Rekordní pokuta Googlu: Za zneužívání dominance zaplatí desítky miliard

google-eu-android-nema-monopol-iphone_ico

Google dostal rekordní pokutu od Evropské komise. A to za zneužívání své dominance a postavení na trhu. Google s rozhodnutím nesouhlasí a zvažuje odvolání. Pokuta je to navíc rekordní.

Pokuta je velká. Google má zaplatit 63,6 miliard

Evropská unie a Evropská komise měla Google v hledáčku už nějaký čas. První prošetřování začalo již v roce 2010. Google a EU se snažily vyřešit problém se službou “Google Nákupy”, kterou Google propagoval ve výsledcích vyhledávání. Znevýhodnil tím tak konkurenční vyhledávače zboží. Domluva mezi komisí a Googlem ale ztroskotala, výsledkem je rekordní pokuta ve výši 2,43 miliard eur (63,6 milliardy Kč), kterou dostal Google.

Tohle je největší pokuta, kterou Evropská komise kdy udělila. Ani Microsoft nebo Intel nedostaly takhle velkou pokutu. Na pomyslném druhém místě je Intel, který dostal pokutu ve výši 1,06 miliardy eur.

„Společnost Google zneužila svého dominantního postavení na trhu internetových vyhledávačů tím, že ve výsledcích svého vyhledávání upřednostňovala svůj vlastní srovnávač cen a produkty konkurence odsouvala na nižší pozice. Takové jednání je podle antimonopolních pravidel EU nezákonné. Ostatním společnostem odpíralo šanci soutěžit na základě jejich kvalit a inovovat. Především však bránilo evropským spotřebitelům ve skutečném výběru služeb a plném využití výsledků inovací,“ řekla EU komisařka Margethe Vestagerová.

Jednoduše řečeno, na službu Google Nákupy neplatilo SEO, produkty se v této službě automaticky zobrazovaly v horní části vyhledávání. Společnost Google nyní zvažuje odvolání, čas má 90 dní.

Využíváte ke srovnávání produktů službu od Googlu?

Zdroje: Europe.eu, phandroid.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)