Telefon Acer Liquid Jade – tenký jako břitva (recenze)

TOP

Společnost Acer vystrkuje drápky také na trhu mobilních telefonů s Androidem. Dnes si představíme stylový model Acer Liquid Jade, který zaujme slušnou hardwarovou výbavou, ale hlavně pak stylovým designem. Jak dopadl v našem testu?

Obsah recenze

Obsah balení

Prodejní krabička byla vzhledem k velikosti telefonu možná trochu větší, než jsme čekali. Uvnitř jsme kromě telefonu nalezli pouze USB kabel, sluchátka a spoustu papírových materiálů. Nabíječka součástí balení nebyla, tento nedostatek se ovšem prodejního balení netýká.

Krabička, ve které telefon dorazil do redakce Krabička, ve které telefon dorazil do redakce

V balení jsme postrádali nabíječku, prodejní verze by tím trpět neměla V balení jsme postrádali nabíječku, prodejní verze by tím trpět neměla

Vzhled a dílenské zpracování

Acer Liquid Jade na první pohled zaujme. Černá varianta, která se nám dostala do redakce, vypadá hned na pohled velmi tajemně. Z temné přední strany vystupuje pouze stříbrné logo Acer, reproduktor a objektiv přední kamerky. Celý telefon je lemován stříbrným plastem, který tence obepíná i přední stranu. Hardwarová tlačítka zde nehledejme – Acer sáhl po softwarové variantě a tlačítka jsou tedy součástí displeje. Rámečky po bocích displeje jsou průměrné, pod a nad displejem už je prostoru až zbytečně moc. Při prvním uchopení telefonu jsme si toho ovšem ani nevšimli. Nad displejem nechybí ani notifikační dioda, která si poradí pouze se dvěma barvami (červená a zelená).

Přední strana působí velmi stylově a elegantně Přední strana působí velmi stylově a elegantně

Reproduktor a objektiv kamerky nejsou skryty, senzory a notifikační LED už ano Reproduktor a objektiv kamerky nejsou skryty, senzory a notifikační LED už ano

Spodní brada nabídne pouze logo Acer, tlačítka se přesunula na displej telefonu Spodní brada nabídne pouze logo Acer, tlačítka se přesunula na displej telefonu

Záda telefonu už tak elegantní nejsou – objektiv fotoaparátu znatelně vystupuje nad zadní kryt, v dolní části se pak nachází hlasitý reproduktor. Zklamáním je pro nás použitý plast, který je lesklý a nenabídne žádné speciální zpracování. Kvůli tomu vypadají záda lacině, navíc telefon z rukou vyklouzává. Pozor si budeme muset dávat i na sklíčko objektivu fotoaparátu, neboť nepříjemně vystupuje z těla telefonu a hrozí poškrábání.

Zadní strana telefonu už nás tolik nenadchla Zadní strana telefonu už nás tolik nenadchla

Objektiv zadního fotoaparátu nepříjemně vystupuje z těla Objektiv zadního fotoaparátu nepříjemně vystupuje z těla

Tlačítka pro ovládání hlasitosti se nacházejí na pravé straně. Jsou ovšem posazena pod stříbrný rámeček a palcem se velmi špatně mačkají. Většinou si musíte pomoci druhou rukou, což je trochu nešťastné. Krytku pro SIM karty a paměťovou kartu jsme nalezli na levé straně, byla ovšem trochu uvolněná a úplně nelícovala. Řešení je ale mimochodem velmi zajímavé – po vysunutí šuplíku lze totiž vsunout do zařízení pouze dvě karty. Máte na výběr – dvě nano SIM karty, nebo jednu nano SIM a paměťovou kartu MicroSD. Nelze tedy v zařízení používat zároveň dvě SIM karty a paměťovou kartu Micro SD.

Tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou palcem špatně dostupná Tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou palcem špatně dostupná

Krytka pro SIM a MicroSD byla trochu uvolněná Krytka pro SIM a MicroSD byla trochu uvolněná

Do telefonu Acer Liquid Jade lze vsunout dvě nanoSIM, nebo jedna nanoSIM a MicroSD karta Do telefonu Acer Liquid Jade lze vsunout dvě nanoSIM, nebo jedna nanoSIM a MicroSD karta

Konektor MicroUSB slouží na spodní straně, sluchátka lze připojit do opačné strany zařízení, kde se nachází také tlačítko napájení.

Tlačítko napájení a jack pro sluchátka Tlačítko napájení a jack pro sluchátka

Stylový, tenký a kluzký

Design přístroje rozhodně chválíme. Zejména přední strana nás svým vzhledem zaujala a Acer Liquid Jade se tváří jako velmi sympatický a netradiční smartphone, který ve společnosti ostudu neudělá. O něco horší už je to se zadní stranou a použitým plastem, který působí velmi lacině, navíc zařízení kvůli němu až nepříjemně klouže. Acer se chlubí také extrémně tenkým tělem – 7,5 mm je slušná hodnota, pocitově je přístroj ještě tenčí. Potěší také velmi nízká hmotnost 110 gramů.

Kabátek telefonu Acer Liquid Jade je elegantní a stylový, ale o poznání méně praktický. Telefon se při běžném používání sice drží dobře, ale jakmile s ním začnete manipulovat (stačí se pokusit palcem zmačknout nešikovně vyřešená tlačítka hlasitosti), hrozí vyklouznutí. A nám se to také několikrát stalo. Ke kvalitě zpracování nemáme až na uvolněnou krytku SIM a MicroSD karet žádné výhrady.

Fotogalerie

Hardware a displej

Výbavou se tento model zařadí spíše do střední třídy, i když 2GB RAM paměť určitě potěší. O pohon se stará poměrně výkonný procesor MediaTek MT6582 s frekvencí 1,3 GHz, který by měl stačit na rychlý běh systému a hraní náročnějších her. Potěší také 16GB vnitřní paměť, ze které je uživateli přístupno okolo 11-12 GB. Ve výbavě určitě potěší možnost rozšířit paměť skrze paměťovou kartu MicroSD, neplatí to ovšem pro uživatele, kteří chtějí naráz používat dvě SIM karty. Kapacita baterie činí 2100 mAh, což není žádná zázračná hodnota, ale zároveň by měl telefon alespoň den vydržet.

Acer Liquid Jade - obsazení paměti RAM

Ohledně konektivity je na tom tento model spíše průměrně. Kromě standardních technologií Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0 nabídne Acer Liquid Jade podporu rychlých 3G sítí. Na LTE ale zapomeňte, stejně tak NFC, infraport či třeba USB OTG.

Fotoaparát nabídne papírových 13 MPx a my jsme moc zvědaví, jak kvalitní fotografie dokáže testovaný model vytvořit. Telefon si poradí rovněž s natáčením Full HD videa, tvorbou HDR fotografií či automatickým zaostřováním a přisvětlováním díky LED diodě na zadní straně.

Specifikace

  • displej: 5″, IPS, HD rozlišení (720 x 1280 pixelů), jemnost 294 PPI
  • procesor: čtyřjádrový MediaTek MT6582, frekvence 1,3 GHz
  • GPU: ARM Mali-400MP2
  • paměť: 2GB RAM, 16GB vnitřní paměť + MicroSD (pouze pokud nejsou vloženy dvě SIM)
  • fotoaparát: 13 MPx, HDR, LED přisvícení, přední 2MPx kamerka
  • baterie: 2100 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, rychlé 3G sítě (HSDPA, HSUPA)
  • OS: Android 4.4.2
  • rozměry: 140,5 x 69 x 7,5  mm
  • hmotnost: 110 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Jemnost 5palcového displeje s rozlišením 1280 x 720 pixelů se blíží k 300 PPI, což je hodnota, za kterou už by lidské oko mělo mít problémy rozlišit jednotlivé pixely. Displej by si samozřejmě Full HD rozlišení zasloužil a velmi by mu slušelo, na žádné problémy jsme ovšem u testovaného modelu při běžném používání nenarazili.

Barevné podání nás příjemně překvapilo – barvy jsou živé (ale ne nepříjemně přesaturované), podání bílé i černé je slušné a velmi dobře je na tom i čitelnost na slunci. Automatické řízení jasu fungovalo po většinu času dobře, občas nás ale trochu šidilo a reakce na osvětlení byly někdy až nezvykle pomalé. Citlivost a přesnost ovládání je průměrná.

Displej by si Full HD rozlišení zasloužil, ale více jsme ocenili dobré barvy a čitelnost na slunci Displej by si Full HD rozlišení zasloužil, ale více jsme ocenili dobré barvy a čitelnost na slunci

 

Zvukový výstup a reproduktor

Reprodukce hudby skrze sluchátka je na velmi dobré úrovni a s kvalitnějšími sluchátky bude běžný posluchač rozhodně spokojen. Trochu tomu pomůže i ekvalizér s názvem DTS HD od Aceru. Nenáročných uživatelům budou nejspíše stačit i dodávaná sluchátka, ale pokud to s poslechem myslíte alespoň trochu vážně, použijete nějaká kvalitnější.

Reproduktor sice nehraje přehnaně nahlas (spíše průměrně), ale kvalitu můžete označit jako lehce nadprůměrnou. Ani při maximální hlasitosti se z reproduktoru nestane „chrastítko“, což je oproti většině levnějších telefonů dobrý výsledek. Kvalitě reproduktorů od HTC či Sony se ale samozřejmě Acer Liquid Jade nepřibližuje.

Zadní reproduktor sice nehraje přehnaně hlasitě, ale kvalita je poměrně dobrá Zadní reproduktor sice nehraje přehnaně hlasitě, ale kvalita je poměrně dobrá

Test výkonu (benchmarky)

Rozdíl mezi vlajkovými modely je samozřejmě propastný, i tak je ale výkonu celkem dost Rozdíl mezi vlajkovými modely je samozřejmě propastný, i tak je ale výkonu celkem dost

Acer Liquid Jade - test výkonu, Quadrant

Herní výkon

Relativně výkonný čtyřjádrový procesor a grafický akcelerátor slibují také hraní náročnějších titulů. Vybrali jsme si pro test Moder Combat 4, který běžel výborně, a pak dvojici titulů, u které se již nejednalo o plynulé hraní – Real Racing 3 a N.O.V.A. 3. Závodní hra Need for Speed: Most Wanted se bohužel vždy po spuštění sama ukončila. Se zahříváním jsme problémy neměli. V některých hrách se softwarová tlačítka na displeji skryla, v některých nikoliv.

Akční titul Modern Combat 4 běžel skvěle Akční titul Modern Combat 4 běžel skvěle

Acer Liquid Jade - hraní her,  N.O.V.A. 3

Konektivita

Wi-Fi a Bluetooth

Zpočátku jsme měli s konektivitou telefonu problémy – telefon se hned při úvodním nastavení nedokázal připojit k redakční Wi-Fi a museli jsme na modemu změnit kanál. V prvních dnech se problémy opakovaly, a tak jsme sáhli k jednoduchému řešení – tovární restart. Po tomto kroku se již připojení Wi-Fi chovalo standardně, stejně tak Bluetooth.

Datové sítě

S připojením k mobilní síti jsme na tom byli podobně jako s Wi-Fi v počátcích – signál vypadával a někdy nešlo ani volat. Po továrním restartu se situace zlepšila, ale stejně jako u modelu E700 jsme narazili na občasné výpadky připojení, které jiné telefony neprovází. Většinou se jednalo o výpadky připojení při přechodu z 3G na 2G síť, kdy internetové připojení prostě zmizelo a museli jsme jej ručně vypnout a zase zapnout. Na podporu LTE také můžeme zapomenout.

Připojení k počítači

Po připojení k počítači s Windows se Acer Liquid Jade automaticky nahlásí jako MTP zařízení a se spojením či přenosem souborů jsme neměli žádný problém.

GPS

První zaměření polohy trvalo několik minut i při stažení A-GPS dat, což je nezvykle dlouhá doba a trochu to naznačovalo, jak bude naše testování s GPS probíhat. Při testu v autě jsme vyzkoušeli navigaci Sygic, která ovšem nefungovala bezchybně. Občas nás telefon zaměřil o několik desítek metrů jinde a podle navigace jsme jeli po úplně jiné silnici. Příliš spolehlivý nebyl ani kompas, takže na Geocaching raději zapomeňte.

Tak trochu se opět ukázalo, že před zakoupením mobilního telefonu s čipem od MediaTeku si můžete hodit mincí – přesně taková je pravděpodobnost, že dostanete model, u kterého bude fungovat GPS bez problémů. Ačkoliv v modelu E700, který jsme testovali nedávno, je stejný čip a GPS fungovala parádně, u tohoto modelu jsme na tom byli o něco hůře.

Acer Liquid Jade - GPS status, satelity

Baterie a výdrž

Baterie s kapacitou 2100 mAh, 5″ displej s HD rozlišením a vcelku úsporný čtyřjádrový procesor od MediaTeku zajistí slušnou výdrž na jedno nabití. Celý den jsme při intenzivním používání (stále aktivní datové přenosy, volání, brouzdání na internetu, poslech hudby…) hravě vydrželi a telefonu zbývalo zpravidla něco okolo 30 % baterie. Dá se tedy říci, že při běžném používání by telefon den a půl až dva dny vydržet mohl, což je slušný výsledek. Model E700, který jsme nedávno také testovali, byl na tom ale o poznání lépe.

Acer Liquid Jade - výdrž na jedno nabití (1)

Vyzkoušeli jsme ještě také sérii testů, ve které dopadl model Acer Liquid Jade průměrně. Je vidět, že například surfování na internetu spotřebovává o něco více energie, než je zvykem.

Acer Liquid Jade - test výdrže a nabíjení

Uživatelské prostředí

Android 4.4.2 s vlastní úpravou

Acer vsadil na to, že zákazníci dnes velmi často vybírají telefon i podle verze systému Android, a vybavil model Acer Liquid Jade systémem Android ve verzi 4.4.2. Navíc přidává své vlastní úpravy, které se nenásilně dotkly téměř všech systémových aplikací. Změn se dočkala především zamykací obrazovka, domácí obrazovky, notifikační lišta a aplikace pro fotoaparát. Z našeho pohledu není nadstavba od Acera nikterak výrazná, ničím nás neohromila, ale při používání telefonu nás ani výrazně neobtěžovala. Trochu se ale přikláníme k názoru, že kdyby Acer sáhl po čistém Androidu, možná by to uživatelé přivítali více.

Acer Liquid Jade - systém Android 4.4.2 (1)

Rychlost a stabilita

Zpočátku je systém velmi svižný, což se bohužel změní po pár dnech používání. Ke konci testování se nám již telefon zdál pomalejší a i základní operace občas trvaly o poznání déle, než jsme dnes u telefonů zvyklí. Nemůžeme samozřejmě počítat s rychlostí vlajkových modelů s cenou okolo 15 000 Kč, ale i v této cenové kategorii jsou některé modely o poznání svižnější. Se  stabilitou systému a pádů aplikací jsme problémy neměli. Trápila nás tedy jen horší optimalizace systému pro tento model.

Kontakty, telefonování a klávesnice

Dialer si poradí s funkcí T9 vyhledávání, s českou diakritikou má ale problémy (například s písmenem ě). Vzhled aplikace kontaktů je stejný jako v čistém Androidu. S přenosem hovoru jsme žádný problém neměli.

Acer Liquid Jade - dialer T9

V telefonu byla předinstalovaná a zvolena jako výchozí klávesnice Swype, která je mezi uživateli velmi oblíbená. Tento krok určitě spoustu majitelů potěší.

Acer Liquid Jade - klávesnice Swype

Prostředí systému Android 4.4.2

Fotoaparát a natáčení videa

Model Acer Liquid Jade disponuje 13MPx fotoaparátem, což se může méně znalým uživatelům automaticky jevit jako údaj, který zajistí velmi kvalitní fotografie. Bohužel to ani zdaleka neplatí a testovaný telefon to pouze potvrzuje. I přes vysoké rozlišení čipu nejsou fotografie příliš kvalitní, ztrácejí se detaily a obraz není příliš ostrý. Fotografie v noci jsou takřka nepoužitelné. U videa je až příliš viditelná vysoká komprese. Fotografie a videa v originálním rozlišení naleznete zde.

Aplikace fotoaparátu

Acer Liquid Jade - aplikace fotoaparátu (1)

Acer Liquid Jade - aplikace fotoaparátu (2)

Fotografie

Video

Acer Liquid Jade – test kamery

Acer Liquid Jade - test kamery

Kdy, kde a za kolik?

Testovaný model nabízí podle serveru Heureka již několik obchodů a neměl by tedy být problém jej zakoupit v našich končinách. Cena se pohybuje okolo 7 000 Kč.

Resumé

Z recenzovaného telefonu máme spíše smíšené pocity. Na jednu stranu zde máme velice tenký a stylový smartphone, který za cenu okolo 7 tisíc nabízí velký displej, dobré zpracování, podporu DualSIM a poměrně výkonný hardware (hlavně 2 GB RAM paměti), ale našlo se také několik negativ – špatný fotoaparát, pomalejší systém Android a slabší citlivost GPS. Ale popořadě.

Konstrukce přístroje vypadá na první pohled velmi dobře – líbivý design korunuje velmi tenké tělo a nízká hmotnost. O něco horší už je to s použitým plastem, který působí až zbytečně lacině, navíc je telefon kluzký jako pstruh. Nepřidaly tomu ani tlačítka ovládání hlasitosti, které se palcem špatně mačkají. Čtyřjádrový procesor od MediaTeku poskytne dostatek výkonu, hlavně pak v kombinaci s 2GB RAM pamětí. Potěší rovněž 16GB vnitřní úložiště, které lze za předpokladu, že nebudete používat dvě karty SIM zároveň, ještě rozšířit o paměťovou kartu MicroSD. Špatně na tom není telefon ani s výdrží – běžní uživatelé by s modelem Acer Liquid Jade měli bez problémů vydržet přibližně 1,5 dne na jedno nabití.

Systém Android se sice pochlubí verzí 4.4.2, ale k plynulému a odladěnému chodu ještě něco chybí. Telefon se po několika dnech používání citelně zpomalí a nepomůže tomu ani poměrně výkonný procesor a 2GB RAM paměť. Ani v náročných hrách telefon úplně neexceloval a rozhodně je zde prostor pro lepší odladění. Nepotěšil nás ani fotoaparát, který se sice chlubí 13 MPx, ale v praxi nejsou výsledné fotografie příliš kvalitní. Na výsledném dojmu rozhodně nepřidaly drobné výpadky datového připojení či slabší citlivost GPS.

Telefon Acer Liquid Jade je v našich očích převlečený Acer Liquid E700, jehož hardware se vměstnal do menšího těla a poradí si „pouze“ se dvěma SIM, navíc vydrží o něco méně na jedno nabití. Je tedy otázkou, zda se vyplatí utratit o dva tisíce navíc pouze za hezčí a menší konstrukci. A konkurence? Za cenu okolo 7 tisíc se rozhodně nejedná o špatný kup a s konkurencí může testovaný model hravě soupeřit (například s telefony HUAWEI Ascend G700, HTC Desire 610 či Sony Xperia M2). O něco lépe je na tom model Xiaomi Redmi Note Pro, který ale nemusí vyhovovat  všem uživatelům kvůli 5,5″ displeji. Pokud byste ovšem byli ochotni přihodit ještě minimálně tisíc korun, můžete se poohlédnout po telefonech LG G2 či Xiaomi Mi3, které vás postaví do úplné jiné ligy.

Klady

+ Elegantní tenké tělo s velmi nízkou hmotností
+ 2GB RAM paměť
+ Android 4.4.2 
+ 16GB vnitřní úložiště a možnost rozšíření pomocí MicroSD karty (nelze použít při používání Dual SIM)
+ Slušná výdrž na jedno nabití
+ Podpora DualSIM

Zápory

– Záda jsou z laciného plastu, kvůli kterému telefon klouže
– Tlačítka pro ovládání hlasitosti se špatně ovládají palcem
– Systém by si zasloužil lepší optimalizaci
– Slabší citlivost GPS
– Občasné výpadky internetu přes datové sítě

Za zapůjčení děkujeme společnosti Acer.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)