SMS ParkovaCzech: Jak vyzrát na parkování, když nejsou „drobáky“

SMS_ParkovaCzech-nahledak

Pokud patříte mezi vlastníky automobilu nebo alespoň mezi vlastníky řidičského oprávnění, určitě znáte tu situaci. Potřebujete zaparkovat někde v centru města, kde jsou všechna stání zdarma obsazená. Zaparkujete tedy na placeném parkovišti, protože vám moc na výběr nezbývá. Dojdete k parkovacímu automatu a zjistíte, že nemáte dostatek drobných. Co teď? Přece neodejdete a nebudete riskovat, že vám příslušníci PČR vaše auto neobují do té ošklivé obuvi. Naštěstí nabízí spousta větších měst platbu za parkování pomocí SMS. Pokud jste zrovna ve městě, ve kterém bydlíte, máte velkou šanci na úspěch. Správné znění SMS si již můžete pamatovat a tak můžete parkovné v klidu uhradit. Co když se ale dostanete do města, jehož SMSkový systém neznáte? Nálepky s návodem na parkovacích automatech bývají často potrhané a poničené vandaly. Může se tedy docela snadno stát, že i tady budete v koncích. Ne ale na dlouho. Aplikace, kterou vám nyní představíme, už pomohla spoustě řidičů.

SMS ParkovaCzech – stačí si vybrat a jít

Aplikace SMS ParkovaCzech od českého vývojáře Petra Šimka je ukázkou toho, že v jednoduchosti je síla. Aplikace má jediný úkol. Pomoci vám se sestavením SMS k platbě parkovného, ať jste kdekoli po České republice. Tedy alespoň tam, kde funguje platba pomocí SMS. Takových měst je po celé ČR mnoho a stále přibývají. Aplikace si z databáze stáhne všechny potřebné SMS kódy pro všechna města, zbytek už je na vás. I přesto je ale vše stále jednodušší, než hledat správný kód a ručně ho ťukat do SMSky.

Jak to tedy funguje?

Po spuštění se aplikace SMS ParkovaCzech pokusí zaměřit přibližnou polohu pomocí GPS a WiFi. Pokud se zaměření nezdaří, jednoduše vyberete z přehledného seznamu právě to město, ve kterém jste zaparkovali.

SMS ParkovaCzech Screenshot (2)

Následně před sebou uvidíte obrazovku, na které máte vybrat číslo parkovacího automatu, který je vám nejblíž. Zde již zaměření podle GPS nefunguje a musíte vybrat číslo automatu sami. Naštěstí je vždy uvedena i ulice, ke které parkoviště náleží a můžete se tak snadno zorientovat i v případě, že je nálepka na parkovacím automatu poškozená a nečitelná.

SMS ParkovaCzech Screenshot (1)

Dalé je třeba zadat váš vůz. To mimochodem můžete udělat již na předchozí obrazovce s výběrem měst, kde v horním pravém rohu je k tomu určená ikonka. Vůz si pojmenujete dle libosti a přidáte jeho RZ bez mezer. Tento krok je naštěstí nutné provést jen při první objednávce parkovného. Pokud jednou automobil uložíte, SMS ParkovaCzech si ho bude pamatovat a právě díky tomu ušetříte nejvíce času.

SMS ParkovaCzech Screenshot (3)

Následně zbývá už jen vybrat dobu parkování, podle které se odvíjí i cena. Ta je samozřejmě stejná jako v případě běžné SMS platby. Posledním krokem je již vytvoření samotné SMS připravené k odeslání a objednání parkovného.

Po tapnutí na tlačítko „Vytvořit SMS“ vás už SMS ParkovaCzech přenese do vaší defaultní aplikace pro práci s SMS. Předpřipravenou SMS již stačí jen odeslat. Předvyplní se i telefonní číslo, takže už opravdu není co víc řešit. Na vás už je jen poslední věc, a to hlídat si čas, kdy vám parkovné propadne. V některých městech vás budou pomocí SMS informovat o blížícím se konci platnosti parkovného. V některých městech ale ne a je třeba si na to dát pozor.

SMS ParkovaCzech
SMS ParkovaCzech
Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)