Mapy Google 9.39 přinášejí rychlejší přístup k informacím o provozu

mapy-google-rychlejsi-pristup-k-informacim-o-provozu_ico

Aplikace Mapy Google dostala další aktualizaci své beta verze – tentokrát na verzi s číslem 9.39. Nejviditelnější novinkou je widget respektive zkratka pro rychlejší přístup k informacím o provozu. Proti předchozím updatům je to sice jen malý krůček vpřed, který však jistě nejednomu uživateli usnadní život. Rozbor zdrojových kódů navíc ukázal práci na dalším vylepšení grafů oblíbených časů.

Widget/zástupce pro rychlejší přístup k informacím o provozu

Díky milionům aktivních chytrých telefonů prakticky na celé planetě má Google poměrně přesný obraz o dopravních podmínkách. Před několika týdny přidal Google nové oznámení, které varuje uživatele před potenciálními problémy. To obsahovalo odkaz na mapu s vyobrazením aktuální dopravní situace. Poslední verze přináší ještě o něco rychlejší přístup k informacím o provozu v podobě zástupce, kterého si můžete vytáhnout na domovskou obrazovku.

Zástupce Provoz pak otevírá kartu se slovním hodnocením situace. Situaci v ranní Ostravě hodnotily Mapy Google slovy „Na pobřeží je čisto. Ve vašem okolí nejsou žádné zácpy.“ S tímto hodnocením však příliš nekorespondovalo zobrazení provozu v mapě. Zde ve stejném čase na ulici Místecká indikovaly Mapy výrazné zpomalení provozu (tmavě červená barva) před zúžením v místě stavebních prací. Dle navigace Waze činilo zpoždění v tomto místě necelých deset minut.

Uživatelé mají dva způsoby, jak si novou ikonku Provoz přidat na domovskou obrazovku. První cesta vede standardně přes launcher, kde v sekci Zkratky/Zástupci najdete kýženou ikonu. Druhá cesta vede přímo přes Mapy Google, které umístění zástupce samy nabízejí.

Vylepšování grafu oblíbených časů

Graf oblíbených časů může být šikovným vodítkem, když se chystáte třeba na poštu nebo do restaurace. Vyčtete z něj, s jakou průměrnou délkou čekání můžete počítat v různých částech dne. Vyjádření však může být poněkud zavádějící, zvláště pokud existují zvláštní události, nedávné změny, nebo nějaký jiné faktory, způsobující příliv či odliv zákazníků. Spíše než průměrná návštěvnost by se tak hodila informace o aktuálním stavu. A to je přesně to, s čím Mapy Google hodlají přijít. Odhalil to řetězec LIVE ve zdrojovém kódu.

Není to velké překvapení, neboť přípravu této funkce nedávno odhalila interní testovací verze webových Map Google. Zatím sice není k dispozici příliš mnoho podkladů, nicméně lze předpokládat, že podoba grafu zůstane stejná, jen informace o aktuálním čase bude odrážet realitu namísto dosavadního průměru.

Kde stáhnout Mapy Google 9.39?

Nejjednodušší je stát se beta testerem. To provedete tak, že se na příslušné stránce přihlásíte do testovacího programu. Jestliže už máte Mapy Google nainstalované, záhy obdržíte aktualizaci s testovací verzí. Pokud aplikaci Mapy nainstalovanou nemáte, budete ji muset nejprve stáhnout z Obchodu Play. Pak obdržíte aktualizaci s testovací verzí. Dodání aktualizace na testovací verzi může trvat několik hodin.

Druhou (méně bezpečnou) možností je stažení instalačního balíčku z alternativního zdroje APKMirror. V takovém případě je ovšem nutné mít v systémovém nastavení povolenou instalaci aplikací z neznámých zdrojů. Instalační soubor je podepsán Googlem a inovuje stávající aplikaci. Kryptografický podpis zaručuje, že je bezpečný pro instalaci a nebylo s ním žádným způsobem manipulováno.

Poslední možností je počkat na to, až bude beta verze 9.39 převedena do stabilní verze.

Co říkáte na novou funkci? Vytáhnete si zástupce Provoz na domovskou obrazovku? Jaké další funkce vám v Mapách Google chybí?

Google Maps
Google Maps

Zdroje: androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)