Přes PayPal můžete jednoduše platit na internetu. A to i na Androidu

PayPal

Internetový platební systém PayPal patří k vůbec nejoblíbenějším způsobům, jak platit na internetu. I přesto ale mnoho lidí této službě stále nevěří. V dnešním článku zkusíme zodpovědět několik hlavních otázek.

PayPal existuje už téměř 20 let

Příští rok bude PayPal slavit už 20 let na trhu. V roce 1998 byl mimo jiné jeden ze zakladatelů i Elon Musk, který poté založil kosmickou společnost SpaceX nebo automobilku Tesla. Zpátky ale k internetové peněžence. Za dobu téměř 20 let si prošla několika problémy, nicméně momentálně se jedná o nejoblíbenější službu, kterou lidé využívají k nákupu na internetu. A to hned z několika důvodů.

Tím prvním je jeho jednoduchost. K odeslání peněz vám stačí znát e-mail nebo telefonní číslo osoby. Případně většina obchodů má připravené speciální platební brány, kde se přihlásíte údaji z PayPalu a jednoduše zaplatíte. To jde ruku v ruce s dalším důvodem.

Úvodní obrazovka PayPalu po přihlášení Úvodní obrazovka PayPalu po přihlášení

A to je ten, že PayPal je vlastně prostředník, takže druhá strana vůbec nedostane bankovní informace, nebo informace o vaši kreditní kartě. Díky tomu se mnohokrát zvyšuje bezpečnost při nákupech. Obzvlášť pokud nakupujete kartami přímo na internetu.

Dalším plusem je jeho rozšířenost. V zahraničí již většina velkých obchodů nabízí platbu přes PayPal. Pomalu se dostává podpora přes PayPal i do Česka, platit jde například na Alza.cz, Datart.cz, Zoot.cz atd. Mezi plusy patří i to, že transakce jsou ve většině případů bezplatné.

Najdeme ale i několik nevýhod

Jedna z nevýhod, které si můžete všimnout u plateb do jiné měny, je v tom, že si účtuje při takovém převodu poměrně dost peněž. Kurzy měn bývají vyšší než v bankách a také samotný PayPal si účtuje za takovýto druh převodu menší částku.

Kurzy měn bývají vyšší než v bankách Kurzy měn bývají vyšší než v bankách

Další věcí, která by si zasloužila zlepšení, je systém blokování účtu. Často se může stát, že pokud provádíte větší množství transakcí přes tuto službu, může vás někdo nahlásit za podvod, i když vše proběhlo v pořádku. Stačí minimální počet takových nahlášení a PayPal vám zmrazí účet minimálně na několik týdnů. Ve většině případů vám jej obnoví, ale mít na několik týdnů zablokovaný účet nepotěší.

Jak si založit PayPal účet?

Proces registrace již byl v posledních letech značně zjednodušen. Momentálně se dá zaregistrovat během několika málo kroků. Bohužel aplikace a web stále nepodporuje několik funkcí a hlavně podporu českého jazyka. Jedna z funkcí, která v Česku nejde, je registrace nového účtu přes aplikaci. Aplikace vás přesměruje na webové stránky, kde zadáte stát, vaši emailovou adresu a heslo. Nejedná se ale o nic závažného.

V následujícím kroku vyplníte jméno, příjmení, datum narození, telefonní číslo a adresu. Poté již stačí jen potvrdit podmínky a účet máte registrovaný. Na poslední stránce si můžete zadat rovnou kreditní kartu nebo bankovní účet, pomocí kterého budete platit. Můžete jej také přeskočit a zadat případně tyto údaje později po přihlášení.

Jaké jsou výhody při použití Android aplikace?

V první řadě samozřejmě to, že všechny vaše informace o platbách máte ihned k dispozici v kapse. Aplikace se rovněž propojí s vašimi kontakty, pokud ji to dovolíte. Důvod je jednoduchý. Díky ní budete moct komukoliv, koho máte v kontaktech velmi rychle poslat peníze, a to ani tato osoba nemusí mít založený PayPal účet. I tak se peníze pošlou, pokud je pak bude chtít osoba vybrat, bude potřeba registrace. Aplikaci nechybí ani moderní prvky jako podpora NFC nebo podpora čtečky otisků prstů.

How to Send Mobile Payments (PayPal)

How to Send Mobile Payments (PayPal)

PayPal - Send, Shop, Manage
PayPal - Send, Shop, Manage

Používáte na platby přes internet PayPal?

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)