TOPlist

Konečně. Mapy Google 9.16 umí vyhledat místa podél trasy

mapy_google_916_ico

Pokud jezdíte autem, určitě znáte situaci, kdy potřebujete najít čerpací stanici, motorest nebo restauraci podél naplánované trasy. V navigaci z dílny vyhledávacího giganta tato funkce hodně dlouho chyběla a situaci mění až Mapy Google 9.16. Ovšem bohužel zatím se to netýká Česka.

Pokud tedy v nových mapách uživatel naplánuje cestu, může relativně snadno vyhledávat body zájmu podél ní. Snadno tak zjistí, kde se během dlouhé cesty zastavit natankovat, najíst, nebo dokonce udělat malý nákup. Je to rychlé, jednoduché a velice užitečné.

Jak Mapy Google 9.16 hledají body zájmu podél cesty?

Pokud je trasa nastavena v režimu navigace, je v aplikaci možné vyhledávat a vybrat cíle, které jsou jen mírně mimo aktuální cestu. Pro přístup k této možnosti stačí klepnout na tlačítko kontextové nabídky v pravém dolním rohu a dále použít volbu Search along route (Hledat podél trasy). Druhá cesta vede přes tlačítko vyhledávání v pravém horním rohu, přičemž možnosti jsou podobné.

K dispozici jsou čtyři předvolené možnosti rychlého vyhledávání: čerpací stanice, restaurace, obchody s potravinami a kavárny. Kromě toho je také připravena možnost Search for more places (Hledat více míst), která otevře standardní vyhledávací obrazovku, kde lze zadat (přes klávesnici nebo hlasem) vlastní požadavky. Po vyhledání se výsledky zobrazí v mapě spolu s názvy a předpokládanými časy příjezdu. V případě čerpacích stanic by měly být k vidění také aktuální ceny, nicméně tato funkce patrně v Česku nebude k dispozici.

Drobnějším nedostatkem je, že neexistuje žádný způsob, jak snadno určit, že chcete hledat jen v určité oblasti – například v průběhu následujících 30 kilometrů. Pokud si nevyberete z navrhovaných možností, obrazovka s výsledky alespoň podporuje posun a funkci „pinch-to-zoom,“ takže je poměrně snadné najít další body zájmu. Vyhledávání tedy sice nelze omezit na konkrétní oblast, ale není příliš obtížné toho dosáhnout s trochou „šmrdlání“ prstem po displeji.

Nejlepší na vyhledávání zastávky na trase je to, že nejde mimo dosavadní plán cesty. Destinaci, zvolenou přes toto rozhraní, je možné odstranit nebo změnit a původní cesta bude pokračovat od aktuální polohy. Při aktuálně zvolené zastávce na trase lze tuto rychle odstranit přes kontextovou nabídku, případně najít jinou a nahradit tu původní.

Další změnou proti starším verzím je zdánlivé zmizení tlačítka mikrofonu pro hlasové zadávání. Tato funkce nebyla odstraněna, byla pouze přesunuta, takže se k ní v aplikaci Mapy Google 9.16 dostanete dvojím klepnutím na tlačítko hledání.

Redaktor serveru Android Police Cody Toombs, který o nové verzi Mapy Google 9.16 informoval, otestoval nové funkce v Android Auto a konstatuje: „Nezdá se, že jsou k dispozici prostřednictvím dotykového rozhraní nebo pomocí hlasových příkazů. Doufejme, že to bude přidáno v brzké aktualizaci.“

V Česku (zatím) ne?

My jsme Mapy Google 9.16 nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.1.1 Lollipop a s politováním musíme konstatovat, že kontextová nabídka možnost vyhledání bodů zájmu podél cesty nenabízí. Situaci nepomohlo ani přepnutí systému do angličtiny, z čehož usuzujeme, že uvedená funkce patrně bude k dispozici pouze ve vybraných lokalitách.

V Česku Mapy Google 9.16 funkci nenabízejí V Česku Mapy Google 9.16 funkci nenabízejí

Jak získat Mapy Google 9.16?

Nejnovější verze aplikace je postupně uvolňována jako aktualizace skrze Obchod Play. Jak je u Googlu zvykem, vydává updaty postupně po etapách, takže jednotliví uživatelé musí čekat několik hodin až dnů.

Jestliže čekat nechcete, můžete si Mapy Google 9.16 stáhnout z odkazu níže. V takovém případě je ovšem nutné povolit v systémovém nastavení instalaci aplikací ze zdrojů třetích stran.

Instalační APK balíček je podepsán Googlem a inovuje stávající aplikaci. Kryptografický podpis zaručuje, že soubor je bezpečný pro instalaci a nebylo s ním žádným způsobem manipulováno.

Zdroj: Android Police.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)