TOPlist

Roome: chytrá lampička ovládaná gesty a mobilem

roome_ico

Roome je chytrá lampička, která se automaticky rozsvítí na základě detekce pohybu. Využívá nejnovější technologie senzorů pohybu a zapne nebo vypne se v závislosti na tom, zda je to potřeba. Kromě toho ji můžete ovládat a nastavovat mobilem.

Roome: chytrá lampička ovládaná gesty a mobilem Roome: chytrá lampička ovládaná gesty a mobilem

Roome ví, kdy jste doma. Sleduje, když vstoupíte do místnosti, a automaticky se zapne. Pokud nevidí ve svém prostoru žádný pohyb, vypne se. Díky speciální technologii pro snímání intenzity okolního světla dokáže dokonce zvolit optimální úroveň jasu pro každou denní dobu.

Lampička ví, kdy jste doma Lampička ví, kdy jste doma

Čím se liší od jiných osvětlovacích těles se senzory pohybu? Třeba tím, že se učí návyky vás a vaší rodiny s cílem zdokonalovat sebe sama pro službu ve vaší domácnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=alIuWA5_pBc

Roome vám pomůže odpočívat

Pokud se vaše podvečerní čtení knížky či surfování po webu „zvrtne“ v zasloužený spánek, Roome vám pomůže odpočívat tím, že se automaticky zhasne. Pokud se později probudíte, lampička zareaguje na váš pohyb a poskytne vám světlo.

Lampička se automaticky zhasne Lampička se automaticky zhasne

Lampičky na nočních stolcích jsou sice po ruce, ale když je potřebujete, často musíte ve tmě šmátrat po vypínači. S Roome už nebudete muset ohmatávat noční stolek – když vstanete, posvítí vám jemným osvětlením. V kontextu s touto funkcí jsme ale zvědaví na její optimalizaci, která jistě nebude jednoduchá. Určitě by nebylo příjemné, kdyby se lampa rozsvěcela pokaždé, když se spící osoba pohne.

Už nebudete muset hledat vypínač Už nebudete muset hledat vypínač

Autoři projektu se zaměřili také na estetickou stránku, neboť vědí, že chtějí prosadit svůj produkt do domácností, musí dobře vypadat. V tomto případě je tedy forma stejně důležitá jako funkce. Roome sátí na čistý a moderní vzhled, který by měl ladit s jakýmkoli interiérem. Má ambice se stát doplňkem, který zkrášlí váš domov.

Zkrášlí tato lampa váš domov? Zkrášlí tato lampa váš domov?

Ovládání gesty

Mechanické vypínače a tlačítka jsou dnes již poněkud překonané, byť stále ještě patří k nejspolehlivějším způsobům ovládání elektroniky. Lampička Roome tedy nabídne ovládání intuitivními gesty rukou. Například intenzitu jasu nastavíte tak, že umístíte ruku nad lampu a svislým pohybem vzhůru nebo dolů zvolíte požadovaný svit.

Nastavení jasu Nastavení jasu

Rozsvítit a zhasnout je možné horizontálním pohybem dlaně nad lampou.

Rozsvícení a zhasnutí Rozsvícení a zhasnutí

Roome poskytne stabilní teplé osvětlení díky optimalizované barevné teplotě. Žárovka s technologií LED je údajně nejvyšší kvality a její deklarovaná životnost je až 20 000 hodin.

O rozsvěcení se také (volitelně) může starat senzor, který automaticky zapne lampu, když intenzita okolního světla klesne pod stanovenou mez – tedy typicky ve večerních hodinách. Pokud je množství okolního světla dostačující, Roome se vypne a šetří tak energii. Dalším možným způsobem je aktivace zvukem. Po detekování hlasitého zvuku se lampa rozsvítí, aby po nějaké době sama zhasla.

Co má společného s chytrými telefony?

Jsme na portále SvětAndroida, kde se v první řadě zabýváme chytrými telefony. Proč tedy píšeme o této lampičce? Třeba proto, že její součástí jsou dva USB porty s výstupním napětím 5 voltů a proudem 1 ampér. Do těchto portů můžete snadno připojit telefon, tablet, nebo jakékoli jiné zařízení. Ušetříte tak dvě elektrické zásuvky, které by jinak obsadily nabíječky.

Roome může nabíjet telefony Roome může nabíjet telefony

Tím patrně nejzásadnějším argumentem, proč by tato lampa mohla zajímat naší čtenářskou obec, je podpora chytrých telefonů. Konkrétně bude k dispozici aplikace pro Android a iOS, přes kterou bude možné Roome ovládat. Předpokládáme, že kromě programování funkcí a úpravu nastavení nebude chybět ani možnost rozsvícení/zhasnutí a nastavení intenzity světla z mobilního telefonu.

Lampičku půjde ovládat z aplikace Lampičku půjde ovládat z aplikace

Rozměry lampičky jsou 176 x 176 x 280 milimetrů a její hmotnost je 1,445 kilogramů. Maximální světelný tok je 800 lumenů a teplota světla je 5200 K.

Kdy, kde a za kolik lampičku koupit?

Tento týden skončily kampaně na crowdfundingových serverech Kickstarter a Indiegogo, přičemž na obou se povedlo dosáhnout požadované částky na zahájení výroby. První zákazníci z řad sponzorů tak dostanou své lampičky v srpnu tohoto roku. Maloobchodní cena je pak stanovena na 109 dolarů, což je v přepočtu asi 2700 korun.

Zdroje: kickstarter.com, indiegogo.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)