Google neustále sbírá data umístění. A to i přes vypnuté určování polohy

google urcovani polohy

Android zařízení shromažďují data o jejich umístění i pohybu, a to i když je vypnutá funkce určování polohy anebo není v telefonu SIM karta. O této skutečnosti poprvé informoval server Quartz.

Sledování polohy se nedá vypnout. Google vydá aktualizaci

Od ledna tohoto roku Android zařízení automaticky shromažďují adresy blízkých vysílačů a následně tyto informace odesílají v zašifrované podobě do Googlu. Jakmile se data spojí dohromady, tak Google dokáže získat poměrně přesnou pozici zařízení. Problém je v tom, že se to děje automaticky a nedá se to nějak vypnout.

google urcovani polohy data

Data se sbírají i když se vypne určování polohy, GPS na to nemá žádný vliv. Stejně tak na to nemá vliv SIM karta, i bez ní dokáže telefon vyhledávat blízké vysílače. Určování polohy se v telefonu používá na přesné určení místa pomocí GPS, čehož se využívá například v Mapách anebo v Uberu. Na informace, které Google nazval jako Cell ID se to vůbec nevztahuje.

Podle Googlu to mělo sloužit hlavně k rychlejšímu zasílání informací na Android zařízení. Mluvčí společnosti dále řekl, že data se nakonec nepoužila a společnost je mazala. Aktualizace, která funkci sbírání dat z vysílačů odstraní, by měla být připravena ještě do konce listopadu. Vyvstávají samozřejmě také spekulace a otázky, že sbírání polohy z vysílačů nemělo sloužit k rychlejšímu zasílaní informací, ale k přesnějšímu zacílení reklam. To se ale nyní již velmi těžko dozvíme.

Máte v telefonu neustále zapnuté určování polohy, nebo jej vypínáte, když nepoužíváte služby spojené s GPS?

Zdroj: theverge.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)