TOPlist

Speedtest: Jak změřit rychlost internetu snadno a rychle

speedtest

Rychlost internetu je pro dnešní společnost stěžejní. Mnohdy je jednodušší být bez internetu úplně, než dávat průchod všem negativním emocím a různě sprostým nadávkám při pomalém načítání stránek a lagování her. Jak je na tom váš internet v mobilu můžete zjistit díky mnoha aplikacím – od roku 2006 dominuje zjišťování rychlosti připojení Speedtest, který si našel cestu i do Google Play.

Speedtest je nejznámější volbou při zjišťování rychlosti internetu

Společnost Ookla se pochlubila slavným Speedtestem, jehož mírně okleštěná verze sídlí na stránkách Speedtest.net, už v roce 2006. Od té doby bylo díky serverům po celém světě dokončeno ohromujících 7 bilionů testů a statistiky jsou častým zdrojem pro další výzkumy a přehledy o rychlostech internetu v různých zemích a oblastech. V současnosti proběhne na světě zhruba 20 milionů měření denně.

Android aplikace je plnohodnotným doplňkem webové verze

K závratným číslům přispívá bezpochyby i bezplatná Android aplikace, která funguje stejně jako verze webová. Test po stisku jediného tlačítka trvá asi 30 sekund. Po detekování nejbližšího serveru Speedtest změří rychlost stahování, nahrávání i ping – což je prověření funkčnosti spojení mezi dvěma síťovými rozhraními, jež používají rodinu protokolů TCP/IP.

Data se vizualizují na velmi známém tachometru, pod kterým v bezplatné aplikaci blikají reklamy. Po dokončení testu jsou k dispozici statistiky všech dalších měření, které mezi sebou můžete porovnávat. Nastavení možnostmi nepřekypuje – lze změnit pouze jednotku měření, a to z Mb/s na kB/s.

Speedtest by Ookla
Speedtest by Ookla

Jaké jsou další možnosti?

Přestože Speedtest je asi největší zárukou a aplikací, po které sáhne většina uživatelů, v Obchodě Play nalezneme spousty alternativ.

4G Speed Test

Mezi nimi je i 4G Speed Test, který kromě klasických funkcí nabídne i procentuální skóre, kolik uživatelů internetu jste v zemi nechali za sebou. Laicky i prozradí, zda bude například čtení online zpráv nebo stahování videa pomalé či rychlé. Oproti Speedtestu se chlubí čistším designem, který nedoprovází pruhy reklam.

4G Speed Test
4G Speed Test

DSL.cz

Další alternativou ke Speedtest je i česká aplikace DSL.cz, která mapuje skutečnou kvalitu mobilních datových sítí v České republice – nemá však problém měřit připojení i na WiFi síti.

DSL.cz - Měření rychlosti
DSL.cz - Měření rychlosti

Měříte rychlost připojení často? Shoduje se s rychlostí ve vaší smlouvě?

Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)