Profesionální záběry z telefonu? Chytrý stativ InMotion Slider je řešením

inmotion slider

InMotion Slider byl představen. Je to užitečný pomocník, pokud se věnujete natáčení videí. InMotion Slider nabízí hned několik módů natáčení a hodí se zejména pro tvorbu videovlogů, panoramat, timelapsů, nebo zpomalených záběrů. Nechybí ani funkce sledování tváří. Díky tomu se kamera přizpůsobuje poloze vašeho obličeje. Více informací se dozvíte níže.

Obsah článku InMotion Slider

Co je to InMotion Slider?

InMotion Slider je pomůcka pro natáčení navržena od filmových tvůrců pro filmové tvůrce. Jedná se o chytrý pohyblivý stativ. K tomuto stativu se dá upevnit jak váš chytrý telefon, GoPro, nebo jiné akční kamerky či dokonce zrcadlovky. Díky ostrému a pohyblivému záznamu získáte záběry, které působí profesionálně.

Tento Slider je dostupný na webu kickstarter.com, to znamená, že se jedná o rozpracovaný projekt, na který můžete přispět. V každém případě vám bude doručen samotný InMotion Slider a podle odeslané částky obdržíte další příslušenství.

inmotion slider

Zpracování a příslušenství

Samotné tělo tvoří černá krabička s logem InMotion. Ze strany jsou umístěna voděodolná tlačítka pro zapnutí a Bluetooth. Dále zde najdeme indikátor baterie, USB port a 12V nabíjecí port. InMotion Slider disponuje baterií s kapacitou 1 000 mAh. To není zrovna moc, ale tato baterie zajišťuje dostatek energie pro natáčení až na 6 hodin. Nabíjení trvá zhruba 4 hodiny.

Pod touto částí se nachází 38 cm dlouhá kolejnice, která zajišťuje onen pohyb kamery. Tato konstrukce slouží také k uchycení externího příslušenství. Pomocí závitů o velikosti ¼“ je tak možné ke kolejnici připevnit například trojnožku. To je ideální, pokud nechcete, nebo nepotřebujete natáčet ze země. Dále je tu možnost připojit mikrofon, nebo externí blesk.

inmotion slider

InMotion Slider nabízí možnost rozšíření již zmíněných kolejnic. Jejich rozšířením tak získáte širší záběr a větší prostor pro pohyb kamery. Jednou z nejužitečnějších pomůcek je bezdrátová klapka, která umí spustit a zastavit natáčení. Není tedy nutné po každé scéně, nebo nepovedeném záběru dojít až ke stativu a vypnout natáčení ručně, což vaší práci usnadní.

Pro akční záběry lze spustit natáčení ještě jedním způsobem. Jednou částí z přídavného příslušenství je Motion Trigger. Jsou to v podstatě dvě čidla, která komunikují přes Bluetooth. Tato čidla mezi sebou vytvoří infračervený paprsek, který po přerušení spustí natáčení. To se spustí buď okamžitě, nebo s nastavitelnou prodlevou. V poslední řadě je k dispozici otočný kloub pro 360° záběry, externí baterie pro nedostatek energie a bytelný kufřík, který chrání zařízení mimo natáčení.

InMotion Slider: Motion Trigger

InMotion Slider: Motion Trigger


Možnosti natáčení

Video Mode

Hlavní funkce InMotion Slideru. Jedná se o pohyb po kolejnici z jednoho konce na druhý. Kamera se však otáčí tak, aby se po celou dobu soustředila na jeden bod. Je možné nastavit i rychlost pohybu, takže všechny vaše videa nebudou vypadat úplně stejně. Pokud kameru otočíte o 180°, lze točit i panoramata.

Face Following

Velmi zajímavá funkce. Kamera během natáčení rozpoznává tvář a podle toho se otáčí. S touto funkcí budete neustále v záběru. Pokud je tvář rozpoznána, rozsvítí se LED dioda. Díky tomu poznáte, že kamera natáčí právě vás.

InMotion Slider: Face Following

InMotion Slider: Face Following

Interview Mode

Při zapnutí tohoto módu si nastavíte rychlost sekvence pohybu. Kamera začne nahrávat na jednom konci a po určité době se plynule přesune na druhý konec, kde se zase na chvilku zastaví. Jak název napovídá, tato možnost je vhodná na natáčení jak monologů, tak dialogů.

InMotion Slider: Interview Mode

InMotion Slider: Interview Mode

Animation Mode

Toto nastavení nesouvisí tak úplně s pohybem jako se způsobem záznamu. Nejedná se o natáčení videa, ale o sekvenci jednotlivých snímků. Dá se využít při tvorbě GIF a jiných animací. Podobně funguje i Parallax Mode, který kameru nesoustředí před sebe, ale na jeden bod, stejně jako Video Mode.

InMotion Slider: Animation Mode

InMotion Slider: Animation Mode

Timelapse Mode

Při tomto způsobu záznamu nastavíte, jak dlouho chcete natáčet. InMotion Slider přizpůsobí rychlost pohybu zadané době a přesune se z jednoho konce na druhý. Při natáčení to vypadá, že se Slider skoro nehýbe, ale pohyb vynikne až při následném zrychlení videa.

InMotion Slider: Timelapse Mode

InMotion Slider: Timelapse Mode


Pár informací na závěr

InMotion Slider komunikuje pomocí aplikace, která je dostupná pro zařízení Android, iOS i GoPro. Cílem této aplikace bylo maximálně využít jak funkce samotného Slideru, tak i chytrého telefonu, nebo jiné kamery. Tvůrci se chtěli odlišit a nevytvořit jen další „dálkový ovladač“ pro posuvník.

Cena se liší, podle balíčku, který si chcete objednat. Nejnižší cena, za kterou se dá InMotion Slider pořídit je 247 dolarů. Po přičtení poplatků a DPH se cena může vyšplhat nad 6 000 korun. Samotný produkt jde předběžně koupit již teď, ale InMotion je začne rozesílat až v červnu roku 2018.

inmotion slider

Bez ohledu na to, pro jaký balíček se rozhodnete, obdržíte v balení následující příslušenství. Nabíjecí kabel a adaptér 110V/230V. Šroubovák o velikosti ¼“, dále upevňovací kloub, úchytku na chytrý telefon, dokovací stanici a tištěný manuál.

Celkově to vypadá na velice povedený Slider, který nabídne spoustu užitečných funkcí, jako například již zmíněné sledování tváří. Pro obyčejného člověka naprosto postradatelná věc. Pokud se ale věnujete natáčení videí, InMotion rozhodně stojí za to, abyste se nad koupí alespoň zamysleli. Uvidíme tedy, jak si na trhu poradí s konkurencí.

Jaká funkce InMotion Slideru vás nadchla nejvíce?

Jan Boháček
O Autorovi - Jan Boháček

Honzova cesta k Androidu byla vcelku rychlá. Vlastně si ho Android našel sám v podobě prvního telefonu Sony Xperia Mini Pro. Volnost, kterou tento systém… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)