intuitivním stylu. Na domovské stránce tak naleznete výběr samotných autorů, na pravé straně poté nejoblíbenější hry a aplikace. V horním menu je možné volit z různých kategorií, které jsou následně rozděleny do příslušných podkategorií. Stejnou možnost nalezneme také v levém sloupci.

1Mobile

Pro stažení aplikace stačí pouze kliknout na tlačítko Download na levé straně. Následně bude stažen příslušný soubor apk do vašeho počítače. Soubor je poté možné překopírovat do mobilního zařízení a nainstalovat.

1Mobile 2

Mobilní aplikace

Jako ostatní alternativní obchody, i 1Mobile má vlastní mobilní aplikaci. Po stažení a nainstalování se vám zpřístupní celá databáze her a aplikací přímo ve vašem zařízení.

1Mobile aplikace

Po prvním spuštění vás přivítá domovská obrazovka, která se velmi podobá starší verzi Google Play. Tažením prstu zprava doleva se objevují nejoblíbenější aplikace různých druhů, tažením na druhou stranu se dostanete do seznamu kategorií.

1Mobile Market

Na vrchní straně se nachází menu, pomocí kterého se dostanete k výběru základních kategorií. Nechybí ani možnost správy již nainstalovaných aplikací, a to včetně automatických aktualizací, přesunu na SD kartu či zálohy.

1Mobile Market 4

V nastavení obchodu je možné zvolit limit pro stahování souborů přes mobilní data, automatické zapínání instalace po stažení, ukládání souborů apk a mnoho dalšího.

1Mobile Market 7

Odkaz na webové stránky: zde

Odkaz pro stažení obchodu do mobilního zařízení: zde

Resumé

Alternativních obchodů pro systém Android je opravdu veliké množství. Kdybychom se měli zabývat v tomto článku všemi, tak se ale dostaneme na úplně jiný rozsah. Proto jsme se pro vás pokusili vybrat ty nejzajímavější z nich. Určit nejlepší obchod by bylo velmi složité, každý má své klady a zápory a každý z nich se bude líbit jiným uživatelům.

Za zmínku ale zajisté stojí Amazon Appstore, který nabízí každý den zdarma jednu aplikaci či hru. Mnohdy se jedná o velmi podařený kousek, který by jinak stál i mnoho dolarů. Při testování jsme byli velmi příjemně překvapeni mobilním obchodem 1Mobile, který obsahuje opravdu pořádnou porci her a aplikací. Pomocí tohoto obchodu tak lze velmi dobře obejít blokace Google Play a stáhnout si veškeré potřebné aplikace do mobilního zařízení. Pokud máte rádi open-source aplikace, tak určitě nezapomeňte vyzkoušet obchod F-Droid, který vás zajisté velmi nadchne. Aplikací zde sice není mnoho, všechny jsou ale svým způsobem unikátní.

Používáte některý ze zmíněných obchodů? Máte nějaké vlastní tipy?

David Mysliveček
O Autorovi - David Mysliveček

David je již od mala fanouškem nových technologií. Začátky s telefony se nesly v duchu iPhone 3G. Po představení Galaxy S3 si však našel cestu… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)