Photo Editor by Aviary – úprava obrázků levou zadní

aviary

Mobilní telefony si dnes hravě poradí s pořizováním fotografií a vytvořit povedenou momentku je dnes velmi snadné. Řada pořízených snímků by si zasloužila drobnější či složitější úpravy, což můžeme díky šikovným aplikacím provést přímo v mobilním telefonu. Dnes si představíme aplikaci Photo Editor by Aviary, která nabídne spoustu šikovných nástrojů, jednoduché a přehledné ovládání a za její instalaci nezaplatíte ani halíř.

Photo Editor by Aviary

Že se jedná o povedený nástroj, napoví i počet stažení (více než 10 milionů instalací) a hodnocení 4,6 v Obchodě Play. Aplikace se skvěle hodí pro jemnou úpravu základních vlastností fotografie (jas, kontrast, ostrost…) či přidání některých povedených efektů. Velkou výhodou zůstává fakt, že je Aviary k dispozici úplně zdarma.

Základní obrazovka

Úvodní obrazovka tvoří jakýsi rozcestník, kam se vydat. Nabízí se aplikace fotoaparát pro pořízení fotografie, galerie pro výběr specifické fotky a volba Upravit fotografii, která nás rovnou přesune do editoru fotografie, kterou vidíme v náhledu. Pravý horní roh nám ještě nabídne možnost sdílení aktuální fotografie či vstup do nastavení.

Photo-Editor-by-Aviary-1

Úprava fotografie

Po vstupu do této sekce aplikace se již můžeme naplno vrhnout do úpravy vybrané fotografie. Ve spodní části obrazovky se ukrývá posuvné menu s mnoha efekty, které lze na snímek aplikovat. V první řadě se jedná o automatické vylepšení obrázku, barevné efekty, ořezy, transformace, úpravy jasu a kontrastu a další efekty. Ovládání jednotlivých filtrů se liší podle použitého efektu, k ovládání je zpravidla určena spodní část obrazovky a také zásah uživatele prstem přímo do obrázku.

Photo-Editor-by-Aviary-2

Efekty, rámečky, samolepky

Aplikovat na obrázek barevný efekt, rámeček či samolepku je snadné. V případě efektů máme k dispozici základní sadu zdarma a je součástí aplikace. Ve zbylých dvou sekcích to již tak snadné není a základní sady s názvem Original je nutno nejprve stáhnout a nainstalovat. Tento balíček je zdarma, další už jsou ovšem za poplatek.

Photo-Editor-by-Aviary-5

Kreslení a přidání textu

Aviary si hravě poradí také s textovým či ručním označením obrázku. Skvěle poslouží nástroje Kreslení a Text. V případě kreslení poslouží zejména náš prst, jehož tahem kreslíme přímo do vybrané fotografie. Stejně jednoduché je i vložení textu – zadaný text prstem umístíme a obdobným způsobem zvolíme velikost a rotaci.

Photo-Editor-by-Aviary-8

Uložení fotografie

Po úspěšném aplikování libovolných efektů a filtrů zbývá jediné – uložit hotovou fotografii pomocí tlačítka Hotovo v pravém horním rohu. Po uložení je nám rovněž nabídnuto sdílení fotografie na sociální sítě či jiná umístění, která můžeme pomocí tlačítka Customize blíže definovat.

Photo-Editor-by-Aviary-10

Nastavení aplikace

Neuškodí zavítat do nastavení aplikace, kde je možné přenastavit některá chování aplikace. Hodí se například Pořadí nástrojů, které nám umožní změnit pořadí jednotlivých záložek či některé úplně zrušit. Mezi dalšími volbami nalezneme změnu cílové složky, nastavení maximální velikosti fotografie či třeba úpravu údajů EXIF. Po určitém čase by se také mohla hodit funkce Empty Cache – ta vyčistí aplikaci od dočasných souborů, které se časem kupí.

Photo-Editor-by-Aviary-12

Závěr

Je jasné, že stolní počítač a Photoshop žádné nástroje na mobilním telefonu nenahradí. To ale ani od podobných aplikací nečekáme. Nás zajímá jednoduchá a rychlá úprava, kterou hravě zvládneme i na menším dotykovém displeji. Tyto body splňuje aplikace Photo Editor by Aviary do puntíku, navíc je zdarma a nabízí příjemné a jednoduché uživatelské rozhraní. Za vyzkoušení rozhodně stojí.

Photo Editor by Aviary
Photo Editor by Aviary

Ondřej Mika
O Autorovi - Ondřej Mika

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)