VirusTotal pro Android: zkontrolujte svůj telefon více než 40 antiviry

virustotal-ikona

Většina uživatelů počítačů patrně bude znát VirusTotal jako webovou stránku, na kterou mohou nahrát podezřelý soubor, jež je následně otestován 42 antivirovými programy. Protože malware na chytrých telefonech je stále častějším problémem, vydala včera společnost VirusTotal klientskou aplikaci pro Android. Ta se od desktopového provedení výrazně odlišuje, především z důvodu, že mobilní zařízení mívají omezený objem přenesených dat. VirusTotal tedy místo nahrávání souborů odešle pouze identifikační hashe všech nainstalovaných aplikací. Vyhodnocení pak probíhá následovně: jestliže někdo již nahrál soubor se stejným hashem, uvidíte výsledky hned. Pokud pro některou aplikaci neexistuje záznam, bude vám nabídnuto její odeslání a následné oskenování.

Co je, a co není VirusTotal

  • VirusTotal je cloudový antivirus – kontrola na přítomnost virů tedy neprobíhá na zařízení, ale na serverech poskytovatele. Odpadá tak například nutnost aktualizovat virovou databázi, nižší jsou i požadavky na výpočetní výkon.
  • Nevýhodou výše uvedeného řešení je nutná dostupnost Internetu. Nedoporučujeme odesílat soubory k testování přes mobilní data, pokud máte nízký FUP.
  • VirusTotal je „on demand“ skener – kontroluje tedy systém na požadavek uživatele, nikoli průběžně (nemá tedy „rezidentní skener“). Nezabrání ani neupozorní na instalaci infikované aplikace.

Aplikace hned po spuštění (bez jakékoli interakce s uživatelem) provede skenování všech nainstalovaných programů a vygeneruje jejich hashe.

Aplikace hned po spuštění provede skenování

Aplikace hned po spuštění provede skenování

Následně na dvou záložkách zobrazí výsledky (zvlášť pro systémové a zvlášť pro nainstalované aplikace) – zelená ikonka Androidu označuje programy, jež jsou detekovány jako „čisté,“ modrý otazník značí, že VirusTotal aplikaci nezná, červený robot indikuje potenciálně nebezpečný program. Výsledky lze pro snadnější získání přehledui filtrovat.

Tapnutím soubor odešlete k online otestování. Budete ale potřebovat účet na VirusTotal, který si můžete založit (odkaz Join our community v pravém horním rohu na úvodní stránce www.virustotal.com – požadováno bude jen uživatelské jméno, e-mail a heslo, poté je nutné účet potvrdit kliknutím na odkaz, jež vám přijde e-mailem). Na výsledky si ale budete muset chvilku počkat, neboť VirusTotal vyřizuje požadavky na otestování v tom pořadí, v jakém přišly.

Abyste mohli odesílat neznámé soubory, musíte mít účet na VirusTotal

Abyste mohli odesílat neznámé soubory, musíte mít účet na VirusTotal

Souhlas s odesláním aplikace k testování...

Souhlas s odesláním aplikace k testování...

O výsledku testu budete informování zvukem, vibrací a především ikonkou v notifikační liště.

O výsledku testu budete informování v notifikační liště

O výsledku testu budete informování v notifikační liště

Výsledek testu: aplikace Android Agenda Widget je v pořádku

Výsledek testu: aplikace Android Agenda Widget je v pořádku

Při pohledu na snímky obrazovky je zřejmé, že funkcionalita dostala přednost před aktuálními designerskými trendy, což ale není na škodu.

Doplněno: čtenář Roman Průža na Twitteru upozornil na, pro někoho možná zásadní, omezení: VirusTotal přijme ke kontrole pouze soubory velké maximálně 32 MB.

Aplikace VirusTotal je k dispozici zcela zdarma a stáhnout si ji můžete přes následující odkaz.

Z5P8AH2QwXncPlK4YpxgLDFslO24hmDC37yW pcxJ8 SoKqwROmZp8vXynWkyq l0dOQ=w124
VirusTotal
VIRUSTOTAL
Verze 1.0 (11. 6. 2012)
Velikost 492 kB
1.6+

7L0WfgZAAAAAElFTkSuQmCC
Zdarma

Zdroj: Android Police.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)