Plánujete nový telefon? Zkontrolujte si před koupí, jestli je certifikovaný

novy telefon kontrola certifikace google

Přemýšlíte nad tím, že si koupíte nový telefon, nebo třeba tablet? Dnes je na trhu velké množství zařízení, a to hlavně díky méně známým značkám z Číny. Tyto telefony jsou i u nás hodně oblíbené, protože se dají pořádit levně. Oproti velkým hráčům jako je Samsung, Huawei, HTC apod. však můžou postrádat certifikaci společnosti Google. A to by mohl být díky nedávným změnám v procesu certifikace problém, nemusel by vám například fungovat obchod Play, nebo služby Google. Naštěstí ještě před koupí si můžete ověřit, jestli váš (možná) nový telefon je certifikovaný. Ukážeme vám, jak na to.

Kupujete nový telefon od méně známé značky? Zkontrolujte si radši certifikace

Levné čínské telefony jsou oblíbené hlavně kvůli zajímavým specifikacím a designu. Jenže většinou pokulhávají po softwarové stránce. To ještě donedávna znamenalo například to, že s koupí takových zařízení nemůžete počítat s aktualizacemi na nové verze Androidu apod. Jenže Google nedávno změnil certifikační proces a pokud jej nějaké zařízení nemá, tak zkrátka na něm nebudou fungovat služby a aplikace Google. Nespustíte si tak například obchod Play, Gmail, Mapy Google, Fotky Google atd.

necertifikovane telefony

Naštěstí nemusíte složitě řešit a zjišťovat, jestli telefon, který si chcete koupit, je certifikovaný. Google totiž kompletní seznam všech certifikovaných zařízení udržuje v jednom souboru na svém webu.

Speciální stránku naleznete schovanou v nápovědě Google Play ZDE. V odkazu můžete vidět ke stažení soubor s potřebnými informacemi. Stahovat můžete v PDF, nebo v CSV. Jde o poměrně velký soubor, který má přes 600 stránek. Následně v něm můžete přes rychlé hledání (většinou zkratka ctrl + F) najít zařízení. Pokud se v něm vaše zařízení objeví, tak má certifikaci od společnosti Google.

certifikace novy telefon google

Seznam telefonů se neustále aktualizuje, pozor ale na úplné novinky. Pár dní trvá, než se do seznamu přidají. Pokud už se ale telefon normálně prodává a v seznamu jej nenajdete, tak to znamená, že je bez certifikace a přístup ke Google službám bude problémovější.

Máte nějaké zařízení, které nesplnilo certifikaci Google?

Zdroj: xda-developers.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)